Как да направим ДНК тест за кучето си?

Имате повече от един избор, когато става въпрос за кучешки ДНК тестове. Не всички ДНК тестове са еднакви. ДНК веригите са невероятно дълги, така че всеки тест разглежда само определени точки, наречени маркери. Броят на тестваните генетични маркери е различен.

Маркерите са тези, за които е определено, че са полезни при определяне на породите, признаците и потенциалните рискове за здравето. Колкото повече маркери са проверени, толкова по-точен ще бъде тестът.

Тестовете, които разглеждат най-голям брой маркери, са по-скъпи и по-точни, те ще ви дадат повече полезна информация.

Обхват на генетичните рискове за здравето

Някои ДНК тестове за кучета разглеждат 140 до 160, или дори повече генетични рискови фактори за здравето.

Тези тестове ще ви дадат подробна информация, от която се нуждаете, за да обсъдите настоящото и бъдещото здраве на вашето куче с вашия ветеринар. Очевидно е, че колкото повече рискове проверява тестът, толкова по-добре. От друга страна, някои тестове всъщност не проверяват генетични маркери за рискове за здравето.

Те просто дават неясен, общ доклад въз основа на породата на вашето куче. Ако наистина искате да имате предварителна информация за дебнещи здравословни неразположения и генетични заболявания, тези доклади са почти безполезни

Доклад за физическите черти. 

Както при здравния скрининг, тестовете на някои компании съобщават черти, базирани на породата на вашето куче, а не на неговата специфична ДНК. Пазете се от тези тестове!

Потърсете компании, които всъщност използват уникалния ДНК профил на вашето куче, за да създадат полезен, подробен доклад за чертите. Тези тестове са по-скъпи, но ако имате нужда от тази информация, по-добре да закупите такъв тест.

Няма много компании, които предлагат добри ДНК тестове за кучета.

Трите теста на Wisdom Panel , предназначени за собствениците на домашни любимци, са Wisdom Panel 3.0, Wisdom Panel 4.0 и Wisdom Panel Health. И трите теста разглеждат предците на вашия домашен любимец до три поколения назад.

Те са най-изчерпателните на пазара днес, що се отнася до родителите на кучето до 3 коляно и идентифицират повече от 250 различни породи. Също така проверяват за чувствителност към лекарства, важен фактор за поддържането на здравето на домашния любимец. Ако това е всичко, което искате да знаете, тогава Wisdom Panel 3.0 е правилният тест за вас.

Тестът Wisdom Panel 4.0 включва всичко, което прави тестът 3.0. плюс идентификация и анализи на широк спектър от черти, както и тест за индуциран от упражнения колапс (синдромът, наречен колапс, причинен от физически упражнения, за пръв път беше забелязан от ветеринарните лекари през 90-те години), който е потенциално животозастрашаващо състояние.

С този тест също така се проверяват повече от 140 генетични рискове за здравето, като ви позволява да планирате предварително с вашия ветеринарен лекар начини да го поддържате здраво.

Времето за получаване на резултатите е две до три седмици – сравнително кратко. Тестът, обаче, не проверява много генетични маркери, което означава, че може да не е толкова точен.

Добър тест е на Embark, предлага се само един вид, но е много изчерпателен. Той разглежда над 200 000 генетични маркера, над 100 пъти повече от всеки друг тест на пазара днес. Това е научно доказан тест, който идентифицира порода, черти и три поколения предци. Освен това се търсят повече от 160 известни генетични рискове за здравето, открити в кучетата, около 20 повече от здравния скрининг на Wisdom Panel.

Към резултатите от теста е включен подробен ветеринарен доклад, който помага на вас и вашия план за ветеринар за дългосрочно здраве и грижи за вашия домашен любимец. Като допълнителен бонус Embark си партнира с изследователи от Колежа по ветеринарна медицина в университета Корнел, като работят заедно за извършване на текущи изследвания в областта на генетичните тестове за кучета.

Това не само подобрява вашите резултати, но допринася за здравни изследвания, които могат да повлияят на много кучета. Дори имате възможност да споделите резултатите от ДНК на вашето куче за използване в това изследване. Получава се много положителна обратна връзка с клиентите и предоставя помощ по имейл и чат на живо за интерпретиране на резултатите от теста, както и блог и бюлетин.

Като отрицателна страна се посочва, че отнема повече време от другите тестове, около шест до осем седмици, за да получите вашите резултати.

Има няколко други компании, които предлагат кучешки ДНК тестове, включително DNA My Dog и PetConfirm.

И двата теста са по-евтини, но предлагат и по-малко функции: всъщност и двата теста правят малко повече от основната идентификация на породата и проверяват за по-малко от 100 от най-често срещаните породи.

Процес на тестване

Той е винаги един и същ – когато получите комплекта, трябва да  създадете онлайн акаунт, за да можете да получите резултатите, когато са готови. Всеки тест комплект включва един или повече тампони на бузите. В комплекта са включени инструкции как да го ползвате: намазвате с тампона вътрешността на устата на кучето си, запечатвате пробата и я изпращате в лабораторията за тестване.

Ето няколко съвета за най-добри резултати:

  • Кучето не трябва да яде или пие вода 30 минути преди тестването
  • Ако имате повече от едно куче, дръжте ги разделени за около час преди тестването (така че косми от едното да не попадат в устата на другото.
  • Внимателно намажете бузата и езика за 30 до 60 секунди, докато тампонът се насити, не стържете по езика –  търсите слюнка, а не кожни клетки

Колко струва?

Това зависи много от това колко подробен тест искате. Тъй като цените често се променят при различни продажби и промоции, най-добре е да посетите уебсайтовете за най-новите цени. Цената включва цената на комплекта и обработката му в лабораторията. Може да има допълнителна такса за доставка. Можете да попитате вашия ветеринарен лекар къде в България има лаборатории и да закупите директно от тях, в случай, че предлагат тестове за правене у дома.

По какво се различава кучешката ДНК от човешката?

По принцип кучешката ДНК и човешката ДНК са много сходни. И двете са изградени от дълги нишки химически съединения, наречени нуклеинови киселини. Всяко живо същество на земята има ДНК, направена от същите тези съединения. Групи нуклеинови киселини в определен ред създават гени. Гените от своя страна са организирани в хромозоми. Хората имат 46 хромозоми (или 23 двойки), докато кучетата имат 78.  Хората и кучетата всъщност споделят около 82% сходна ДНК помежду си.

Може ли да се тества всяко куче?

Краткият отговор е Да, можете да тествате всяко куче. Въпреки това, в зависимост от теста, той може или не може да разпознае породата. Някои тестове разделят резултатите сред 250 породи. Други групират някои тясно свързани породи заедно, така че повечето разпознават само около 175 породи. Други тестове идентифицират по-малко от 100 породи.

Може ли да се тестват малки кученца?

Да, въпреки че има някои особености. Ако кученцето все още не е отбито, уверете се, че не е хранено от майка си поне час преди тестването. Тъй като кученцата са склонни на грубовата игра, дръжте кученцето разделено от кучилото поне един час, така че да има по-малка опасност да има част от ДНК на своите братя и сестри в устата си.

Точни ли са тестовете?

Тестовете са много точни при идентифицирането на генетични маркери. Тълкуването на резултатите обаче може да бъде по-трудно. Ако тестът казва, че вашето куче има  97% една порода и 3% друга, означава ли това, че все пак не е чистокръвно? Не, наистина. Това просто означава, че има няколко генетични маркера, които се наблюдават по-често при друга порода. Прието е да се счита за чистопородно куче, което има минимум 87,5%  пълнокръвна генетика.

Доклад за физически характеристики може да ви каже колко голямо ще стане кучето ви, но това е усреднена величина. Някои ще бъдат по-големи, други ще бъдат по-малки. А при смесени порода това е особено трудно да се предскаже.

Когато става въпрос за здравни тестове: това, че тестът показва генетичен риск за здравето, не означава, че някога ще развие тази определена болест. Това просто означава, че е изложен на по-голям риск. Следете за симптоми.

Сн. Shutterstock

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още