Оверне пойнтер ( Брак от Оверне) – профил на породата

 

Породата принадлежи на Седма породна група (по FCI) – Кучета, работещи със стойка,  секция Континентални – тип Брак, с работни изпитания.

Валидният към момента стандарт е приет 02.04.2004 год., вписана в FCI под  N° 180

Страна на произхода: Франция

Оригинално име: Bracke d’Auvergne

Други имена: Blue d’Auvergne Auvergne Pointer

За това куче се предполага, че произлиза от внесените в Оверн, Франция, кучета в късния 18-ти век от рицари на Малтийския орден или рицарите тамплиери. Според други по-правдоподобна е версията, че тази порода идва от старите френски пойнтери. Малко количество внесена кръв от английски пойнтер и порода е имала своя първи стандарт през 1913 година. Популацията на този пойнтер остава малка, но стабилна, сред уважаващия я за нейните качества.

Характер, специални умения и тренинг

Известно със своята невероятна твърдост, енергия и скорост, това активно куче е много адаптивно към всякакви условия на живот. Притежава много силен нюх и е чудесно куче за посочване на мястото на дивеча както и за апортирането му. Високо ценен като ловец на бекаси, той е използван с голям успех и като яребичар. Нравът му е сговорчив и приятелки, въпреки че е склонен да упорства и да се инати по малко. Този отличен ловец е и прекрасен домашен любимец.

Нежно куче, много привързано, интелигентно и послушно. Обучението му се състои главно в развиването на неговите природни качества. Обонянието му е мощно. Той се адаптира добре към семеен живот.Нуждае се от строго, но търпеливо и спокойно обучение.

Грижи

Няма проблеми да се адаптира към градски условия на живот стига да получава достатъчно ежедневни разходки. Ушите трябва да се проверяват, както и козината да се изчетква редовно.

ОБЩ ВИД: Праволинейно, със средни пропорции. Здраво куче, със здрава костна система,  демонстриращ характерен тип Брак, с  лекота в походката, с елегантност и хармоничните пропорции. Неговата структура предразполага да покрива големи разстояния с гъвкаво движение, което му позволява да поддържа дейността си през целия ден на трудни терени. Козината е характерно напръскана в черно и бяло.

Важни  порпорции:

  • Тяло: дължината на тялото (от точката на рамото до точка на задницата) е приблизително равна на височината при холката.
  • Дълбочината на гърдите е равна на половината от височината  в холката.
  • Глава: дължина на муцуната е малко по-малка или равна на дължината на черепа

Глава: дълга, черепът е широк и леко изпъкнал. Стопът не е ясно изразен. Сравнително дълга и права носна тръба. Средно големи устни, без да са отчетливо висящи. Очи: средни по размер, тъмен лешник, клепачите са черни. Уши: поставени са ниско, дълги и завити, без да прилепват към бузите.

Тяло: пропорционално, добре построено, трябва да се вписва в квадрат. Вратът е средно дълъг и здрав, с лека извивка и леко увиснала шия. Гръдният кош е добре развит и спуснат надолу. Ребрата са добре извити. Кръстът е къс, мускулест, леко извит нагоре. Къс и прав гръб. Широк костелив круп, много леко спускащ се надолу.

Крайници: лапите са средно къси, но компактни, със стегнати пръсти и твърди възглавнички. Костите на краката са едри и яки, обгърнати от яки мускули.

Опашка: средно дебела, носи я хоризонтална, купира се на 2/3 от дължината й.

Козина: къс, не много фин, но не и твърд косъм, блестящ.

Оцветяване: има два вариетета:

– светлите екземпляри – бяла основа с черни пръски

– тъмни – наричат се още „smoky“ – това е една смесица на бяло и черно, като по-изобилното черно дава този сивкаво-опушен вид. Търсеният цвят е бяло със синьо-черни петна и не много черни петънца. Главата трябва да има точно изразено черно оцветяване, като двете очи трябва да са задължително оградени от черен цвят. По муцуната има характерното оцветяване на пръски.

Размери:Височина в холката и за двата пола с толеранс  + 2 см. и  – 1 см.

мъжки – 57 до 63 см  – 60 cm  идеална височина.

Женски  53 до  59 cм. -56 cm идеална височина.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още