Подходящ ли е уест хайленд уайт териер за вас?

Един темпераментен шотландец

Според някои източници той произлиза от един бял вариант на Шотландския териер, докато Стенли Данджърфилд, автор на „Международна енциклопедия за кучета“ предполага, че е потомък на белия кейрн териер.

Белият цвят е бил считан за аномалия до степен, че отстранявали белите кученца. Това довело да почти пълното изчезване на белия кейрн териер през 19-ти век. За щастие, сем. Малколм, животновъди от Полталлох, спасило белите кейрн териери.

Никога не е бил клоун!

Не мислете, че уести се ражда с познатия ви от фотосите тоалет. Той е преди всичко териер, грубоват по природа и неприятно склонен да забравя, че е бял.

Обожава да се въргаля там, където не бива и ако е пуснат на свобода, не се изненадвайте, когато се върне при вас покрит с кал и сухи листа.

Уести има двоен косъм: покривният е твърд, дълъг около 5 см., съвсем прав, косъмът от подкосмието е къс, мек и много гъст. Но има и нещо добро – никога не мирише на мокро куче и няма сезонна смяна на косъма.

Въпреки това обаче, мъртвите косми трябва да се отстраняват, за да може кожата да диша и да поникне нов подкосъм.

За кого е подходящ Уести ?

Той е дребно куче, но това не бива да ви заблуждава – той е много енергичен и жизнен, което означава, че се нуждае от стопани, които предпочитат този начин на живот.

Уести се включва с готовност в спортни занимания, да се излежава по цял ден на дивана не е по вкуса му.  Ако  си търсите кученце пухкаво и добричко, за гушкане – уести не е това куче.

Той по-скоро не обича и дори по-доста драстичен начин показва своето отношение към подобен тип връзка със стопанина си. Въобще не се притеснява да се озъби на този, който го храни и обича, ако нещо не му е по вкуса.

Териер!

Лесен е за обучение, но твърдите методи не са за него, ще реагира с упорство. Уести е отворен за обучение при условие, че е справедливо и дружеско. Подходящ ли сте вие за уести?

Това е въпросът. Той може и да има вид на плюшена играчка, но всъщност си е териер – грубоват, динамичен и чепат. Понася му живот в къща с двор и ако му предоставите право на избор би избрал да живее на село вместо в апартамент в града.

Ако живее в града няма да се задоволи само с обиколка на жилищния блок или да потича докато вие си пиете кафето на пейката.

Ако вали ще намери начин да ви подскаже, че предпочита канапето си и че разходката може да продължи щом се оправи времето.

Ако ритъмът на вашия живот ви задължава, след като сте излезли сутринта да се завърнете късно вечер, уести няма да одобри тази продължителна самота.

Ако не можете да разчитате, че някой ще го изведе през деня във ваше отсъствие, по-добре изберете някое друго дребно кученце – играчка.

За децата е добър другар, малкият му ръст позволява да го разхождат на каишка и да споделят игрите му. Но трябва да ги накарате да разберат, още при пристигането на кученцето у дома, че то е бебе, че се нуждае от почивка и че територията му не трябва да бъде брутално нарушавана.

Научете ги (а това важи и за вас) да приклякват, за да бъдат на неговата височина, вместо да го дърпат за предните лапи, което е много вредно за раменете му.

Ако приемете принудите на тоалирането, ежедневните не кратки разходки, това че трябва първо да възпитате децата си преди да започнете с него, тогава можете да предприемете поредната стъпка – да потърсите някой сериозен развъждач.

Никога не избързвайте – купуването на едно кученце трябва да бъде действие премерено тройно, обмислено. То е морален договор, който ще ви свърже цели 15 години с един обичащ ви приятел.

Описание

Дребно, добре балансирано куче, твърдо изглеждащо като териер, излъчващо самоувереност. Има елегантен вид с красива, блестяща бяла козина и светещи тъмни очи, под рунтави вежди и черен нос.

Козината по главата е стърчаща, така че тя изглежда кръгла. Кожата под нея е черна или розова, но козината винаги бяла. Опашката е прилична на морков, никога не се купира.

Козината е твърда, като по-дълга е по краката и на корема. Интелигентно куче което учи бързо, той обича компанията на хората и много обича игрите със семейството си вкъщи и навън.

Неговият размер го прави подходящ за живот вкъщи, но при всички случаи в къща с двор. Апартаментът определено не е за него, много лесно възбудим е.

Нуждае се от малък двор със сигурна ограда, защото има склонност да копае. Лесен за отглеждане, активен, приятелски, енергичен, готов за игри по всяко време – това го прави една едно от най-популярните днес кучета за компания.

Здраве

Това е здраво и яко кученце. Може да има склонност към някои кожни алергии, херния, към глухота или заболявания на ушите по рождение, луксация на колянното капаче.

Това е една от най-дълголетните породи – живее 15 и повече години.И нещо интересно – независимо от размера си в кучилото могат да се появят до 8 кученца.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още