Здраве: Кучето кашля

Инфекциозен трахеобронхит

Веднага щом се появи силна кашлица кучето трябва да се заведе при ветеринарния лекар. Тази кашлица обикновено е с периоди на подчертано изостряне, съпроводени с опити за повръщане до степен, че собствениците мислят, че в гърлото на животното е заседнало чуждо тяло.

През есенно – зимния сезон нашите кучета много често боледуват от възпаления на дихателния апарат. Едно от най-разпространените и заразни е инфекциозният трахеобронхит, наричан още „кашлица на кучкарника“ или просто кучешка инфлуенца.

Става дума за високозаразно дихателно заболяване, причинено от един или няколко взаимно подсилващи се агенти.

Първопричината е вирусна инфекция, напр. вирусът на параинфлуенцата, кучешкия аденовирус 2 (CAV-2) или някои вируси, близки до кучешкия аденовирус на инфекциозния кучешки хепатит, към който се присъединяват бактериални инфекции.

Инфекциозен трахеобронхит се среща преди всичко там, където кучетата от всички възрасти живеят заедно в лоши хигиенни условия или в места, посещавани от различни кучета, като в недобре поддържани зоомагазини, развъдници или приюти.

Клинични характеристики

Клиничните признаци зависят от размера на уврежданията, предизвикани в дихателните пътища. Заболяването може да е в неусложнена форма, но ако инфекцията не спре до главните въздухоносни пътища, а напредне и се задълбочи, ще предизвика истинско общо бактериално белодробно възпаление.

Тогава говорим за усложнен инфекциозен трахеобронхит . При класическата неусложнена форма кучето е със запазена физическа активност и апетит.

При по-голямо физическо усилие или друг дразнител, обаче, може да се закашлят много лошо с една особена и неприятна кашлица.

Силните кашлечни пристъпи са съпроводени от изхрачване на слуз, обикновено пенеста, прозрачно-белезникава на цвят. Собствениците погрешно определят тези пристъпи като повръщане.

Клиничният преглед позволява да се докаже, че кашлицата може лесно да бъде предизвикана от манипулирането на трахеята, особено в ниско разположената й част.

Кучетата с неусложнен инфекциозен трахеобронхит не дават признаци за заангажиране на цялата дихателна система.

От Массимилиано Триола, ветеринарен медик

Следва – Съвършено друго заболяване е усложненият инфекциозен трахеобронхит.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още