Профил на Порселен

 Страна на произхода: Франция

Оригинално име: Luneville Haund, France-Comte Haund

Една от най-старите френски породи ловни кучета

И в неговите вени тече кръвта на Шиен блан дю Роа. Поне такова е всеобщото заключение на експертите, въпреки че някои предполагат, че е възможно да води произхода си от бели вариетети на Гончето на Сент Хуберт.

Породата е била запазена в оригиналния си вид в манастирите Клини и Люксеуилс и от едно семейство в източна Франция. Кръстоски били направени със сивия Сомерсет хариер, с гасконското гонче Сентонжоа и с Били.

Прозрачно-сияйно бялото оцветяване на порселена и блестящият му косъм всъщност дават и името му. Клубът по породата е създаден през 1971 година, помагайки за възраждането на това уникално красиво куче.

Характер, специални умения и тренинг

Здраво, силно и твърдо куче, Порселенът печели много фенове със своята бързина, импулсивност и ентусиазъм. Притежава остро обоняние и резониращ глас. Той е чудесно ловно куче, което работи много добре в глутница.

Специализирано е в лов на дребен дивеч и по-специално на зайци, но го ползват и за лов на елени и диви свине. Ведър и внимателен, той е и чудесен домашен любимец, но се нуждае от твърд стопанин.

Грижи и общ вид

Когато е сам не иска нищо повече освен да е със стопанина си. Волиерите се препоръчват ако кучетата са повече и живеят на село. По-специално внимание изискват ушите, за козината е достатъчно редовно изчеткване.

Елегантна и горда стойка, кожата е тънка, походката е енергична и весела. Движи се в лек галоп.

Глава: изчистена, по-скоро суха, фино скулптурирана, по-скоро дълга. Широк череп с окръглени тилен връх. Има плоско чело с много ясно изразена бразда между очите и стоп.

Носната тръба е права в основата си и към върха леко се извива. Добре развита тъмна носна гъба.

Очи: тъмни на цвят. Уши: дълги, тънки, увити, леко заострени към върха си. Трябва да са поставени на нивото на очите.

Тяло: дълго, вратът е сравнително дълъг и не е дебел, гръдният кош е средно широк, но добре спуснат надолу. Слабините са мускулести и много широки, има широк и прав гръб.

Крайници: лапите са с дълги, тънки и стегнати пръсти, а възглавничките са твърди и жилави. Дълги, здраво заловени, с леки кости крайници.

Опашка: сравнително дебела в основата, изтъняваща към края си, средна на размер, с гладка козина, никога с кичури, леко завита на вътре.

Козина: добре прилепнала към тялото, фина, гъста и блестяща.

Оцветяване: блестящо бяло с кръгли оранжеви петна, но никога не формират мантия. Много характерни за породата са оранжевите петна по ушите.

Размери: мъжки – 55 до 58 см. женски – 53 до 56 см.

Тегло: около 28 кг.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още