Артезиански нормандски басет

Страна на произхода: Франция

Оригинално име: Basset Artesien Normand

Дата на публикуване на валидния към момента стандарт: 12.12.1991.

Първоначална функция: Ловно куче за дребен дивеч, ловува както сам, така и в глутница. Късите му крака му позволяват да проникне в най-гъстата растителност, там където голямото куче не може да влезе и да вдигне скрития дивеч. Чудесно семейно куче.

Класификация по FCI: Група 6,  Раздел 1.3 Дребни гончета. С работни изпитания.

Артезианският нормандски басет е порода, създадена през XIX век от двама много популярни по това време развъждачи Луис Лейн и конта на Кантелю. Те кръстосват басет, наречен още Лейн басет, който има изкривени предни крайници и е по-тежък, по-бавен и по-малко активен с басета от Артуа, произлизащ от голямото гонче от Атуа. Артезианският нормандски басет е бил представен във Великобритания и Щатите много успешно след като станал много популярен и в родината си.

Първият стандарт е написан през 1898 година, поправен през 1910 година и отново през 1927. Клубът по породата е създаден през 1927. Дълго време породата е най-популярната сред басетите. Днес породата е малко популярна. По-често ще я срещнем като домашен любимец, отколкото като ловно куче.

Характер, специални умения и тренинг

Това твърдо, смело куче, притежава голяма доза издръжливост, активност и изобретателност. Способен е да се промъква и в най-гъстите храсталаци, но много грубите терени е добре да се избягват заради късите му крака. Със своя много чувствителен нос и великолепен глас, той проследява дирята и насочва ловеца много уверено и без да бърза. Използва се за лов на дребен дивеч самостоятелно или в глутница. Превъзходен е в лова на зайци, ловува също и лисици и диви прасета.

Спокоен, весел, любвеобвилен, той се вписва чудесно и в семейството, където е чудесен домашен приятел. Нуждае се от твърдо обучение, защото е доста упорит и малко инат. Притежава много привързан характер.

Артезианския нормандски басет е едно от малкото ловните кучета, работещи по следа, което може спокойно да живее в апартамент, но се нуждае от упражнения и дълги разходки. И както при другите басети – специално внимание на ушите! Изисква редовно изчеткване на козината.

Тъй като Basset Artesien Normand е преди всичко ловно куче, белезите (резултат от почетни рани) не се считат за недостатък и не се наказват от сидиите по време на кучешки изложби. Това включва порязвания, прорези на ушите и/или уши, които са изтъркани по краищата от работа в твърда, висока трева и др. Породата е изключително интелигентна и пълна с енергия. Те са нетърпеливи да угодят и обикновено са послушни. Всички части на това куче показват дълга история на чисто развъждане и спазване на стандарта.

Общ вид

Най-дребното гонче от френските породи, работещи по диря. Добре поставено, компактно, излъчващо гордост и достойнство. Елегантно, с тънка и еластична кожа. Има много плавна и лека походка.

Глава: изчистена, с изпъкнал череп и очертан тилен връх. Стопът е ясно забележим. Носната тръба е леко извита нагоре. Бузите имат една или две гънки. Горната устна почти напълно покрива долната.

Очи: големи, овални, тъмни на цвят. Понякога конюнктивата се вижда от долната страна. Има спокоен и интелигентен поглед.

Уши: поставени са ниско, колкото е възможно, тесни са в основата, силно завити, много дълги, еластични, тънки.

Тяло: дълго, имайки предвид късите крака. Вратът е сравнително дълъг с леко увиснала кожа. Дълъг гръден кош, овален в задната си част. Кръстът е як, с добре оформени хълбоци. Широк, равен гръб, заоблен круп.

Крайници: къси, леко изкривени предни, със свободна кожа, която прави гънки.

Опашка: по-скоро дълга, дебела в основата си и изтъняваща към края. Носи я извита като сабя, никога не пада по-ниско от нивото на гърба.

Козина: добре прилегнала към тялото, къса и гъста, но не фина.

Оцветяване: триколор – еленово бежово с бяло и черна мантия.

Главата в повечето случаи е оцветена в червено-бежово.

Биколор – еленово и бяло.

Размери: 30 до 36 см., Тегло: 15 до 20 кг.

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

    Виж Още