Профил на Корея хиндо дог

Страна на произхода: Корея

Оригинално име: Korean Jindo dog

Други имена: Korean Jindo

Породата е съществувала векове на остров Jindo, който се намира в най-отдалечената югозападна точка на Корейския полуостров. Произходът и не е напълно изяснен, но най-вероятната хипотеза е, че далечните и прародители са скандинавските шпицове.

В Корея кучето било наричано Jindo -kyon (на корейски „kyon“ означава куче). Това е типичен азиатски шпиц. През 1938 година правителството на Корея обявява породата за национално богатство. Въпреки това кучетата в цяла Корея са били често кръстосвани с други и единствено на острова породата е запазена в чист вид.

Характер, специални умения и тренинг

Едно куче с твърд характер, смело и много бдително, то се слави със своята изключителна преданост към стопанина  си. Първоначалната му функция била на ловно куче, но днес е и прекрасен домашен любимец.

Към непознати е много внимателно и по-скоро недоверчиво, а към други кучета проявява агресия.Нуждае се от много пространство за тичане и упражнения. Изисква редовно изчеткване.

Общ вид

Средно по размер куче, добре пропорционирано, здраво, излъчващо достойнство.

Глава: погледната отгоре има вид на тъпоъгълен триъгълник. Черепът е леко изпъкнал, стопът е ясно забележим.

Бузите са сухи, но добре развити.

Муцуната е нито масивна, нито слаба, с тънки и опънати устни.

Очи: малки, триъгълни, тъмни на цвят.

Уши: средни по размер, триъгълни, дебели, носи ги изправени и леко обърнати напред.

Тяло: по-дълго отколкото високо, дебел врат без увиснала кожа. Здрав и прав гръб. Гърдите са яки, но не много смъкнати надолу. Ребрата са добре извити, мускулести слабини.

Крайници: добре развити, с кръгли, компактни лапи.

Опашка: поставена доста високо, носи я извита като сабя или навита, като края й докосва гърба или хълбока отстрани

Козина: прав и твърд косъм отпред по главата, краката и ушите. По останалата част на тялото е по-дълга. Има мек подкосъм.

Оцветяване: най-разпространеният цвят е бяло или еленово. Съществуват също така черно, черно с опаленост, вълче сиво или кафяво сиво с по-тъмни ивици.

Размери: мъжки – 50 до 55 см, женски – 45 до 50 см.

Тегло: мъжки – 18 до 23 кг, женски – 15 до 19 кг.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още