ДНК тестване на кучето – мода, любопитство, необходимост?

Съседите ми имат един много хубав бял, едричък Спарки. Много буен, но и много добронамерен. Говорим си през оградата, докато кучетата се лаят – говорят си, искам да кажа. Човекът е любезен и ме пита каква порода е моето рошаво бяло дебело куче.  Той не е никаква порода, по-точно микс е от някакви шпицоподобни породи, много шумни, много големи пазачи, породи, които не дават птиче да прехвръкне, имат проблем с ината … За рижавото въобще не пита, на нея отвсякъде ѝ личи, че е чакал. Няма да ѝ правя ДНК тест, че като нищо ще бъда принудена да я пусна в гората, а тя е най-плахото куче на земята.

От едната делиактност и аз задавам същия въпрос, въпреки че е видимо, че Спарки е един сладък микс. Човекът се усмихва: „Купихме го за Джак Ръсел, но се получи ето този чаровник. „ Наистина е чаровен, но на размер го докарва повече на боксер, отколкото на Джакче. И наистина си го обичат, та сърце не ми даде, от чисто любопиство, да се информирам колко пари и на кого са дали…

Тези междусъседски раздумки са въведение в темата за ДНК тестовете за кучета. ДНК тестовете за хора са много популярни.

Но вече можем да проверим и какви гени носи четирикракият ни приятел – от любопитство, от суета или защото вярваме, че науката ни помага да живеем по-добре.

  • Ако знаете чии гени носи вашият домашен любимец, това може да ви помогне да предвидите физически и социални черти.
  • Скринингът за генетичен риск за здравето може да ви подготви за потенциални проблеми, като ви позволи както превенция, така и ранно диагостициране.
  • Или може би просто ви е любопитно да видите какво ще изскочи от храстите.
  • Или може би вие наистина искате да имате чистопородно куче и не сте го купули за жълти стотинки.

В тази статия ще се постараем да отделим нещата в чисто практичен аспект – какво трябва да знаете за тестването на вашето куче. Само да вметнем, че учените и ветеринарните лекари са загрижени, че тъй като ДНК тестовете стават все по-популярни, хората могат да объркат ДНК-базиран здравен риск с реално заболяване – независимо дали домашният любимец всъщност е болен или не.

Въпреки че тези тестове могат да дадат интересни резултати, те трябва да се вземат с повишено внимание. ДНК тестовете за домашни любимци не са толкова точни, колкото човешките. А и самата ДНК не е съдба.

Суити много прилича на хрътка. Това са резултатите от лабораторията, които собственикът е получил: три пояса назад не се вижда никаква хрътка тук.  Вместо това, Суити има един родител Чесапийк бей ретривър , и друг, който е отчасти немска овчарка, отчасти ротвайлер и повече части стафордширски териер.

Сн. https://www.sciencenewsforstudents.org/

Защо да правя ДНК тест на кучето си?

Може да е само от любопитство, а може и нещо повече. Цената на добрите тестове е около 100 $, ако намерите на промоция.

За много хора любопитството е единствената причина, поради която биха направили ДНК тест на домашния си любимец, независимо дали е закупен от развъдник, дали е осиновено куче, което прилича на някаква порода или е мелез. Искате да знаете дали това, което пише в родословието на вашето куче, отговаря на истината. Или може би имате съмнения? Планиран микс ли е, като популярния напоследък Labradoodle? Или всичко е такава мешавица,  че дори не можете да започнете да гадаете кои породи са били предците му? А ви е интересно да го знаете.

Защо да е толкова важно да знам каква е породата или какви породи са намесени тук, аз си го обичам такова, каквото е. Безспорно, ДНК тест не се прави, за да разлюбите кучето си. Но може да има практическа полза.

Генетичните тестове могат да ви кажат много за вашето куче и неговия произход. Докладите, които ще получите от лабораторията, където сте изпратили пробата, не само ще ви кажат каква порода или смес от кои породи е вашето куче, но също така ще ви предоставят историята на самите породи: откъде идват, кога, как и защо са селектирани. И ако не знаете точната порода, какъвто може да бъде случаят със спасено от приют куче, ДНК тестването може да е единственият ви начин да разберете полезна информация.


Важно е да знаете, че дори ДНК тестът да покаже, че кучето ви е чистокръвно, към момента този тест не е достатъчно условие за регистрация на кучето към даден киноложки клуб, доколкото за това се изисква документ за родословното му дърво поименно 4 поколения назад. В някои случаи тестване може да се използва за потвърждаване на родословие, ако то е под въпрос. 


Прогноза за тегло и размер: Колко голямо ще стане, колко ще тежи? За чистопородни кучета може да се предположи с доста голяма сигурност, но за кучета без ясно родословно дърво има много променливи. ДНК- тестването може да ви помогне да определите колко голямо ще бъде вашето кученце като възрастно.

Също така може да ви даде представа дали вашето възрастно куче е със значително наднормено тегло или под нормата в сравнение с прогнозираното идеално тегло, което показва, че може да се нуждае от промяна в диетата или упражненията

Генетично заложено поведение:  Всички знаем, че различните породи са склонни към определено поведение, записано в стандартите им. Доколко те са приятелски настроени, спокойни, тихи, податливи на обучение и лоялни зависи много от начина, по който се отглеждат и по който ние взаимодействаме с тях, но точно толкова отговорност се пада и на генетиката им. ДНК доклад може да бъде в състояние да посочи потенциални проблеми с поведението и нуждите му. Това ще ви помогне да идентифицирате по-ефективни техники за обучение и ви дава достатъчно време за справяне с тези поведения, преди те да станат проблем.

Генетични черти: Дълъг косъм, къс косъм, къдрав, вълнист, прав, твърд, цвят на космената покривка, формата на главата на вашето куче са черти, определени от неговата ДНК. Размерът на вашето куче, независимо дали е вероятно да има естествено къса опашка, дори способността му да се чувства добре на голяма надморска височина, всичко това може да се определи от ДНК-тест.

Генетична предразположеност към заболявания: Всяка порода има свой собствен набор от известни здравословни проблеми, към които е предразположена. Ако породата е смесена – т.е. в селекцията ѝ участват повече породи, то тогава е доста по-непредсказуемо кои точно е наследил вашият домашен любимец. Ако е мелез – още по-трудно, доколкото е неизвестно какво точно е смесено.

ДНК тест може да помогне.

Някои ДНК тестове за кучета (но не всички) включват здравен скрининг, който ще провери за над сто генетични маркера, свързани с генетични заболявания.

Наличието на тази предварителна информация може да бъде изключително полезно при планирането на превантивни медицински грижи. Позволява на вашия ветеринарен лекар да бъде нащрек за определени симптоми по време на посещенията и позволява да се предприемат превантивни мерки. Това може не само да удължи живота на вашия домашен любимец и да подобри качеството му на живот, но в дългосрочен план да ви спести много главоболия и пари за скъпи операции, лечения и лекарства.

Чувствителност към лекарства: Един важен ген, който ДНК тестовете търсят, причинява чувствителност към различни лекарства, повлиявайки начина, по който много предписани медикаменти биха повлияли на вашето куче.

Някои от другите потенциални здравни проблеми, за които се тества, включват хемофилия и други кръвни заболявания, глаукома и други проблеми, свързани с очите, бъбречни, пикочни и сърдечни заболявания, метаболитни и имунни проблеми и много други.


Важно е да имате предвид, че здравният скрининг на ДНК ви казва само, че тези състояния са по-вероятни от обикновено, че има предразположеност, а не че вашето куче непременно ще се разболее. Само вашият ветеринарен лекар може да постави медицинска диагноза.


Можете да използвате резултатите от ДНК теста, за да ви помогне да стопирате и лекувате проблеми в зародиш и докато все още подлежат на лечение.

Няма много компании, които предлагат добри ДНК тестове за кучета. Ще продължим темата – Какво представлява самият тест и някои от най-ползваните тестове, които можете да намерите на пазара. Повече информация можете да прочете ТУК

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още