Немско овчарско куче: Факти

Памет

Изключителната му способност да запаметява е била доказана и от науката. Колумбийският университет в САЩ е наименувал отдела за психология на животните на едно немско овчарско куче на име Фелоу, което успяло да научи и правилно да изпълнява над 400 различни команди.

Преди това научно проучване се е ширело убеждението, че едно куче, подходящо стимулирано, не може да превиши предела от 50-60 команди.

Дългият косъм: красив, но не се допуска

Сред толкова многото кученца от породата, които се раждат ежегодно в света, не липсват и екземпляри с дълъг косъм, тъй като генетичният фонд на породата притежава тази „съставка“.Когато пораснат, тези екземпляри са често по-величествени и елегантни от другите с нормален косъм.

Независимо от това, стандартът на породата не допуска такава характеристика, поради което дългокосместите се изключват от изложбена кариера и от спортни занимания, регламентирани от FCI.  Жалко, защото красотата им е наистина подкупваща.

Тези екземпляри са жертва на  предположението: генът, който предизвиква появата на дълъг косъм е свързан и с наличието на „шуплести“ кости, следователно крехки. Ние не разполагаме с данни от научно изследване, доказващо това убеждение. Фактически много кученца са осъдени на забрава, независимо то това, че са еднакво интелигентни, радушни и усърдни както техните събратя.

Невероятен нюх

Няма спортна изява, недостъпна за немското овчарско куче. Освен това, открай време породата е използвана в спасителни операции в разрушения и лавини, както и в различни полицейски акции. Все пак, там където тя има действително малко съперници е работата на писта. Когато върви по следа, носът й е несравним, до степен че бива използвана дори за издирването на минерали.

В Скандинавия при състезание между професионална апаратура за откриване на минерали и едно двегодишно немско овчарско куче, върху площ от три квадратни километра, кучето е получило категорично първенство с 330 находки срещу 270 за машината!

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още