Английски сетер – профил на породата

Породата принадлежи на Седма породна група (по FCI) – Кучета, ловуващи със стойка,

Секция 2.2 Британски и Ирландски сетери и пойнтери, с работни изпитания.

Валидният към момента стандарт на породата е приет на 28.10.2009, вписана е в FCI под  N° 2

Страна на произхода: Великобритания

Алтернативни имена: Lawerack, Laverack, Llewellin Setter

Първоначална функция: куче за лов на птици

Профил на породата

Средна продължителност на живота: 10-12 години

Естествена функция: ловно куче, една от най-старите породи, използвани за лов с пушки т.нар. gun dog.

Как се държи с непознати: много добронамерено и приятелски настроено

Тип козина: копринено мека, леко вълниста, по-скоро дълъг косъм

Цветове: най-разпространен е бяло с напръскано рижо, може да е и тъмно кафяво до черно.

Степва ли се козината: нуждае се от разресване два пъти в седмицата

Козината нуждае ли се от професионална поддръжка: няма нужда от специализирани грижи

Специално подстригване за киноложка изложба: не, само изчеткване и разресване

Активност: ежедневни разходки, упражнения и в почивните дни по-дълги преходи

Разноски за храна: средни, но качествена храна за активно куче

Доколко е лесно да се тренират: твърдо, но с мека ръка обучение, изисква търпение, все пак е куче със силен ловен инстинкт.

Темперамент по отношение на децата: търпеливо и любвеобилно куче, прекрасен домашен любимец

С кучета: държи се добре

С котки: много внимателно!

Куче за града или извън града: предпочита голям двор

Ще живее ли щастливо в апартамент: да, ако има достатъчно движение навън и внимание

Ще живее ли в кучешка колиба: не

Страда ли от студ, влага или горещина: нищо специално, но не бива да се излага директно за дълго на слънце в горещи дни

Специални съвети: бъдете внимателни с инфекции по ушите и не пропускайте прегледите при ветеринаря при първите симптоми на неразположение.

Няколко основни черти на характера: интелигентно, гъвкаво куче, уравновесено, привързано към семейството, ловец по душа и темперамент.

Породата е призната стандартизирана и от още много други организации: AKC, ANKC, CKC, KC (UK), NZKC, UKC.

Английският сетер е част от семейството на сетерите, което включва Червеният ирландски сетер, ирландският червено-бял сетер и черния гордън сетер.

История

Laverack English Setter

Предназначението на английския сетер е да открива и вдига пернат дивеч. Според информацията, която е останала във времето, английският сетер върши тази работа от преди повече от 400 години. Фактите сочат, че породата е създадена като кръстоска между испански пойнтер, големия воден спаньол и спрингер спаньол, от която комбинация се е получило чудесно куче – птичар с големи умения за откриване и „показване” на плячката в откритите пространства.

Модерният английски сетер дължи излъчването и красивия си външен вид на Едуард Лаверак (1800-1877), който развива своя собствена линия на породата чрез много прецизен и внимателен подбор през 19-ти век в Англия и на още един англичанин – Левелин (R. Purcell Llewellin, 1840-1925), който базира своята линия на сетерите на Лаверак, но развива работните им качества.

И днес все още някои назовават сетера като Левелин сетер, това не е отделна порода, но двата типа наистина са много различни.

Левелин сетера е специфична, чиста кръвна линия на английски сетери, която идва още от развъдни програми през 19-ти век. Левелин и Лаверак са двамата души, които са изиграли ключова роля в развитието на породата, като името на Левенин винаги се асоциира с онези английски сетери, които се представят като чудесни ловци на открит терен. Лаверак, от своя страна, развъжда прекрасни екземпляри, които са представени по изложбените рингове.

Първото шоу за английски сетери се състои през 1859 в Нюкасъл. Популярността на породата се разпространява из цяла Англия доколкото изложбите за кучета стават все по-големи и по-посещавани. Не след дълго първият английски сетер е отнесен в Северна Америка. Полският(ловен) тип и шоу –типът сетер изглеждат доста различни, независимо, че са от една порода. Ловните линии са по-дребни на ръст и с много по-скромна космена покривка от изложбените кучета.

Името Левелин се дава на определена линия от породата английски сетер, която е и най-популярната, но всъщност съществуват много локални работни линии английски сетери в отделните региони. Такава линия например е Нюфаундленд сетера, който е създаден чрез развъждане на английски, ирландски и гордон сетери за период от стотици години. Резултатът е сетер, който почти перфектно се адаптира към местния терен и може да изяви характеристики и цвят от някоя от базисните породи сетери, взели участие при формирането.

Темперамент

Според стандарта на породата темпераментът е описан с няколко думи: „Джентълмен по природа”. Впрочем, той може да бъде и див, необуздан, злонамерен и пакостлив. Това е едно много енергично куче, ориентирано към хората, които биха искали да имат вкъщи куче, на което да отдават внимание и време за упражнения или да работи с ловци, но при всички случаи да има с какво да се занимава.

Нуждае се от много упражнения на открито и от добре ограден двор. В градината има склонност да прекопава вече засадените зеленчуци и цветя, с малки деца се държи много добре. Много е интелигентен и може да бъде възпитаван да изпълнява различни задачи, но овчарско куче, събирач на стадото никога няма да стане.

Както и да е, не е винаги лесен за трениране, тъй като неговия птичарски инстинкт по природа го отвлича далече навън. Неговият нрав е мек и гъвкав, но е много чувствителен на критика и би могъл да откаже да повтори някаква команда не от инат , а по-скоро да не се провали отново в очите на своя стопанин. Позитивните методи на възпитание са по-подходящи за един английски сетер.

Грижи

Английският сетер се слави с добро здраве и има малко генетически проблеми, но някои случайно се проявяват. Бедрена и лакетна дисплазия, глухота по рождение, хипотироидизъм са някои от най-известните болести, които могат да поразят вашето куче. Продължителността на живота му е около 10-12 години.

Общ вид

Английският сетер е средно по размер куче, с изчистени линии и елегантно излъчване. Движенията са свободни и грациозни, оставящи впечатление за достойнство и скорост. Много активно куче с остро обоняние, приятелски настроено и добър нрав.

Темпераментът е една от определящите за породата характеристики, което го прави прекрасно куче за домашен любимец. Той е е куче за лов, прекрасна смесица от издръжливост и атлетизъм. Козината е прилепнала към тялото, но изглежда леко перушинеста поради дължината. Нуждае се от редовен груминг.

Козината по главата от тила през ушите е дълга и копринена и леко вълниста, без да е къдрава. Богато окосмена е и долната част на предните крайници, както и цялата задна част на краката от бедрата надолу.

Цветове:  Най-често срещаното оцветяване е бяло, напръскано с един от цветовете – черно, оранжево или лимонено, и вторият вариант – бяло, напръскано с черно-оранжево (трикольор).

Височина:   65 см. до 68 см. мъжки, 61 см. до 65 см. женски

Средно тегло: 25 до 30 кг.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още