Малката пиренейска овчарка

Благостта на малката пиренейска овчарка е поне равна на нейната жизненост

Тя е винаги много енергична, като динамит. По-дребна в сравнение с подобните породи от други региони, пиренейската овчарка е изключително куче от която и да е гледна точка: естетика, бързина на реакцията, пъргавина, благост, бдителност.

Красива, наподобаваща мече, с неустоим поглед и език на тялото, неподаващ се на двусмислие, тази овчарка от граничните планини между Франция и Испания е един истински неуморим надзирател и водач на стада.

Селекционирана от векове да бъде недоверчива и внимателна към всичко, което се движи, тя използва тази своя предразположеност, за да поддържа в готовност другаря си по работа, мощното Планинско куче от Пиренеите.

С него те са постоянен тандем при изпълнение на задачите в планинските пасища. Ако нещо се доближи до стадото, малкият пазач започва да лае без прекъсване и по-големият му брат, ако е необходимо, се намесва с цялата притежавана от него сила.

Нежността на малкото куче е забележителна. Ако е обичано, умее да връща с лихвите, но и много подбира: който е насилник или несправедлив никога не ще узнае колко е голямо сърцето, което се крие в тези малки гърди!

Като се вземе предвид размера му, то може да бъде идеален другар на всеки, при условие че има добър опит и познания върху механизмите на социализация.

При него недоверието е било култивирано от пиренейските отглеждачи като приоритетна черта, по силата на пастирската традиция.

Фантастично се проявява по спортните площадки на Аджилити, като е способно да изпълнява промени в посоката дори и при максимална скорост на движение.

В дисциплината „Послушание“, също може да намери отлични възможности да използва значителните си дарби и в това отношение, стига подходът към него да е точно премерен – игрови и деликатен, какъвто едно чувствително и благородно куче като него заслужава и изисква.

Динамично, любопитно и доста радушно, поне спрямо малцината, на които има доверие, най-малкото от  „бандата на перчемлиите“ е неустоим съблазнител: погледът му, отчасти скрит от гъстата козина по муцуната, трудно може да бъде описан, толкова е дълбок.

Движенията му са смесица от пориви и ласки, които подканват към галене дори и най-твърдия и суров човек.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още