Породи, Мопс

Куче, което не прилича на никое друго

Този най-дребен представител на семейството на молосите печели напоследък големи успехи, вероятно дължими на факта, че в толкова забързаното ни и забравило усмивката общество, мопсът със симпатичната си муцунка, напомняща антична театрална маска, създава един от малкото поводи за радост

Неговите почитатели считат, че това е един необикновен концентрат от жизненост, обич, привързаност и преданост.Това са характеристиките на идеалното домашно куче. И още – той е дребен и живее спокойно в малък апартамент.

Той е късокосмест и много чист. Той е великолепно куче, подходящо за човек, който си търси другар, но е способен да защитава дома, вдигайки енергично доста голям шум.

Не познава страха

И той е бил някога бойно куче – китайското му име Печин коу означава „наполовин куче – наполовин тигър“. Толкова е смел, че не се бои от никакви кучета. Отнася се с тях с надменно безразличие.

Но пък никак не обича да е сам, усети ли малко съпричастност и внимание от някого неусетно ще го привлече в игрите си с ненатрапчиво оживление.

Един голям тарикат, много е интелигентен, много е жизнен и крие всякакви изненади. Не очаквайте да се скатае под масата и кротко да дреме докато вие се въртите из кухнята, например.

Той държи да участва по всякакъв начин в живота на семейството и обожава музиката и домашните разговори. Ще ви следи с такова внимание – все едно, че участва в дискусиите ви.

Всичко това е прекрасно, но и той си има слаби страни

Храненето: не отстъпвайте пред неговата лакомия и за да не се изкушите – просто не го гледайте в очите.

Ще ви изработи! При температура под 5 градуса му облечете пуловерче, а когато е горещо често го пръскайте по главата с вода. Носната му тръба е скъсена и това му създава трудности.

Не го оставяйте на течение и в най-топлото време. След буря не отваряйте веднага прозореца – мопсовете трудно понасят рязката температурна промяна.

Когато остарее може да получи артрит, заболяване доста разпространено при тази порода. Когато е щастлив и се чувства спокоен, той спи блажено похърквайки. Това не е бронхит, а част от неговия чар!

Имената му

Освен Печин коу са му давани толкова много имена, но като че ли най-подходящото е Дракон, който носи късмет! Китайците го наричат още куче Фу, което в свободен превод означава „носещо късмет“ и благородно. Аристократичните младоженци в Китай получавали подарък в деня на сватбата си двойка мопсове.

По-късно бил кръстен карлино, по името на италианския комик Карло Берлинаци: този човек имал смешна и начумерена физиономия, която един собственик на мопсове разпознал в своите кученца.

Римляните са познавали породата и нейните характеристики. Плиний Младши го нарича Pugnus (борец)или Multum In parvo (много в малкото). В Англия го наричат Пъг, в Италия – Карлино, ние го познаваме като мопс.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още