Ирландски вълкодав

Страна на произхода: Ирландия

Оригинално име: Irish wolfhound

Други имена: Вълкодав

Ирландският вълкодав, най-едрата хрътка в света, най-вероятно произхожда от кучета донесени в Ирландия от келтските нашественици или от стари местни ирландски кучета.

Според някои хипотези той е продукт на кръстоска между ирландски овчарски кучета и арабски хрътки, други вярват, че в създаването на породата има участие най-вече Диърхаунд, като новата порода е селектирана основно в насока лов на вълци.

Ирландският вълкодав почти изчезва около 1800 година заедно с изчезването на вълците. През 1860-та капитан Грахам решава да върне към живот това уникално куче като за целта използва кръв на диърхаунд и може би немски дог, борзой и други породи. Породата е призната и официално приета от Кенел клуба през 1897 година.

Характер, специални умения и тренинг

Това много смело и самоуверено куче притежава невероятна издръжливост и сила, може да бъде прекрасен домашен любимец, но ако е провокиран – става жесток. Използват го за лов на вълци и диви свине, както е и чудесно куче пазач.

Той не бива да бъде трениран в никакъв случай за защита и атака, тъй като може да бъде наистина много опасен. Спокоен и кротък с децата, той е много привързан и към цялото си семейство. Необходимо е твърдо обучение, собственикът му трябва да е в състояние да го контролира при всякакви ситуации.

Грижи

Градът не е любимото му място за живот, освен ако не сте способни да му осигурявате чести разходки в открити пространства, където може да тича на воля. Ежеседмичното изчеткване е задължително.

Общ вид: най-едрото куче в света, рекордна височина от 106 см., която дели с немски дог. Много мощен, здрав, много мускулест, рунтав, с лека, жизнена походка.

Глава: дълга, черепът не е много широк, муцуната е дълга, сравнително заострена. Очи: средни по размер, тъмни на цвят. Уши: малки, носи ги паднали до бузите, подобно на грейхаунда.

Тяло: мощно, удължен формат. Вратът е средно дълъг, много здрав и мускулест, извит, без увисвания. Гръдният кош е много добре развит, широк и много дълбок. Слабините са прибрани, но не прекомерно. Гърбът е сравнително дълъг.

Крайници: силни и мощни крака, лапите са кръгли с извити, стегнати пръсти.

Опашка: дълга, леко извита, дебела и покрита с козина по цялата дължина.

Козина: твърда и груба по тялото, краката и главата. Много по-дълга и по-твърда над очите и по брадата. Оцветяване: сиво, сиво-кафяво с по-тъмни ивици, кестеняво, черно, чисто бяло или друг цвят, допустим при диърхаунд.

Размери: мъжки – поне 79 см. като за предпочитане е между 81-86 см, женски – поне 71 см.

Тегло: мъжки – мин. 54 кг, женски – мин. 40,5 кг.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още