Когато е време за любов

 

Сн. Юлия Велкова

Някой необмислено е заявил, че животните не изпитват чувства. Че техните прояви на обич са единствено и само резултат на хормонално разтоварване и на първични инстинкти. Има май още нещо зад хормоните. Често отричаме наличието на чувства между животните. Истината е, че между тях има сърдечно отношение, изразяващо се в нежни ласки и докосвания. Типично за мъжкият е да опре главата си върху главата на женската, която е седнала до него. В това положение тя предусеща контакта с тялото на мъжкия и „сондира“ възбудата му чрез неговото дишане и пулса на сърцето му. И обратното – истина е, че не всяка женска в овулация е склонна да приеме всеки мъжки, подушил под опашката и.

Любов от пръв поглед

Без прекалено много увъртания, без чезнещи погледи при висок риск от неправилно разбиране и тълкуване, животните, ако се харесат, си го казват веднага.

Те, очевидно, не могат да се срещнат пред романтичен микс от стриди и шампанско, но си имат своя система: обонянието. Първата среща е извънредно деликатна фаза: от нея зависи любовното бъдеще на кучешката двойка. Обикновено се случва в парка, по време на ежедневната разходка. Той вижда нея, тя вижда него…Доближават се. Подушват се. Харесват се. Или пък не.

Както винаги (в кучешкия свят), мъжкият прави първата крачка, нерядко твърде безочливо: застава редом с женската, души й врата, ушите, под опашката. Ако тя не дава признаци на досада и ако периодът е подходящ за зачеване, може да настъпи следващата фаза. Ако обаче ухажваната не хареса ухажора, следва енергичен ритник. Никакви „трябва да помисля“, „това е особен момент“, „не съм готова за връзка“ или други увъртания.

Фазите на любовта

Разгонване: периодът, в който женската е достъпна за заплождане. Настъпва два пъти в годината – на пролет и есен и трае около три седмици. Може да се подраздели на две отчетливи фази: проеструс и еструс.

Проеструс: това е първата фаза на разгонването, трае около девет дни. Женската става неспокойна и се опитва да се отдалечи от стопанина си, за да разпръсне околовръст сигналите, които ще привлекат мъжките. Овулацията (отделянето на яйцеклетките) още не е завършила, следователно женската още не е предразположена към никакви отношения.

Еструс: съвпада с овулацията, т.е. с периода, в който тя би могла да заремениее. Тази фаза също трае около 9 дни.

За разлика от мъжкия, женската не винаги е готова за чифтосване. Точният момент е буквално няколко дни през годината. От само себе си се разбира, че мъжкото куче трябва да понесе с тихо примирение петдесет извънредно дълги седмици на въздържание! Ако ухажорът не разбере правилно настроението на женската, нищо сериозно няма да се случи: тя любезно го отстранява или сяда, за да попречи на всеки опит за интимност.

По време на разгонването стопаните на женските кучета преживяват трудни моменти: да я пазят от мъжки и да почистват.

Край на шегите

Веднъж приключила дългата уводна фаза, се преминава към „Хайде, ела!“ Женската се успокоява и показва, че е благоразположена. Както е очевидно, това е много деликатен интимен момент, който абсолютно не бива да бъде смущаван. Може да продължи повече от половин час. Основната част от това действие трае кратко, но е последвано от дълго тотално бездействие, при което двете кучета остават „заклещени“. И това е от природата, а не капризна случайност: женската продължава да стяга влагалищните си мускули, за да попречи пенисът на кучето да излезе и да се загуби семенна течност. В крайна сметка всичко това е с цел продължаване на рода. След като се разделят, двете кучета са във възбудено състояние, което поведение се прекъсва от кратки моменти, в които те се занимават със собствената си хигиена.

Когато тя каже „Да“

Веднъж проверена и потвърдена благоразположеността на женската, мъжкият запазва очаквателно поведение за недвусмислена покана. В тази фаза женската реагира с леко скимтене, знаци с муцуната, навеждане на главата в знак на подчинение и възторжено завъртане около себе си. Мъжкият започва много по-настоятелно да души под опашката й. Може да се случи и самата женска да поеме инициативата, поощрявайки мъжкия с близване по муцуната или направо като се качва на гърба му. Това красноречиво показва колко е завладяна тя от него: в никой друг случай едно мъжко куче не би допуснало да бъде третирано от една женска по този начин!

По време на копулацията, след като е изхвърлил семенната си течност, мъжкият остава заклещен към женската. Стопаните не трябва да се намесват в никакъв случай в опит да ги разделят едно от друго.

Когато вашето женско куче е разгонено не посещавайте общата кучешка градинка.

Появата й би предизвикала масови безредици: много свади сред мъжките кучета, които ще си съперничат в яростни битки, дори след като тя напусне градинката, най-вероятно е някое мъжко куче да се погуби, следвайки ви до вашето жилище, да не говорим за някаква случайна връзка, която е напълно възможна – трудно ще ви бъде да пазите кучето, освен ако не е от порода, която би ви позволила да го вземете на ръце и да го носите вдигнато високо .

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още