Питбулът отличник

от Радостина Тонева

Ако търсите куче с добър темперамент, може би питбулът е вашето куче.

Вероятно това ви звучи  шеговито, но питбулът отгледан в нормално семейство, роден в нормален развъдник, получил нормалните за всяко куче грижи и обучение наистина е куче с добър темперамент.

Американската асоциация за темперамент тестове тества 804 американски питбул териери, от които 695 са преминали успешно изпита си. Това означава, че 86.4% oт тестваните са с добър темперамент.

Рейтингът на питбулите е бил по-висок от този на 121 породи, сред които и Голдън ретривър, дори.

Нека видим как се преминали изпита си някои от останалите любими на много хора породи.

Една статистика, със сигурност, няма да измени начина, по който голяма част от обществото приема питбулите.

Това мнение в много голяма степен е наложено и повлияно от страховити истории из медиите, но истината е, че ако техните стопани не променят своето отношение и поведение, тази нагласа също няма да се промени към добро.

Това всъщност е най-трудният момент, защото за никого не е тайна, че доста криминогенни елементи се насочват именно към тази порода и още повече утежняват ситуацията, като бламират усилията на много съвестни и добронамерени стопани и любители на питбула.

И все пак, може би тази статистика би помогнала да се намали негативния стереотип за питбулите.

Ето резултатите за успешно положилите изпита:

Голдън ретривър – 84.9%

Бийгъл – 80.6%

Бишон фризе – 76.7%

Чихуахуа – 71.1%

Кокер спаньол – 81.9%

Лабрадор ретривър – 92.4%

Лхаса апсо – 70.4%

Ши тцу – 78%

Йоркширски териер – 82.5%

Представете си това – тестваните американски питбул териери са издържали по-успешно изпита си от почти всяка от тези породи с изключение на лабрадора.

Мислите ли, че подобно нещо би могло да е факт при безотговорен или сам по себе си опасен стопанин?

Няколко фактора са взети под внимание от Асоциация: породен темперамент, тренинг, здраве и години. Кучето трябва да е поне на 18 месеца за да участва в този тест.

Тестът се оценява от три отделни лица и отнема около 12 минути. През това време кучето бива разходено в парк или квартал, където преживява визуални, слухови и физически стимули.

Кучето ще се сблъска с естествени, приятелски и застрашителни ситуации така че администриращите теста да могат да видят дали то може да прави разлика между застрашаващите и не-застрашаващите случки по пътя си навън.

Кучето автоматично отпада ако покаже паника без да може да се възстанови, силно отбягва всеки стимул или покаже непровокирана агресия.

И така, към гордите и достойни пит бул стопани: когато следващия път собственици на друга порода ви обявят за собственик на куче убиец, направете справка за темперамента на кучетата.

Малко повече образование не е излишно!

Какво друго можете да направите освен да кажете на хората, че вие сте един отговорен собственик на пит бул? Можете да направите така ,че вашият дом да е застрахован, като осигуровката включва и отговорностите на вашето куче.

Да направите всичко, което предлагат различните школи за обучение, за да бъдете в състояние винаги да контролирате кучето си, за да бъде то социално. Тези неща са нужни и отговорните собственици ще ги направят.

Остава открит въпросът как органите ще накажат безотговорните, заради които страдат всички останали – и кучета и хора.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още