Трансилванско гонче – Ердели Копо

сн.  https://www.azenkutyam.hu

Трансилванско гонче принадлежи на Шеста породна група (FCI), Секция 1 – средни гончета

Страна на произхода: Унгария

Оригинално име: Erdelyi Kopo

Други имена: Hungarian Hound

Валидният в момента стандарт на породата е от 13.09.2000, вписана е под N° 241
Предназначение: Ловно куче (гонче), което е в състояние да ловува независимо, също така на голямо разстояние от неговия стопанин. Много подходящ за намиране и проследване. Когато намери прясна мирисна следа, той дава знак с хленчещ звук; по време на лов, когато открие дивеча, лаят му е силен и звънлив. Работи безпроблемно самостоятелно или като част от ловна дружина.

Кратко историческо резюме: Erdelyi Kopó е древна унгарска порода, която е определена от особености на климата, територията и ловните условия. Достига своя връх през Средновековието, по времето, когато става любимото ловно куче на аристокрацията. В по-ново време, по отношение на неговата първоначалната употреба, породата беше „избутана“ обратно в безкрайните гори на Карпатските планини, поради развитието на селското и горско стопанство.

В резултат на влиянието на различните условия на терен, са еволюирали две разновидности на Erdelyi Kopó: дългокраки и късокраки. Късокраките били използвани за лов на лисици и зайци (тази разновидност днес е почти изчезнала), а дългокраките били специалисти в лова на мечки, елени и рисове. Това е една от най-старите унгарски породи за горски лов в Трансилвания. В началото на 20 век унгарското гонче беше почти изчезнало. Решителното развъждане е възобновено през 1968г.

В днешно време значителен брой кучета от разновидността с дълги крака съществува в Унгария и в съседната и Румъния; късокраката разновидност е изчезнала. Породата е практически непозната извън пределите на родината си.

Характер, специални умения и тренинг

Неуморим, смел и много решителен, ердели копо притежава много силно развито обоняние и много точно чувство за ориентация. Това е куче, което признава само един стопанин, нуждае се от твърдо обучение, но лесно възприема, послушно е и много приветливо и весело. Времето прекарано с него е приятно, въпреки че се срещат и доста независими екземпляри.

Грижи

Има нужда от много движение и големи разходки. За козината не изискват никакви специални грижи, редовно изчеткване за премахване на мъртвите косми е достатъчно.

Общ вид: изящно късокосместо гонче, форматът е разтегнат, средно по размер. Има прекрасен лек галоп, удоволствие за окото на разбирача.

Важни пропорции:
• отношението дължина на черепа към дължината на муцуната е  1:1.
• отношението височина в холката към дължина на гърба е 10:11.

Глава: сравнително дълга, с леко изпъкнал череп. Стопът не е ясно изразен. Носната тръба е права, устните са тънки. Главата е с много красиви линии и я носи високо и гордо.

Очи: средни по размер, овални, леко скосени, на цвят – тъмнокафяви.

Уши: висящи, широки по средата и дебели, върховете им са заоблени.

Тяло: мускулест врат със средна дължина, леко разтеглен формат, холката е ясно изразена. Дълъг и широк гръден кош, леко вдигнат нагоре. Прав гръб, средно спуснат круп.

Крайници: солидни, мускулести, със стегнати, овални лапи, здрави, черни нокти.

Опашка: поставена ниско, носи я отпусната в почивка, когато е в акция е леко завита нагоре.

Козина: има два вариетета. При късокосместия косъмът е къс, прав и гъст. При дългокосместия – косъмът е по-дълъг, по гъст и по- твърд.

Оцветяване: Основният цвят на унгарската хрътка е черен. Червено-кафявите спотове са ясно разграничени и се намират над очите, по муцуната и по краката.

На носа може да има бяла маркировка, която може да се простира като пламък към челото, като яка около врата, до гърдите, под гърдите и до долни части на краката и лапите. Може да се появи и бяла петно на върха на опашката, но повече от едно бяло петно по тялото извън големия бял участък е нежелателно.

Размери: 55 до 65 см., Тегло: минимум 25 кг.

Дискварилфициращи пороци

  • Агресивен или прекалено срамежлив.
  • Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии
  • Черепната или лицевата област е твърде тясна, твърде дълга или закръглена.
  • Стопът е много леко или твърде силно изразен.
  • Къса муцуна.
  • Неправилна захапка.
  • Леки уши, уши като териер или зрителни хрътки.
  • Жилава козина, мека, вълнообразна или рядка козина.
  • Кафяв или син цвят с маркировки.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още