Хибридите вълк-куче и човешкият егоизъм

 

Само си представете: перфектният домашен любимец, съчетаващ интелигентността и отдадеността на куче със смелостта и силата на вълк! Няма нужда от никакви породи повече.  Да живее перфектното куче!

Уви, не всичко е толкова розово. Това е като руска рулетка, в която никога не можете да познаете кои черти ще получи кученцето от вълка и кои от кучето.

Хибридите куче-вълк по неведоми пътища станаха популярни като домашни любимци. Да развъждаш и отглеждаш куче-вълк е егоистично от страна на човека. Настаняването на диво животно в двора, да не говорим за апартамент, завързано на синджир или разхождано на каишка, когато то би трябвало да тича на свобода, е меко казано недомислица и чиста проба човешка приумица. С тъжни последствия за животните. А при загуба на контрол – опасно за хората.

Не можем да имаме двата свята в едно.

Вълкашини, волкособи, хибриди куче -вълк са щедро рекламирани като много мили, нежни, общителни животни. Обяви за покупка на приличини цени – също има в изобилие.

„Зад тази дива външност се крие 60 кг нежност!“ Дали е така? Странно е колко много хора смятат, че могат да си вземат такова животно и да го отглеждат като домашно куче. Хора, които нямат представа, нито са професионално подготвени за общуване с дивата кръв.


Представете си, че сте в капан в стая с диво животно – вълк, може би. И двамата, парализирани от страх, се взирате един в друг, докато човек не направи ход. Можете ли да предскажете какво ще направи този вълк? Не. Неговото поведение в плен е непредсказуемо.

Поведението на свободни вълци в дивата природа е добре проучено и разбрано. Хибридното поведение на куче-вълк в плен е непредсказуемо. Това е посланието и предупреждението за всички, когато обмислят да развъждат или закупят хибрид куче-вълк. Тези животни могат да са много нежни, но едновременно с това са непредсказуеми.


Къде е границата между любовта към природата и вълка, в частност, и неразумното, екстравагантно решение, да си купиш и отглеждаш за развлечение едно волно, непредсказуемо животно, в чиито вени тече дива кръв?

В напълно легална обавя, с препратка към сайт, четем: „ВЪЛК мъжки за РАЗПЛОД –предлага Развъдник и малки кученца бебета за лов Вълкашини-75% ДИВ ВЪЛК (хибрид баща ВЪЛК с майка полу-ВЪЛК с куче ЛАЙКА ) – целогодишно. Мъжкото куче което предлагам за Разплод е отгледано и развъдено в домашни условия. Универсален ловец за прасе, заек, сърна и др., с удоволствие плува във всеки водоем и даже вади патици от водата. Ловува със силна стръв и злоба, идеално е за претърсване, невероятен откривател, не е агресивно към хора. Заплождаме мацки без претенции за породност, стига след това да Ни дадете малко кученце или може да се споразумеем за някаква минимална сума. Развъдника разполага с над 250 кучета майки от различни породи – декоративни,ловни,за охрана и др., имаме в наличност богат избор на кученца. Ако желаете малко кученце е възможна доставка до посочен от Вас адрес в цялата страна. Мъжкият “ВЪЛЧО“ има винаги здрави поколения, запложда и на чужд терен, може да пътува из цялата страна. (бел. автора: публикуваме обявата без редакция).“

Поглеждам в сайта – хибридите с лайки, превъзнесени като страхотен опит, който и малка България е дала на света, животните са в клетки, вързани на синджири, ловували с тях. Видите ли в България имало „инакомислещи мъже и ловци. Виден развъждач „с дългогодишната си практика и развъдна дейност …той стана един от разпространителите на вълчи хибриди сред поголовието от западносибирски лайки в страната. И единстваната реално зарегистрирана скачка между вълчица и класна лайка в България до сега. Най-сетне можем да говорим за успешно изведен такъв опит у нас. С този си жест …. слага началото на истинска линия вълкашини, без никакво съмнение в достоверността на събитието.

Защо, кому е нужно това?

В репортаж от 2018 г. четем: “ Поради странното поведение на наблюдавания индивид и някои нетипични за вълка външни белези, предполагаме, че той също може да е хибрид, т.е. не чист вълк, а кръстоска между вълк и куче. Феноменът беше засечен в Осоговската планина преди броени дни. Глутница бездомни кучета обикалят с вълк в подножието на планината.“

Сн. Фотокапан, от в-к Монитор, 2018 г.

Често собствениците на такова животно осъзнават, че са отхапали прекалено голям залък, повече отколкото могат да сдъвчат. Модата е световна, умиляващи снимки можете да разглеждате в захлас. Но истината е, че всяка година хиляди такива „домашни любимци“ биват изоставяни, спасявани или евтаназирани, просто защото хората купуват животни, за които не са подготвени.

Кучето, вълка и хибрида

Известна случка от Канзас:  хибрид вълк-куче е пуснат в малко градче в провинцията, защото собственикът установява, че не може да се справи с него. Убит е от полицаи, защото е непредсказуем: един трагичен край на живота на един невинен хибрид. Само защото някой е решил, че може властва над дивото. Има огромна разлика между кучето, вълка и кръстоската между двата вида.

Още за Кучето и Вълка можете да прочетете ТУК

Фактът, че кучето и вълка споделят 99% от своята ДНК не ги прави еднакви. Вълкът не се превръща в куче.Това е опасна заблуда и трагедия за животните.

Ако ентусиастите развъждачи на хибриди търсят логиката в общите гени, то тогава би следвало да допуснат и кръстоски на хора с шимпанзета – на ниво ДНК приликата между Homo sapiens и Pan troglodytes – шимпанзето – надвишава 98 процента. Изразена в цифри, тази разлика от 2% не е толкова малка: от три милиарда участъка на човешкия геном цели 60 милиона са уникални за Homo sapiens.

Същата пропаст дели и кучето и вълка.

Хибридът е потомък на кръстоска между вълк и куче, вълк и хибрид, куче и хибрид, или два хибрида. Хибридите често биват наричани ​​вълчи кучета. Кой би могъл да се заблуждава, ако поне малко помисли и разбира природата на вълка и кучето, че хибридъдт би могъл да бъде послушен домашен любимец? Той не може да бъде, хибридите не са и не трябва да се считат за кучета.

Разликите между куче и вълк: ТУК

Въпреки че вълците са изобразени в някои източници като зли, експертите казват, че вълците всъщност са плахи и срамежливи и ще избягват хората. Също така е невероятно рядко вълк да атакува човек в природата.

При изследване на поведението на вълците като част от проекта Yellowstone Wolf, Мосоти и екипът ѝ се приближават до плячката, която вълците току-що са свалили. „Бихте си помислили, че вълците биха искали да защитят плячката си от хората и да ни нападнат, но те избягаха. Ако съчетаете силата, интелигентността и дивото от вълка с липсата на страх от хората у кучето, това може да е доста сериозна и опасна ситуация“ казва  Реджина Мосоти,  директор „Грижа и опазване на животните“ в Центъра за застрашени вълци в Еврика, Мисури.

Продължаваме темата с цялото си уважение към животните и разочарование от човешките претенции и егоистични недомислици.

Прочетете още Загадките за поризхода на домашното куче

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още

Етология

Прекалената привързаността не прави кучето щастливо Думата “поведение” и словосъчетанията с нея се срещат все по-често в […]