Норвежки елкхаунд

Класифициран в Група 5, Секция 2, с работни изпитания само са Швеция, Норвегия и Финландия

Страна на произхода: Норвегия

Оригинално име: Norsk Elghund

Дата на публикуване на действащия стандарт: 09.08.1999.

Двете разновидности, които се различават по оцветяването на космената покривка и малко в размера си, са под два различни номера в листата на породите, признати от FCI: сив и черен – Norsk Elghund Grеу (242)  и  Norsk Elghund Sort (268), 09/08/99

Произходът му е определено норвежки и това куче идва до нас от времето на викингите. Този мощен ловец атакува много едри животни (елени, лосове, мечки, вълци) без да се колебае и миг. За пръв път породата е показана през 1877 година и е призната официално от Кенел клуба през 1901 г. Има два вариетета: сив и черен норвежки елкхаунд.

Характер, специални умения и тренинг

Това спортно, дръзко и смело куче притежава голяма издръжливост. Норвежкият елкхаунд е доста независимо животно, спокойно и невъзмутимо, много приятелски настроено. Със собствениците си е много любвеобвилен, привързан и предан. С децата е много добър приятел и прекрасен домашен любимец в игрите им. Има забележително обоняние и е способен да надуши елена дори от няколко километра разстояние. Норвежкият елкхаунд използва голям диапазон при лаене за да комуникира. Това много бдително куче става отличен пазач. Може да демонстрира спрямо други кучета агресия. Нуждае се от твърдо, но внимателно обучение.

Грижи

Не е създаден да обитава малък и топъл апартамент. Нуждае се от голяма стая, а за да може да се движи и да изразходва своята енергия, трябва да има възможност да тича най-добре в гора. Ежедневно изчеткване и разресване се препоръчва.

Общ вид: тип шпиц, здраво куче с едно много добре балансирано тяло.

Глава: доста широка между очите лицева част. Черепът е по-скоро плосък, с ясно маркиран стоп. Носната тръба е права. Сравнително дълга муцуна, със здрави челюсти. Устните са плътно прилепнали.

Очи: кафяви на цвят, колкото са по-тъмни толкова по-добре.

Уши: поставени са високо, твърди и изправени. Върховете им са заострени.

Тяло: късо и компактно. Вратът е здрав, мускулест, без увиснала кожа. Има широк и дълбок гръден кош, с добре извити ребра. Коремът е много леко повдигнат. Гърбът е широк и здрав. Има мускулести слабини.

Крайници: с овални, компактни лапи, като пръстите са плътно прилепнали. Краката са здрави и мощни, с масивни кости.

Опашка: високо поставена, дебела, носи я навита над гърба.

Козина: твърда, груба, с дебел косъм, изобилна.

Къса на главата и отпред на краката. По-дълга е по врата, по шията, отзад на крайниците и бедрата. И най-дълга е по опашката. Има вълнест сив подкосъм. Черните имат черен подкосъм.

Оцветяване:

Сив вариетет: отсенки на сиво с черни връхчета на по-дългите косми, по-светли по гърдите, корема, краката и под опашката.

Черен вариетет: блестящо черно, малки бели точки по гърдите, отпред на краката и на лапите се допускат.

Размери:

Сив – мъжки: приблизително 52 см, женски – 49 см.

Черен – мъжки: 45 до 50 см., женски – 42 до 47 см.

Тегло: Сив: около 25 кг., черен – 20 кг.

 

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

    Виж Още