Германски шпиц

Тези здрави, жизнени кучета са много бдителни и независими по природа.

Те са очарователни и са чудесни апартаментни кучета поради малкия си ръст. Подходящи са за всякакъв тип семейства, въпреки че са склонни да бъдат твърде весели и ентусиазирани в игрите си.

Ако искате енергично куче „нестинарче“, което да ви държи на крака, да ви предупреждава за потенциални опасности и да ви обича безусловно, това може да е правилното куче за вас!

Кучетата тип шпиц произлизат от древните торфени кучета от Каменната ера, минават през шпицовете от Неолита, за да достигнат до нас. Това впрочем са едни от най-старите домашни породи, произлизащи от лупоидните кучета на древността. Принадлежат на Пета породна група. Има няколко вариации на шпицове:

– Улфшпиц (вълчи шпиц), известен още като Кийсхунд, той е най-големият от шпицовете (45 до 55 см.)

– Голям шпиц (42 до 50 см.)

– Стандартен шпиц (30-38 см.)

– Малък шпиц (23 до 29 см.)

– Тоy шпиц (18 до 22 см.)

Кийсхундът става много популярен в Холандия, където именно му дават името, в чест на W. Kees, водач, който през 17-ти век повежда въстаниците срещу House of Orange. По-късно добива голяма популярност и в САЩ.

Малкият и той-шпицът били наричани още Pomeranian Loulou в Балтийския регион, където някои шпицове били развити като порода. Първият клуб за порода шпиц е Френски помераниан лаулау клуб, създаден във Франция през 1935 година, а 25 години по-късно се преименува Френски шпиц клуб. Малкият и той-шпицът са най-популярен и развъждани днес шпицове.

Те притежават общи характеристики, затова няма да се спираме поотделно на вариететите, а ще ги представим обобщено просто Германски шпиц.

Характер, специални умения и тренинг

Това здраво, жизнено куче е бдително, спокойно и независимо по природа. То установява здрава връзка със стопанина и се превръща в много любящо, предано куче, като неговата любов става понякога твърде ревнива.

Смел, бдителен и внимателен към непознати, вълчият шпищ обикновено е прекрасен пазач. Има склонност към агресия към други кучета. Препоръчва се твърдо, търпеливо и последователно обучение в послушание.

Живот в градски условия е за малките вариетети, докато вълчи и стандартен повече обичат градината на село. Два пъти в седмицата изисква изчеткване на козината.

Общ вид

Компактно, здраво и стегнато куче, с елегантен силует. Има гъста и дебела козина. Походката е лека и гъвкава.

Глава: среден размер, лисичеподобна, черепът е клиновидно оформен и изострен към много остро муцунка. Стопът е умерен. Муцуната не е дълга, устните са черни с изключение при кафявите шпицове.

Очи: среден размер, леко овални и поставени леко косо, на цвят са възможно по-тъмни.

Уши: малки, триъгълни със стърчащи върхове. Носи ги винаги изправени.

Тяло: квадратен формат. Умерено дълъг врат без висяща кожа, но с плътна яка. Гърдите са добре спуснати надолу.

Широки, къси и силни слабини. Коремът е леко повдигнат нагоре. Гърбът е къс и хоризонтален. Широк и къс круп, който не се спуска надолу.

Крайници: кръгли, компактни стъпала с дебели възглавнички. Краката са със здрави кости и мускулести.

Опашка: много рошава, носи я завита над гърба.

Козина: дълга, права, стои настрани, а не е прилепнала към тялото. Главата, ушите, предната част на краката и стъпалата са покрити с гъста, но къса козина. Задната част на тялото е покрита с дълга, изобилна козина. Не е вълниста, къдрава или мъхнато-рошава. Има рунтава, гъста грива, като перушина и вълна. Подкозината е къса, гъста и вълноподобна.

Оцветяване

Вълчи шпиц: единствено вълче сиво (оттенъци на сиво, сребристо-въгленово сиво с черно на върха на косъма).

Стандартен шпиц: черно, кафяво, бяло с оранжево, вълче сиво и други цветове, включително синьо, кремаво, боброво сиво или оцветено на бяла основа.

Размери:

В зависимост от вариетета: от 18 до 55 см.

Тегло: вълчи шпиц: приблизително 20 кг.

Toy-шпиц: по-малко от 3,5 кг.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още