Котките с по-силен имунен отговор на Covid-19 от кучетата

 

Това  установява ново проучване. И още нещо много важно за нас, които живеем с кучета и котки – след новите проучвания, учените са склонни да приемат тезата, че по-скоро хората, заразените с Ковид-19 предават вируса на домашните си любимци, отколкото да е истина обратното.

Ако котките могат да са носители и разпространители на вирус Ковид-19, експертите се питат защо те не заразяват хората, което теоретично би трябвало да е възможно?

Нов научен доклад потвърждава, че котките и кучетата могат да бъдат заразени от новия коронавирус и че нито едно животно няма вероятност да развие болестта със симптомите и последиците, които се срещат при хората. Котките, заразени с вируса, обаче, развиват силен, защитен имунен отговор. Изглежда този факт кара учените да обмислят идеята котките да бъдат изучени, когато става въпрос за разработването на човешки ваксини.

Няма доказателства, че домашните любимци могат да предават вируса на хората

Все още учените не са открили нито едно доказателство, че домашните ни любимци могат да ни заразят, независимо от това, че носят вируса и  въпреки че котките го разпостраняват и заразяват други котки.

В ново проучване (резултатите са публикувани в края на септември т.г.), на заразени кучета, учените откриват, че те не произвеждат вируса в горните си дихателни пътища и изобщо не го отделят, въпреки че някои други проучвания са установили различни резултати. Нито котките, нито кучетата, участвали в проучването, не показват симптоми и не заболяват.

Авторите на доклада, публикуван в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, акцентират на предаването на вируса в реалния живот, за да подчертаят защо домашните любимци, носещи вируса, нямат отношение към  Ковид-19 при хората.Angela M Bosco-Lauth, Airn E Hartwig, Stephanie M Porter и други изследователи от Колежа по ветеринарна медицина и биомедицински науки на Държавния университет в Колорадо отбелязват, че докато милиони хора са заразени с вируса по целия свят, има само шепа съобщения за домашни любимци, които са се заразили по естествен път.

Ако котките могат да отделят вируса, защо не заразяват хората?

Това изглежда теоретично възможно. Според изследователите една от причините това да не случва в реалния живот е, че броят на хората, заразили се с вируса, е толкова голям и те са тези, които го предават на котките. Друга възможна причина е, че инфекцията в ежедневието се различава много от инфекцията в лабораторията.

В новата експериментална работа учените са вкарали пипети с вируса в носните кухини на котки и кучета. Животните са получили упойка преди процедурата, но въпросът е, че това е чисто лабораторна обстановка. В ежедневието не се случва точно  така. Извън лаборатория, инфекцията зависи главно от дишането на вирусни частици от заразен човек и нормалният контакт не означава непременно инфекция за животните.

Има някои доказателства за улични котки в Ухан, Китай, които са били изложени на вируса. За домашните котки предаването от друга котка, носител на вируса, е минимално възможно.

„Заразяването на котки с вируса може да бъде относително често, без хората да забележат, че се случва нещо нередно с любимеца им, тъй като той не показва никакви симптоми. – казва  -жа Bosco-Lauth. Котките могат да предадат вируса на животни от дивата природа.

В лабораторни условия също така е доказано, че поровете са податливи на инфекция с вируса и го разпространяват върху други порове.

Но учени от Tufts съобщават в доклад, който все още не е рецензиран, че в една къща, в която като домашни любимци на възрастна двойка живеят  29 порове, двамата души са диагностицирани с  Covid19, но нито един пор не се е заразил с вируса. Те се разхождат свободно из къщата, така че са налице достатъчно възможности за инфекция. Kaitlin Sawatzki, вирусолог от университета Tufts и един от авторите на научната статията, казва: „Не е ли невероятно? Това беше един чудесен естествен експеримент ”.

Изследователите заключават, че може да има генетични бариери пред инфекцията, които се преодоляват в лаборатория с концентрирани дози вирус. Норките, които са в същото семейство като поровете, изглежда много лесно се заразяват и се разболяват от болестта. Изследователи също съобщават за предаване от животни на хора във ферми за норки в Холандия в документ, който все още не е рецензиран. Г-жа Sawatzki каза, че изследването сочи  „много сериозни доказателства за множество, независими едно от друго събития за предавене на вуриса от норка на човек“.

Изследователите от щата Колорадо съветват да се държат котки на закрито, особено ако човек в домакинството се е заразил, тъй като те могат да го разпространят към други котки. Освен това, ако човек с Covid 19трябва да бъде приет в болница и има домашни котки, хората, които ще се грижат за нея трябва да спазват дистанция, както биха направили с човек.

Имунният отговор при котките е по-силен, отколкото при някои другите животни, въпреки че колко дълго може да продължи тази защита е напълно неизвестно засега.

(По материали от The New York Times, септември, 2020)

 

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още