Заболявания на зъбите и венците

Болестите при кучетата, както и при хората, са обусловени от цивилизацията

Заболяванията на зъбите могат да имат много причини: от специфични за породата предразположения и влияние на околната среда до грешки в храненето. Кучето дъвче това, което му предложат и обичайно, то не е това, което е правилното за него.

Челюстта на кучето е стабилно структурирана и винаги трябва да бъде подържана, за да остане здрава и силна. Едно пренебрегване на зъбите завършва рано или късно с рани по венците, възпаления, пародонтози и падане на зъбите.

Вродените  предразположения към зъбни заболявания или куп увреждащи влияния на околната среда допълнително предизвикват описания по-горе процес.

Трябва да знаем

Заради особеностите на храненето и строежа на емайла, кариесът се среща 100 пъти повече при животните, отколкото при хората. Много по-често ветеринарните лекари се сблъскват с гингивити и пародонтози – заболявания на тъканите, които обграждат зъбите

Причината за тези заболявания като правило е зъбният камък – плътно тъмно зелен или кафяв налеп, размерът на който може да превиши дори размера на зъба.

При много тежки случаи на натрупване той се премахва под пълна наркоза със специален апарат с ултразвук. По време на отделяне на зъбния камък стоматологът може да реши да отстрани дори зъб, тъй като е възможно шийката да е твърде оголена, което пък е източник на гнойни възпаления и атрофии на костни структури.

Освен това тези зъби са много болезнени, което причинява на животното много страдания.

Това е важно

Причината за зъбния камък са меки зъбни отлагания, които възникват в устната кухина от слюнката, остатъците от храна и бактериите.

Затова след премахване на зъбния камък специалистите препоръчват поне веднъж в седмица зъбите да се почистват със специална четка и паста.

Разбира се, кучето няма да е съгласно с тази процедура и затова трябва постепенно да го привикнете.

Като начало започнете с предните зъби. Малко търпение и след месец ще ви се отдаде да почистите и кътниците. Оцветяването на зъбите и неприятния дъх не са просто естетически проблем, те са признак на заболяване на устната кухина.

Вече има разработени специални зъбни пасти с мирис на месо, има спрейове за премахване на бактериите, таблетки за премахване на неприятната миризма в устата на животното.

В зоомагазините може да се намерят и специални таблетки за профилактика на кариеса, които действат като зъбна паста и при дъвчене снимат зъбния налеп, предотвратявайки по този начин образуването на зъбен камък.

Не бива да се забравя най-вече това, че запазването на зъбите зависи от правилното хранене.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още