Изберете Мопс, ако искате денят ви да е пълен със смях

 

Неговото сбръчкано плоско лице му придава уникално изражение: според едни той си е направо грозен, а според други е най-сладкото същество на света!

Породата е известна със силната си личност, въпреки дребния размер. Да не забравяме, че той принадлежи на семейството на молосите.

10-те молби на мопса

 1. Mоят живот ще продължи не повече от 12-15 години. Всяка раздяла с теб ми е много мъчителна.
 2. Дай ми време да разбера какво искаш и очакваш от мен!
 3. Довери ми се. Твоето доверие е изключително важно за мен.
 4. Не ми се ядосвай за дълго, не ми се сърди и не ме наказвай строго. Ти имаш своята работа, своите приятели, своите удоволствия. Аз имам само теб!
 5. Говори ми. Дори и да не разбирам твоите думи, аз разбирам теб!
 6. Знай, че чувствам всичко и начина, по който се отнасяш към мен. И никога няма да го забравя.
 7. Преди да ме удариш, помни, че и аз имам зъби, които могат като нищо да ти строшат някоя костица на ръката, но аз никога няма да го направя!
 8. Преди да ме сгълчиш, че съм мързелив или необщителен, попитай честно себе си дали нещо не ме е обезпокоило. Може би храната не ми е подейставла добре, може да съм бил дълго на слънце, а може би сърцето ми е остаряло и се чувствам слаб.
 9. Погрижи се за мен, когато остарея. Това ще се случи на всички ни.
 10. Ела с мен в тежкото ми пътешествие. Никога не казвай “Не мога да издържа това” или “Нека се случи в мое отсъствие”. Всичко е лесно за мен, когато ти си тук. И помни, аз те обичам!

Много често хората се насочват към тази порода заради уникалния израз на лицето, като пропускат подробността, че това е куче с изявена личност. Има няколко важни неща, що се отнася до неговия характер, които всеки трябва да знае, преди да реши да си вземе мопс. Що се отнася до общите характеристики на мопсовете – те са еднакво весели, жизнени, любящи, забавни, но все пак …

Ако искате мопс, който да е много игрив, да е близо до вас – добре е да си вземете мъжки мопс.

Но ако мислите, че това ще бъде досадно за вас, женски мопс е по-добрият вариант. Мъжкият е по-склонен да се привързва към собственика си, докато женските са доста по-независими и общо взето правят каквото си искат. Но едно нещо е сигурно – всеки от тях има любов и енергия в излишък и желае да прекара живота си в игри.

Прочетете още малко за характеристиките на мопса – Той е куче, което не прилича на никое друго 

Да научиш един мопс на нещо не е лесно

Без притеснение може да се каже, че това куче е голям инат, най-големият в кучешкия свят. Това, разбира се, съвсем не означава, че той не може да бъде обучен. Но човекът, който се заеме с тази задача, трябва да има нерви от въжета, много търпение, достатъчно време и много фантазия. Предимство в случая е неговата лакомия – една програма за обучение с много лакомства за награда би проработила чудесно.

Обърнете внимание на 30-секундната тренировка за добро възпитание. 

Мопсът е много интуитивен, той може да усети гнева или доброто настроение по гласа на някого и внимава в това, за да е сигурен какво впечатление е оставил. Всъщност основният проблем е, че повечето хора се отказват да обучават, казано иначе – да бъдат строги, покорени от трагичната физиономия на мопса и са неспособни дори да се ядосат, ако е направил някоя беля в обувката им. Естествено, че при това положение мопса ще реши, че това е правилното място и после вече ще бъде невъзможно да се поправи тази негова заблуда. Просто не му позволявайте!

Впрочем, за да отидем към повече детайли относно обучението на мопса и елементарното му възпитание, трябва естествено да се опрем на основните правила, като единственото, което не забравяме е, че той всъщност обича повече да се забавлява и трябва много голямо търпение, без нервничене, без главоболие! Но пък когато урокът завърши и нашият мопс е усвоил каквото сме преподавали – удоволствието си заслужава.

Да пребориш такъв инат е достойно за уважение усилие.

И винаги помнете – дребното куче в края на повода има същата нужда от обучение, както всяко друго.

Най-важното за добрите грижи за мопса

Има няколко важни за здравето му неща, което всеки собственик на мопс трябва да знае, включително и това в какви случаи трябва да тича до ветеринарния лекар. И като става дума за ветеринар – неговият кабинет трябва да се намира наблизо и да е лесно достъпен. И другото много важно нещо е правилната диета още от самото начало


Здравословни проблеми: Те не са по-специални от тези, които могат да засегнат другите породи, а по-скоро са обусловени от някои особености във външния вид и темперамента. Затова, взимайки си мопс, човек трябва да е подготвен за повече внимание. Козината е къса, лесна за поддържане, едно от елементарните неща е редовното изчеткване, както и редовни проверки на зъбите му.
Проблеми ще създадат, обаче, бръчките по лицето – те лесно се пълнят с прах и мръсотии. Това е една от най-важните грижи – непременно почиствайте всяка седмица с много мека кърпа.
Второто много важно нещо е избора на правилна диета. Тъй като са много лакоми кучета, това, което ядат трябва да е хранително, но не и калорично – напълняват за отрицателно време.
И трето – в горещо време –  обръщайте му специално внимание заради късата носна тръба и сплескана муцунка.

Няколко причини да си вземете мопс

 1. Изберете мопс ако искате семейно куче, което се държи прекрасно с деца. Няма никакви проблеми и с други животни, доколкото той не е агресивен. Но ревността наистина може да е проблем – така че все пак е добре, ако имате други животни да си изберете друга порода. Мопсът ще изисква всичкото ви внимание и ласки.

Помнете, мопсът е молос и е чудесен като пазач, винаги лае срещу неканени гости и натрапници, ще лае по най-близките ви съседи, както и по пощальона. Което значи, че е шумен.

 1. Изберете мопс ако имате малък апартамент. Той живее чудесно и в по-малко пространство.
 2. Изберете мопс ако искате вашият домашен любимец да е през повечето време до вас и да спи в скута ви.

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

  Виж Още