Уши назад!

В предишна статия „Защо кучето свива ушите си назад?“ говорихме за езика на тялото на кучето и какво иска да ни каже, когато прави това.

 

В единия от случаите, когато ушите се изтеглят много назад, причината е стрес и уплаха.

Трети случай – стрес

Кучето се опитва да изглежда възможно най-малко, като за целта използва и други сигнали: снижава се към земята, цялото му тяло изглежда отпуснато, прибира опашката под корема и не прави почти никакви движения. На тези сигнали трябва да се обърне сериозно внимание.

Колкото по-стресирано или притеснено от ситуацията е кучето, толкова повече то ще изтегля ушите си назад, докато те не „прилепнат“ за главата му. Необходимо е повишено внимание към този израз на комуникация, тъй като кучетата в такова състояние се чувстват видимо в опасност и ще започнат да ръмжат, ще оголят зъби и може да ухапят. Минават в режим на самозащита, особено когато не им се предостави достатъчно място и възможност да избягат или когато сигналите на тялото им за предупреждение се игнорират.

Когато говорим за стрес при кучето, то не е само от гледна точка на това, че то в момента изпитва дискомфорт. Стресираното куче може да развие агресивно поведение, може да стане трудноконтрулируемо и това да се окаже сериозен проблем за всички.

На поведението и стерса при кучето сме посветили доста статии, както и на начините за изграждане на доверие у кучето. В този материал бихме искали само да посочим езика на тялото и как да го четем.

Ако искате да прочетете повече по темата, ето няколко предложения за свързани статии:

  • Признаци на стрес при кучето – прочети Тук 
  • Психология на кучето – прочети Тук
  • Стрес при кучето – прочети Тук 

И така, освен тези три случая -сигнал за успокояване, чувства заплаха, стресирано е, има и

Четвърти случай – при игра

Кучетата свиват ушите си когато играят на „битка“. Ако незапознат с езика на тялото им човек чуе лая, гърлените звуци, които издават и види мятащите се тела, наистина ще изпадне в сериозно притеснение за изхода на срещата между тези кучета. Когато свие уши в този случай кучето казва: „Това е просто игра, няма опасност, не се нуждаеш от защита, нямам никакво намерение да те нараня“.

Пети случай – звуци зад гърба

Кучетата също могат да дръпнат ушите си назад, когато улавят звуци, идващи отзад. Тогава те се концентрират и оценяват ситуацията. Това куче изглежда почти неподвижно и е готово за следващия си ход. Той може да е бяг, но може и да е атака. Бъдете внимателни.

Защо кучетата сплескват ушите си срещу главата си?

Има теория, че дърпането на ушите назад е защитен механизъм. Според книгата „Изследване на науката за живота“, том 6, кучетата и котките, когато се чувстват застрашени, ще дръпнат така ушите си назад, че да са сплескани към главата им. Това действие им помага да ги предпазят от нараняване, ако трябва да се бият с друго животно.

Тази теория има смисъл. Ушите, носени по естествен начин, стърчат от главата и лесно могат да бъдат разкъсани или ухапани от друго животно с агресивно намерение. Приравнявайки ги плътно към главата, кучетата практикуват някакво ниво на контрол на щетите. Като допълнително затвърждаване на тази теория идва и факта, че когато са изплашени, те често прибират опашките си под между краката под корема, което също може да бъде усилие за защита на опашката, която е доста лесна за хващане при схватка.

Сега, че знаете …

Дърпайки уши назад, кучето изразява различни емоции. Важно е да ги разчитате, за да можете да комуникирате правилно с него.

Ако ушите на вашето куче са залепнали за главата му:

  • Ще трябва да се справите със страха му, за да може то да се научи да се отпуска и да стане по-уверено.
  • Ще се намесите бързо, когато ситуацията стане твърде стресираща за вашето куче
  • Ще откриете какво задейства страха му и ще предотвратите излагането на кучето на пълната интензивност на тези фактори.
  • В случай, че това не е по силите ви – ще потърсите опитен консултант за поведение, който използва модификация на поведението без насилие. Придържайте се към методи за промяна на поведението, основани на десенсибилизация и контракондициониране с помощта на професионалист.
  • Кучетата, които показват много умилостивителни жестове и имат цялостно срамежливо поведение, могат да се възползват от упражнения за повишаване на увереността, като например въвеждането им в курсове с препятствия, обучение на кликър и обучение на трикове.

 

 

 

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още