Разликите между куче и вълк

Независимо дали кучето ви е дакел, бордър коли или аляски маламут, то е свързано с вълка. Обръщайки поглед далеч назад във времето, учените са открили, че от близо 40 хиляди години кучета са се откъснали от вълка като вид. Породите кучета са се развили през последните едно-две хилядолетия, като по-голямата част от породите са възникнали през последните 100 до 200 години.

Еволюцията на кучетата се е случила в резултат на сдружаване с човешки племена. Хората създават купчини отпадъци близо до лагерите си, а някои вълци виждат в това шанс за лесно намиране на храна.

По-малко страхливите вълци имали по-голям успех в това „почистване“, тъй като не се страхували да се доближат до хората, а най-успешните животни имали по-голям шанс да предадат своите гени на бъдещите поколения. През много, много поколения, тези животни са се опитомили, научили са се да „разбират“ човешкия език и са развивали по-близки взаимоотношения с хората, дори са се превърнали в техни пазители и спътници.

Вълците и кучетата принадлежат към вида Canis lupus. Те споделят повече от 99 % от своята ДНК и, въпреки че това не се случва много често, те могат да се кръстосват и да имат поколение. Аляският маламут, сибирското хъски и други кучета, които приличат на вълци, са по-тясно свързани с вълка, отколкото, да речем, е пуделът. И все пак, всички породи кучета са по-тясно свързани помежду си, отколкото с вълка.


По-малко от 1% разлика в ДНК може да не изглежда много, но е достатъчно, за да се създадат значителни разлики между кучета и вълци.


Физически разлики между кучета и вълци

Вълците и кучетата имат еднакъв брой зъби, но те, заедно с черепа и челюстта, са по-големи и по-силни при вълка. Това вероятно се дължи на нуждата им да си набавят сами храна в дивата природа, в сравнение с кучета, които са се развили много повече като чистачи на човешки отпадъци.

Кучетата имат по-закръглени муцуни и по-големи очи от вълците, някои имат също клепнали уши, завити или къси опашки, докато вълкът винаги има заострени уши с дълга сърповидна опашка.

Вълците имат огромни лапи в сравнение с кучетата, а средните пръсти на предните лапи са много по-дълги от страничните пръсти. Според Кент Вебер, съосновател и директор на Mission Wolf:  убежище за вълци и кучета- вълци (както е прието да се наричат хибридите между куче и вълк), разположен в Уестклиф, Колорадо:„Тази особеност на вълчата лапа им дава възможност да отскочат от пръстите на краката си, да огънат по-дългите си тарсуси (пищяли), да държат лактите си прави и да „прелетят“ на невероятно разстояние. Ето как вълкът може да пести енергия и да стигне много по-далеч в сравнение с куче. “

Различават се в зависимостта си от хората

Кучетата не могат да оцелеят без хора. В дивата природа има някои подивели кучета, но като цяло те не се справят добре, защото са опитомени до точката, в която вече не могат да оцелеят адекватно.

Ако сте отглеждали кучета, знаете, че те ще се подчиняват на команди като „Седни!“,  „Ела!“,  „Място!“, особено ако след изпълняването на командата са получавали лакомства. Поведението на вълка се различава.

Мишел Проулкс, директор в  W.O.L.F центрове в Лапорт, Колорадо за грижите за животните и образователните програми казва: „Ще се опитваме да накараме вълците да изпълнят команда. Задържам вниманието им, но в крайна сметка те ме поглеждат и сякаш казват:„ Правиш нещата прекалено трудни“,  ще си тръгна и ще отида да намеря нещо друго за ядене. Мога да си намеря своя храна.“

Изследванията потвърждават наблюденията на Проулкс: Има много изследвания относно способността да се дресират вълци, както бихте направили домашно куче. Тези проучвания установиха, че вълците не успяват да формират същата привързаност към хората и не показват същото поведение както прави това опитоменото куче. Вълците ще покажат нежност и привързаност само в определени моменти.

Вълци достигат до зрялост по-бързо от кучетата

„Както малките вълци, така и домашните кучета се отбиват на възраст около 8 седмици. И все пак, малките диви вълчета стават зрели много по-рано от домашните кучета“, казва Реджина Мосоти, директор „Грижа и опазване на животните“ в Центъра за застрашени вълци в Еврика, Мисури.

Изследвания, сравняващи способностите на кучетата и вълците, показват, че подрастващите вълци могат да решават проблемите си в много по-млада възраст от кучетата. И в това има логика: те трябва да пораснат по-бързо, за да могат да оцелеят в дивата природа. Кучетата имат по-лесен живот. Поне тези, които имат дом.

Когато вашето куче навърши 2 години, то вероятно ще продължи да бъде ваш лоялен спътник през целия живот. Експертите казват, че вълците ще бъдат добър спътник и ще се държат като домашни животни до около шест-месечна възраст, след което те могат да станат трудни за справяне. Спасителни центрове за вълци и хибриди кучета-вълци казват, че редовно получават обаждания да приютят вълчета и хибриди, когато животното достигне полова зрялост.

Вълците и кучетата се размножават по различен начин

За разлика от кучетата, които могат да се размножават два пъти през годината, вълците се размножават само веднъж годишно. Те също имат строг размножителен сезон, който се случва от февруари до средата на март, като малките се раждат през април и май, казва Мосоти.

Броят на малките също е различен. Вълчицата ражда средно около четири до пет малки, докато при кучетата кучилото може да варира, може да достигне дори до 12 бебета при някои едри породи. И при двата вида майките се грижат и отглеждат малките си, но при кучетата винаги е без помощта на бащата. И още –  вълчата глутница се състои от вълчицата, бащата и тяхното потомство. Кучетата, от друга страна, не образуват семейни групи по този начин. “

Играта означава различни неща

Домашно куче играе предимно за забавление. За кучето-вълк играта е от решаващо значение за научаването на уменията за оцеляване и социални умения. В семейството си вълците се учат как да ловуват; учат ги как да дисциплинират член на глутницата, когато станат лидери; учат ги какви са техните граници, точно като човешките деца. Това социално обучение е много важно, така че когато пораснат, в рамките на техните глутници да знаят как да комуникират помежду си и да работят заедно, да спазват добрия тон и да се уважават, за да могат да ловуват заедно и да поддържат семейството си здраво.


Кучетата също трябва да добият много социални умения, но истината е, че те не ги усещат като критични за тях и живота им. Те ще ги научат само защото ние ги изискваме от тях.


За разлика от вълците, кучетата играят непрекъснато през целия си живот, а също така общуват с множество видове и проявяват афилиативно поведение (поведение насочено към придобиване на принадлежност към група, контакт и взаимодействие. )

Кучешко и вълчето хранене

Кучетата са всеядни животни, които са еволюирали да ядат това, което ние ядем или им дадем. За разлика от тях, храносмилателната система на вълка може да обработва сурово месо без проблем, да остане по-дълго без храна и да усвоява хранителните вещества по различен начин от този на домашно куче. Това е важен елемент, който трябва да запомните, когато избирате тип храна за вашето домашно куче, тъй като способността им да отблъскват често срещаните патогени в суровите храни е много ограничена .

Вълците понякога ще ядат растителни харни, но те са истински месоядни животни. Те също ядат повече от кучетата. Вълците знаят, че вероятно ще мине много време между храненията или ако оставят храната си , тя ще бъде открадната,  така че те могат да ядат по много наведнъж. С домашните кучета не е така и дори е много вредно да се дава по много храна наведнъж, ние им даваме порция храна сутрин и порция вечер.

Домашно куче, хранено с храна, типична за вълци, може да чувства дискомфорт, да има диария поради високото ниво на протеин, казва Даниелс. И обратното: „Ако хранех вълк с домашна кучешка храна, този вълк би имал дефицити.“

Вълците са плашливи, кучетата обикновено не са

Въпреки че вълците често са изобразявани като зли, експертите казват, че те всъщност са плахи и срамежливи, и ще избягват хората. Също така е невероятно рядко вълк да атакува човек.

При изследване на поведението на вълците като част от проекта Yellowstone Wolf, Мосоти и екипът ѝ  се приближават  до плячката, която вълците току-що са свалили . „Бихте си помислили, че това са неща, които биха искали да защитят и да ви нападнат, но те бягат.“

Вълковите кучета (хибридите вълк-куче) са малко и от двете. Това е като руска рулетка, в която никога не можете да познаете кои черти ще получи кученцето от вълка и кои от кучето. Повече за хибридите можете да прочетете ТУК

„Ако съчетаете тази сила, интелигентност и дивото от вълка с липсата на страх при кучетата, това може да е доста сериозна ситуация“, казва Мосоти по повод на модата да се отглеждат хибриди като домашни любимци.

Вълците са по-силни при решаване на проблемите си

Проучвания, разглеждащи способностите за решаване на проблеми при вълци и кучета, показват, че когато проблемът стане по-труден, кучетата по-скоро ще напуснат ситуацията. „Те някак си търсят човек и казват: Вижте тук какво става и го оправете, докато вълкът ще се опита да го разреши сам.“ – казва Проулкс.

В едно проучване на кучетата и вълците е поставена задача – трябвало да работят заедно, за да решат проблем, за да получат лакомство. „Те трябваше да теглят въже по едно и също време, за да може тавата с храната да се плъзне към тях и да им даде храна. Вълците го разбраха бързо. Кучетата не разбраха проблема, докато хората не им показаха, че трябва да теглят въжето. Още по-завладяващо беше, че когато тестерите направиха пъзела по-предизвикателен, вълците все пак успяха. Вълкът ще изчака, докато другият вълк бъде пуснат в експеримента, за да могат да си вземат лакомството заедно. “

Разликите между кучета и вълци са достатъчно ярки, така че експертите препоръчват да не се държат вълци и кучета-вълци като домашни спътници. „В момента тук имаме четири или пет животни, които в някои отношения приличат на вълк. Ако ги настаните в приют за животни, те ще бъдат евтаназирани, защото не могат да се осиновят частично диви животни. Реалността е, че те са хубави кучета “, казва Вебер.

Като се имат предвид тези факти за вълците, ако сърцето ви е насочено към вида на вълка, експертите препоръчват да се приеме порода като акита, аляскински маламут, самоед, хъски и немска овчарка

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още