Защо избираме дого аржентино?

Допуснат всред признатите от МФК породи, дого аржентино е бил приет с голямо одобрение в европейските страни, въпреки че го предшествала славата му на войнствено куче, често считано за неудържимо агресивно:

такава характеристика е била ценена от хора, които придобиват чувство за сигурност и самоувереност, ако имат до себе си куче, считано за опасно, защото хапе.

Най-често внасяните от Аржентина екземпляри влизат в Европа „с погрешния крак“, тъй като първите им фенове представят образа им изкривено.

Хвалят тяхната свирепост, която не съществува в правилно отгледаните родови линии, запазили функционалната морфология на едно куче, създадено да сътрудничи на човека, било в действително опасни ловни хайки, било в дома и семейството.

Първите дого, които „дебаркират“ в Европа, в частност – в Холандия, Германия, Австрия и Испания, биват обучавани за лична защита на човека. Резултатите се оказали катастрофални, тъй като придали на породата поведенчески черти, които тя всъщност не притежава и които следователно не са й присъщи.

Когато дого е по следите на диво животно, у него се събужда хищническият инстинкт, който е латентен във всички домашни кучета. Ако е дресиран за лична защита, лицето което заплашва бива възприето от дого като плячката, подлежаща на атакуване и убиване по време на лов.

Неговата агресивност, насочена срещу опасното диво животно е едно, но срещу човек, който във възприятията на кучето е приел ролята на дивото животно, тази агресивност вече не подлежи на контрол и следователно е крайно опасна.

Характерът

Еволюцията му в градските условия несъмнено е повлияла върху естественото му поведение, което при все че запазва антагонизма си към дивите хищници, се е приспособило към живота на семейството. Като последица от това, в съвременния дого се наблюдава една неочаквана покорност от доста високо равнище.

Тя го предразполага към сътрудничество с човека и към стабилна способност за учене, макар и извън естествената среда, в която се е формирало поведението на предците му.

Общителността му е по-скоро сдържана, докато любопитството и бдителността са на много високо ниво. Също много подчертани са безстрашието и борбеността му, които добавени към силния му собственически инстинкт, го карат да се превръща в бдителен защитник на семейството и особено на децата.

Развитие в семейството

Малкото кученце ви завладява незабавно, вероятно защото изглежда като олицетворение на невинността с белотата си, която то е получило по волята на първите си селекционери, за да могат от пръв поглед да го различават от петнистите окраски на големите котки в тъмните гори.

Или може би защото атлетичните и гъвкави форми, интелигентният, жив, но твърд поглед го правят да изглежда като истински мачо и му придават неудържимо обаяние.

Но каквато и да е причината за избора на едно кученце дого, онзи, който ще го приеме в дома си, много бързо ще забележи, че това малко бяло куче, независимо че е родено и отгледано далече от средата, в която са израснали неговите прародители, е запазило първоначалните черти на породата.

Внимателно го наблюдавайте, за да разберете от какво тесто е направено кучето, което ще стане другар на вашето семейство. Изпъкналостта на черепа, силно развитите скули и дъвкателни мускули ви говорят, че това е извънредно мощно куче за лов. Хлътналата линия на муцуната подсказва големия обонятелен потенциал, с който е надарено.

Действително, още от кутре той ще докаже, че притежава умението да оценява обстановката в нейната реалност и да реагира интелигентно и находчиво на конкретни дразнители. Тези са основанията, които го привързват към хората от семейството.

Същевременно той е готов да посрещне с голямо безстрашие каквато и да е опасна ситуация: Съответно на неговата чувствителност неприятелят ще бъде възприет като една от големите хищни котки, която прародителите му са прогонвали от леговищата им и побеждавали в гъстата аржентинска гора.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още