Стандарт на породата: Уелско корги Пембрук

Уелско корги Пембрук е малко по-дребен от Кардиган, с не толкова дълго тяло, с по-малки уши и по-прави предни крака. Пембрук корги традиционно е бил с купирана опашка, но това вече не е така, тъй като съществува забрана. Въпреки това някои развъждачи са работили усилено, за да произвеждат естествени „боб-тейл“ – късоопашати кучета. Сред двете коргита, Пембрук винаги е била по-популярната порода, може би подпомогната от кралското покровителство, което е получила при крал Джордж VI и продължена от настоящата кралица Елизабет II.

Кратка история на породата

Както подсказва името, уелският корги Pembroke е развит като порода в Уелс, в района на Pembrokeshire. Кардиганът уелски корги е по-старата от двете породи корги и несъмнено е бил използван при разработването на Пембрук. Според други източници произхожда от кучета,  доведени в Уелс от фламандски тъкачи през 10 век. Развитието на породата е вероятно да се основава шведски валхунди, донесени в Уелс от викингите.

Думата корги има различни значения; това е келтската дума за куче или „cor“ за „джудже“ и „gi“ за „куче“. Независимо от значението, коргите първоначално са били използвани като универсални селскостопански кучета, особено добри със стадата с говеда. С ниския си ръст и самоуверен характер, те били способни да пощипват говедата по краката и сред това да прилягат към земята, за да избегнат ритниците.

Тъй като са дребни, те са по-евтини за поддръжка, а късата опашка означава, че те са работни кучета и са били  освободени от данъци.

Уелският корги Пембрук, какъвто го познаваме днес, се отделя от Каргиганите в началото на 30-те години на миналия век. Подаряват такова куче на английската кралица, а любовта ѝ към породата прави тези кучета популярни по целия свят като семейни домашни любимци. Дори много не-любители на кучета са си паднали по коргите от изящните  картини на Таша Тюдор.

Ще живее ли добре в града?

Уелският корги Пембрук е подходящ както за селски, така и за градски начин на живот, стига да им осигурявате много упражнения и психическо стимулиране. Необходими са редовни разходки през деня. Тази порода е подходяща за живеене в апартаменти, въпреки че са известни със склонността си да лаят при всякакви признаци на опасност – реални или предполагаеми.

Нуждаят се от достатъчно място, за да тичат и играят. Дебелата, устойчива на атмосферни влияния космена покривка осигурява комфорт срещу вятър, дъжд и сняг. В горещо време не се чувстват толкова добре.

Корги Пембрук са активни кучета, които се радват да имат работа. Те се нуждаят от умерени упражнения няколко пъти на ден, но са склонни да се отегчават при продължителни рутинни дейности.

Хранене

Кучета, силно мотивирани от храна, което е добре за тренировъчните сесии, но внимание – склонни са към преяждане. Общата препоръка за това колко висококачествена суха храна да поемат (ката се съобразявате със средното тегло и ниво на активност) е да се хранят с ¾ до 1 ½ мерителни чаши храна на ден. Това количество трябва да бъде разделено между две или три хранения или може да бъде предложено в играчка-пъзел за дозиране на храната.

Когато са оставени сами

Няма проблем да остават сами в продължение на четири до осем часа през деня, но имайте предвид, че са силно социални животни и имат нужда от взаимодействие със семейството си. Това, че са високо енергични кучета означава, че трябва да им подготвите добра тренировъчна порграма – физическа и ментална, за да се предотврати дъвченето или разрушителното поведение поради скука.

Здраве

Слави се като здрава порода, но все пак има регистиррани по-често срещани и възможни здравословни проблеми, които включват:

  • Бъбречна недостатъчност
  • Уретрална обструкция
  • Проблеми с теглото
  • Артрит, особено при кучета с наднормено тегло
  • Херния на гръбначните дискове и други състояния на диска
  • Очни заболявания, включително катаракта, прогресивна атрофия на ретината (PRA) и дисплазия на ретината
  • Дисплазия на тазобедрената става

Късите опашки на Пембрук корги по рождение ли са?

Може да се роди с дълга опашка или с по-къса естествена „боб“-опашка. Ако са родени с дълга опашка, обикновено тя бива купирана. В държавите, където това е позволено, развъждачите се стремят да избират кучета с генетични маркери за къса опашка при разплод.

Каква е разликата между Кардиган и Пембрук корги?

Уелският корги пембрук и кардиганът се считат за две отделни породи, въпреки че разликите са трудно забележими. Кардиганът, братовчед на уелския корги Пембрук, има дълга опашка, по-заоблени върхове на ушите и е малко по-едър.

на сн. Уелско корги Кардиган

Хипоалергичен ли е Пембрук корги?

Не, не е хипоалергичен. Има двойна космена покривка, с подкосъм и се скубе значително.

Защо са късокраки?

И двете близки породи имат тип нанизъм,  наречен хондродисплазия (това е  вродено недоразвитие на хрущялната тъкан в ставите, костите и прешлените, което спира растежа на краката им по-рано).Именно силуетът с къси крака е бил идеален за отглеждачите на говеда, така че развъждането се опира на тази аномалия и преминава като характеристика на породите и на съвременните коргита, каквито ги познаваме и днес.

Добър ли е Корги с децата?

Коргите са много лоялни и добронамерени, но тъй като в гените си са работни кучета, са склонни да проявяват шефски характер. Техният пастирски инстинкт може да ги направи по-малко толерантни към преследването и писъците, които обикновено се свързват с малки деца, но всяко куче е индивидуално и добре обучени корги се справят много добре с децата.

Както при всяка порода, препоръчително е детето ви винаги да бъде наблюдавано при взаимодействие с вашия  корги, за да бъде в безопасност както детето, така и кучето.

Стандарт на породата уелско корги Пембрук по FCI

Произход:  Великобритания.

Дата на публикуване на действащия стандарт: 04.11.2010.

Функция: овчарско куче

Класификация по  FCI – Стандарт N ° 39: Група 1 Овчарски и пастирски кучета (с изключение на швейцарски пастирски), Раздел 1: Овчарски. Без работно изпитание.

ОБЩ ВИД: Ниско поставен, здраво и набито тяло, бдителен и активен, създаващ впечатление за силен характер и издръжливост в малко тяло.

ВАЖНИ ПРОПОРЦИИ: Дължината на лицето е в пропорция 3 към 5 с дължината на черепа.

ТЕМПЕРАМЕНТ/ ПОВЕДЕНИЕ: Самоуверен и смел, дружелюбен и приятелски настроен, не проявява нервност, раздразнение или агресия.

КРАНИАЛЕН РЕГИОН НА ГЛАВАТА (Череп): Лисича глава по форма и външен вид, с буден, интелигентен израз. Череп: Доста широк и плосък между ушите. Стопът е умерен. Лицев регион: Носната гъба е черна. Муцуна: Леко изтъняваща към носа. Челюсти/зъби: Силни с перфектна, правилна и пълна ножична захапка, т.е. горните зъби плътно припокриват долните зъби и са поставени в квадрат към челюстите. Очи: Добре поставени, кръгли, средни по размер, кафяви, смесващи се с цвят на космената покривка. Уши: изправени, средно големи, леко заоблени. Мислената линия, изтеглена от върха на носа през окото трябва да премине през или близо до върха на ухото.

Врат: по-скоро дълъг.

ТЯЛО: Средна дължина, леко стесняващо се към задницата, когато се гледа отгоре. Горна линия: права. Гърдите са широки и дълбоки, добре спуснати между предните крака. Добре извити ребра.

ОПАШКА: Къса, за предпочитане естествена. Ако се купира: много късо. Ако е некупирана: при движение и опасност я носи хоризонтално, като продължение на горната линия на тялото.

КРАЙНИЦИ

ПРЕДНА ЧАСТ: Рамо: Добре положено и под ъгъл на 90 градуса спрямо горната част на предния крак. Лакът: Прилепващ плътно отстрани, нито разхлабен, нито стегнат. Предмишница: Къса и възможно най-права. Яки и силни кости, перпендикулярни на земята. Предни лапи: Овални, силни, добре извити и стегнати, два централни пръста леко по-издадени от  старничните, възглавничките са здрави, ноктите са къси.

ЗАДНА ЧАСТ:  Силна и гъвкава. Къси крака с много здрави и широки кости чак до лапите. Коляно: Добре заъглено. Скакателни стави са право поставени – не се обръщат нито навътре, нито навън при поглед отзад. Задни лапи: Овални, силни, с добре извити и стегнати пръсти, два централни пръста леко напред, от две външни, възглавничките на лапите здрави и добре извити. Ноктите са къси.

ПОХОДКА/ДВИЖЕНИЕ: Свободно и активно, нито разхлабено, нито стегнато. Предните крака се изнасят добре напред при движение, без много повдигане, в унисон с тласкащото действие на задните крака.

КОСМЕНА ПОКРИВКА: Косъмът е със средна дължина, прав,  с плътен подкосъм, никога мек, вълнообразен или жилав. Цвят: Самостоятелни цветове в червено, самурено, светло-кафяво, черно с жълти подпали, с или без бели петна по краката, гърдите и врата. Някои бели петна на главата и лицето са допустими.

РАЗМЕР И ТЕГЛО: Височина в холката  приблизително 25 – 30 см., тегло за мъжки: 10-12 кг., женски: 9-11 кг.

Недостатъци: Всяко отклонение от горните точки трябва да се счита за недостатък. Сериозността на този недостатък се оценява, както и доколко  той влияе върху здравето и благосъстоянието на кучето, и способността му да изпълнява традиционната си работа .

Дисквалификации:

• Агресивни или твърде плахи кучета.

• Всяко куче, което ясно показва физически и поведенчески аномалии.

N.B .: • Мъжките животни трябва да имат два нормални тестиса, напълно спуснати в скротума. • За разплод трябва да се използват само функционално и клинично здрави кучета, типични представители на порода.

Каква е цената на един корги  Пембрук?

Не се подвеждайте по ниските цени от обяви през платформи за онлайн- продажби. Не подкрепайте тази порочна практика „плодене/въдене на конвейр“, откъдето идват основно проблемни, болни кучета, които после се озовават на улицата или биват приспивани заради неприемливо поведение или болести. Цената от 250 лева за „чистокървен корги от породисти родители“ говори достатъчно сама по себе си. А и никой самоуважаващ се развъждач няма да си продава кучетата чрез подобни обяви.

Ако наистина искате да имате корги, имайте предвид, че при добра комуникация с развъждач, винаги можете да си вземете кученче от кучило, ако то има някакъв неприемлив според стандарта дефект (не става дума за болно куче), след като подпишете договор за кастрация и че нямате претенции да развъждате. Можете да имате корги и по договор за съсобственост с развъждач, в случай, че той е склонен на това.

Цената на корги в Европа, откъдето се предлага доста внос на кученца от български фирми, е между 500 и 800 Евро. Потомставата на някои от най-добрите линии доситигат и до 1800 Евро. Кардиган, тъй като са по-редки, са по-скъпи. Но за непознати с „тънките“ моменти при избор на кученце – различаването им в бебешка възраст ще е доста трудно.

В България се предлагат от 1000 до 1600 лева през платформи за продажби, без гаранция за родословие. При покупка от лицензиран развъдник  – развъждачът определя сам цената на кученцата в зависимост от различни фактори. Посочените цени са ориентировъчни. Преди да пристъпите към покупка, съберете достатъчно информация.

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

      Виж Още