Аспирин и Парацетамол са опасни за кучето

В сезона на настинките и ангините – повишено внимание! Прегледайте домашната си аптечка. Дръжте я далече от деца и животни. Това, което ви помага (или мислите, че ви помага), може да бъда много опасно за тях.

Една от най-опасните стаи в къщата, по отношение на случайни отравяния при кучета, е спалнята. Точно там те имат лесен достъп до лекарствата на нощното шкафче. Лекарствата, оставени на плотове в кухни и бани, също попадат в стомасите на отегчени кучета.

Ако кучето ви погълне човешко лекарство

Занесете оригиналната опаковка или това, което е останало от нея, на ветеринарния лекар. Оригиналната тубичка или опаковка ще даде пълна информация относно съдържанието, силата, броя на таблетките, които са били в блистера и, евентуално, препоръките на производителя относно отравяне.

Помнете, че ако едно лекарство е безопасно за деца, това не означава, че е безопасно за животни по подразбиране.


Близо 50% от всички натравяния на домашни любимци са предизвикани от поглъщане на човешки лекарства. Домашните любимци метаболизират лекарствата много по-различно от хората. Дори на пръв поглед доброкачествените лекарства, закупени свободно без рецепта, могат да причинят сериозно отравяне при домашните любимци.


Най-често срещаните човешки лекарства, причиняващи отравяне при кучета:

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) са широко използвани и лесно достъпни в търговската мрежа – много от тях могат да бъдат закупени без рецепта. Използват за лечение на болка, възпаление и треска при хората. Примерите за НСПВС включват аспирин, ибупрофен, напроксен, индометацин. Въпреки че тези лекарства са безопасни за хората, дори едно или две хапчета могат да причинят сериозна вреда на домашния любимец. Кучета, котки, птици и други дребни бозайници (порове, джербили и хамстери) могат да развият сериозни язви на стомаха и червата, както и бъбречна недостатъчност.

При кучета, приетите през устата НСПВС, се абсорбират много бързо. Повечето постигат пикови концентрации в кръвта в рамките на три часа. Най-често наблюдаваните странични ефекти на тези лекарства са стомашно-чревно дразнене и увреждане на стомашно-чревния тракт.

При препоръчаните дози НСПВС имат малък ефект върху бъбреците, но в случаи на предозиране (а също и при хронична употреба) настъпват бъбречни увреждания. Едновременната употреба на две НСПВС може да доведе до бъбречна дисфункция. Освен това предозирането на НСПВС причинява проблеми със съсирването на кръвта и чернодробни заболявания. Тези лекарства могат да реагират и с други лекарства.

Друго лесно достъпно човешко лекарство, често използвано за лечение на болка и възпаление, е ацетаминофенът. Съдържа се в търговските марки парацетамол, панадол, паратрамол, туленол. Тези лекарства съвсем не са безопасни, и за хора и за кучета.

Не пропускайте В сезона на ангините 

Излагането на опасност на кучета обикновено се случва чрез прилагане на ацетаминофен от неинформирани, но добронамерени собственици, които възнамеряват да лекуват треска, болка или възпаление на своето животно. Отравяне може да възникне от еднократно излагане на голяма доза или от хронично излагане на ниска доза.  Отравянето с ацетаминофен при кучета причинява увреждане на черния дроб и при достатъчно високи дози дори чернодробна недостатъчност. Клиничните признаци могат да включват летаргия, загуба на апетит, болки в корема и жълтеница. Често се наблюдава и подуване на лицето и лапите. Котките са дори по-чувствителни от кучетата към ацетаминофен – клиничните признаци могат да са резултат от поглъщането на една таблетка.

Тиленол, ибупрофен, аспирин. Тиленолът (ацетаминофен) и ибупрофенът не са безопасни за кучета. НИКОГА! Буферираният аспирин е малко по-безопасен, но дори покритите таблетки могат да разстроят стомаха на вашето куче. Аспиринът също е свързан с повишен риск от кървене. Ако вашето куче е болно, трескаво или показва признаци на артрит, попитайте вашия ветеринарен лекар за противовъзпалително лекарство, специално предназначено за кучета.

Не пропускайте още: Хипотермия при кучетата

 

Лекарствата, които хората използват при разеяност,  дефицит на вниманието и хиперактивност, съдържат амфетамин, мощен стимулант. Поглъщането на тези лекарства от кучета може да доведе до животозастрашаващи тремори, гърчове, повишена телесна температура и дори спиране на сърцето и дишането.

Лекарствата за кръвно налягане, като АСЕ инхибитори и бета-блокери, могат да причинят слабост, препъване и опасно ниско кръвно налягане.

Лекарствата, предназначени да подпомогнат съня, като Xanax, Ambien и Valium, могат да причинят отпадналост на кучетата, да изглеждат опиянени и в някои случаи да забавят честотата на дишане. Някои кучета стават силно превъзбудени след поглъщане на тези лекарства.

Антидепресанти (напр. Effexor, Cymbalta, Prozac, Lexapro). Въпреки че тези антидепресанти понякога се използват при домашни любимци, предозирането може да доведе до сериозни неврологични проблеми като седация, нарушена координация, тремор и гърчове. Някои антидепресанти имат и стимулиращ ефект, водещ до опасно повишен пулс, кръвно налягане и телесна температура. Домашните любимци, особено котките, изглежда се наслаждават на вкуса на Effexor и често изяждат цялото хапче. За съжаление, само едно хапче може да причини сериозно отравяне.

Бензодиазепини и помощни средства за сън (напр. Xanax, Klonopin, Ambien, Lunesta). Тези лекарства са предназначени да намалят тревожността и да помогнат на хората да спят по-добре. При домашните любимци, обаче, те могат да имат обратен ефект. Около половината от кучетата, които поглъщат помощни средства за сън, се превъзбуждат, вместо да се успокояват. В допълнение, тези лекарства могат да причинят тежка летаргия, нарушена координация и забавено дишане при домашните любимци. При котки някои форми на бензодиазепини могат да причинят чернодробна недостатъчност при поглъщане.

Във вашата аптечка със сигурност има лекарства, които можете да давате на кучето. Важно: само след консултация с ветеринарния лекар – дозите са напълно различни за хора и за животни, трябва да попитате за правилното количество, което да прилагате. Повече може да прочете ТУК

Сн. Shutterstock

Прочетете още Продукти, опасни за кучето

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

      Виж Още