Профил на Самоед

Най-одомашненото от северните кучета произлиза директно от кучетата, придружавали народът на Самоедите.  Това е номадски народ, който търси храна и места за заселване според сезонните промени в климата. Самоедите използвали това куче за пазач, за ловец на моржове, мечки.

За пръв път кучето самоед пристига във Великобритания през 1890 година. Роберт Скот, един от ранните полярни изследователи, представил породата пред света, демонстрирайки нейните способности. Всъщност родината на това весело бяло куче, което днес срещаме по улиците, е една обширна област от Урал до Таймир.

Характер, специални умения и тренинг

Притежава изразени във висока степен смелост, борбеност и чувство за собственост. Едновременно с това той е единствен сред северните породи впрегатни кучета, който проявява толкова висока степен на покорство пред човека.

Чувствителен е към външни дразнители, има подчертано любопитство, бдителност и безстрашие, съчетани с високо чувство за притежание, и това му дава сигурност във всяка среда и ситуация.

Изглежда създаден да живее в семейство, проявява толерантност към живот всред стените на дома. Спрямо другите кучета проявява приятелско отношение, а спрямо котките – по-скоро е безразличен.

Грижи

Нуждае се от доста внимание и движение. Добре е рано да се започне с обучението му. Постепенно трябва да се обучава да бъде оставян сам. Безпроблемно живее в апартамент, но му липсват широките пространства. Козината се поддържа с редовно изчеткване, къпе се само когато е замърсен.

Общ вид

Арктически шпиц от висока класа, здрав, елегантен, пъргав.

Глава: силна и клинообразна. Черепът има лек гребен на тила. Стопът е добре изразен. Устните образуват т.нар. „усмивка на самоеда“.

Очи: тъмни, разположени странично косо, бадемовидни

Уши: високо поставени, малки, триъгълни и леко закръглени на върха.

Тяло: компактно, формат почти квадратен, стегнат, ниско поставен гръден кош, коремът е леко повдигнат, гърбът е прав и мускулест. Вратът е силен, умерено дълъг.

Космена покривка: косъмът е здрав и гъст, има подкосъм.

Оцветяване: сметаново бяло, кремаво или бяло и бисквитено.

Крайници: с добър отвес, мускулести, със силни кости.

Опашка: разкошна, с изобилен косъм, носи я завита над гърба или хълбоците.

Размери: мъжки – приблизително 57 см., женски – 53 см. с толеранс от 3 см.

Тегло: мъжки – 20 до 30 кг, женски – 17 до 25 кг.

Още за характера, личността и функционалността на породата можете да прочетете ТУК

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

    Виж Още