Има много начини да се сдобиеш с куче. Също така има и много добри причини да осиновиш бездомно куче. В тази статия ще си говорим за предимствата и добрите страни на осиновяването.

Няколко добри причини да осиновиш куче от приют

• Цена за осиновяване на куче.
• Да си купиш куче струва много пари, докато осиновяването от местен приют ще ви струва транспортните разходи до приюта общо взето. Дори ако си търсите чистокръвно куче, проверете в приют. Статистиките показват, че 25% от безстопанствените кучета са чистокръвни породи, дори може да имате богат избор.
• Спестявате пари за кастрация и стерилизация
• Кучетата, а дори и котките, които живеят в приюти, често са вече обезпаразитени и кастрирани, което значително ви улеснява. Ако случайно не са, приютите обикновено правят отстъпка за животни, които не са обезпаразитени и кастрирани, а по-често при осиновяване тази услуга се предлага безплатно
• Отстъпки при обучение
• Има някои приюти, които предлагат отстъпка за обучение. В интерес на истината, причината за по-голяма част от изхвърлянето на домашни животни е защото собствениците им не са имали търпение да ги тренират. Тренировъчна програма с основни команди за послушание е едно добро начало.
• Това ще намали популацията на животни
• По принцип вече има препълване на приютите. Факт е, че на година между 6 и 8 милиона кучета умират в приюти по света. И от всички тях, само половината са евтаназирани.
• Не на кучешките ферми
• Фермите за производство на кученца на конвейр продължават да работят на пълни обороти, предлагайки все расови кучета за по 100-150 лева! Те са една от най-големите беди в кучешкия свят, но така и не се намери възможно законодателство да бъдат поставени извън закона. Малките биват „отглеждани” в клетки, на тъмно, с нискокачествена храна, често поемат новия си път вече неизлечимо болни, страдащи, донасяйки страдание и на обичащите ги семейства. Това е недопустимо! Не купувайте от тях, покажете им, че тяхната „работа” е безсмислена и не им носи никакви приходи, защото те го правят само за това. Ако искате евтино куче, вземе от приют без пари, а ако решите да дадете нещо – просто направете дарение в приюта – малка сума или храна за другите нещастници там.
• Имате голям избор на животни и породи
• Независимо дали си търсите куче или коте, в приютите ще намерите хиляди видове и породи, от които да избирате. Има големи, малки, възрастни, млади, в зависимост от изискванията ви.
• Ще избегнете фазата „ бебе кученце”
• Много кучета вече са преминали през фазата на лудите малки кученца, което означава, че можете да си вземете вече голямо отраснало куче, ще „прескочите” етапа на локвичките и извеждането през 3 часа навън.
• Хибридна жизненост: Този термин се използва, за да се обясни теорията, че кучетата, които съдържат в себе си повече породи, са по-издръжливи на болести. Около 75% от кучетата в приютите са смесени породи.
• И може би най-хубавата страна на това да осиновите куче: спасявате два живота. Броят на евтаназирани животни може да се намали драстично, ако повече хора осиновяват от приюти, вместо да купуват кучета. Като осиновявате от приют, вие спасявате живота на две кучета – едното става ваш домашен любимец, освобождавайки мястото си за друго, което вероятно иначе би умряло на улицата. Така че, ако обмисляте да вземете куче за вашето семейство, обмислете добре всичко изброено и най-вече възможността да си осиновите приятел. Ще бъдете доволни от действието си. Ако вече сте имали добро впечатление от осиновяването на животно, знаете за какво говорим. Аз имах чудесни кучета, породисти, от развъдници, от улицата, от приюти. Повярвайте, че ако не сте изписали списък с характеристиките, които искате да притежава вашето куче като закон, а се съсредоточите в това като например да няма нужда от много упражнения, да не се скубе много, да не е голямо/или да е голямо, да може да живее в апартамент/навън, да е социализирано тогава вашето куче продължава да ви чака зад някоя решетка и с всеки изминал ден се обезкуражава, че ще ви дочака.
Ако вече имате домашни любимци и не можете да дадете дом на друго куче, но имате възможност за известно време да приемете куче в беда, можете да станете приемен дом.

Споделете с нас вашия опит