Характер на дакела

от Радостина Тонева

Крайно упорит и непреклонен е характеристика, която няма как да бъде подмината, когато говорим за тренировки, обучение в подчинение, но именно тя е притегателната за верните му фенове.

Когато някой е казал за пръв път думите: Навън е толкова неприятно, че и куче не би излязло в такова време, вероятно е имал предвид точно дакела.

Действително е сърцераздирателна гледка един дакел с уши, увиснали повече от обикновено, обикаля в слалом около локвите с голямо усърдие с едничката цел – да се добере колкото може по-бързо вкъщи.

Невероятен артист е и ролята на умиращия лебед му е любима, когато нещо не му се нрави.

Определено е труден, но трябва да му простим това, защото неговият инат си има своето обяснение – той не може да бъде заличен и след поколения неловни кучета, защото години наред тази характеристика е била затвърждавана от ловците, тогава, когато дакелът е бил типичното ловно куче за подземен лов.

В дупката, сам с лисицата – какви команди?, решава всичко сам и на момента, секунда колебание, и оцеляването му виси на косъм.

Днес са малко дакелите, които биват използвани за лов. Въпреки че те все още притежават този ловен инстинкт, обикновено са сдържани и резервирани към нещастните гризачи, попаднали по грешка в техните владения.

Друга тяхна характеристика е, че се нуждаят от много движение.

Да пуснете дакела в задния двор, докато вие си почивате с книжка или кафе в ръка, не се брои за движение. Те имат нужда от дълги разходки и повечето от проблемите са резултат от липсата на движение.

Дакелът е активно и много жизнено куче и като такова има нужда да изразходва енергията си по правилен начин. Или ще го направи по неправилен и вие ще кажете, че той е лошо куче.

Изкуството на дакела

Той слуша, когато това е неизбежно и непременно задължително и то само за определено време. Не винаги и не навсякъде.

При дакела всичко е възможно – може да се окаже компания за тичане, може да се окаже планински турист, може да бъде компания на голямо и шумно семейство, може да се чувства прекрасно със сам човек у дома. Дори с котката намира начин за общи лудории и приятелство.

Стига му само да е център на внимание!

Няма как да скучаете с него – веселото момче винаги е готово на изненади, добре би било и вие да сте. Може да запази страхотно хладнокръвие, вървейки гордо по тротоара на най-шумното място в града, докато друг път една малка пеперуда, пърхаща до стъклото на прозореца ви може да го докара до истерия.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още