Служебни кучета ще „скринират“ за COVID-19

Изглежда, че някои заболявания имат специфичен обонятелен знак, което дава възможност обучени кучета да могат да ги „диагностицират“ в много ранен стадий с голяма точност.

От много време насам кучета се използват за ранно откриване на рак, също така улавят предстояща криза при епилептични припадъци, малария, болестта на Паркинсон. Според проучване, кучетата могат да открият рак на гърдата с точност до 93%, рак на белия дроб – с 97% . Могат да идентифицират рак на кожата, рак на дебелото черво, рак на яйчниците или рак на простатата много надеждно.

Кучетата имат голям потенциал

Обонятелната способност на кучето е около милион пъти по-добра от тази на хората. Освен това кучетата правят до 300 къси вдишвания в минута. Така техните обонятелни клетки са постоянно снабдени с нови частици с миризми.

По време на тренировките кучетата биват обучавани  да разпознават само една миризма. Това може да е миризмата на наркотик, взривно вещество или конкретно заболяване. Изследователските екипи се надяват същото да бъде валидно и за COVID-19.

Кучетата имат много потенциал, макар че традиционната медицина е скептична по тази тема. Разбира се, че ако кучето даде знак, че е подушило вирусът, този човек ще бъде тестван, за да се избегне всякакво съмнение.

В последно време доста центрове, работещи с кучета, се насочват към тренинги за откриване на заразени с коронавирус, преди те да показват каквито и да било симптоми. Кучетата се обучават с контейнери, съдържащи проби от дъх или пот. Щом идентифицират миризмата, която търсят, кучетата чуват щракване и получават награда.

Едно куче е в състояние да скринира до 250 души на час

Това би било от изключителна важност за навременно откриване на вируса в ключови транспортни центрове, включително летища и гари.

По тези проекти вече се работи във Финландия, Великобритания, САЩ.

Лука Барет от TARSQ може лесно да представи коронавирусните кучета, които се работят в ситуации, когато има висок риск от инфекция. Например хората, които посещават футболни мачове и други големи събития, могат да бъдат проверявани преди да бъдат допуснати. Кучетата също могат да бъдат наети на летищата, за да сканират хората, влизащи в дадена страна.

Кучетата също така могат да бъдат използвани за търсене на вируса по повърхности. Например, преди пътниците да се качат на самолет, четириног приятел може да провери дали машината е без SARS-CoV-2. Подобни мерки са планирани за лекарски кабинети, домове за възрастни или старчески домове. Преди да се използват отново, кучето може да провери дали околната среда е „чиста“.

Има ли опасност за самото служебно куче?

Какво се случва със самото куче, което е в пряк контакт с вируса още при обучението си с инфектирани повърхности или проби?

Засега това, което знаем е, че:

 -Няма доказателства, че здравето на кучето е застрашено от COVID-19

– Няма доказателства, че кучето може да „хване“ и да предаде COVID-19

Но ако наистина е така, на какво да отдадем факта, че има публикувани, макар и единични в световен мащаб, случаи  на заразени и регистрирани кучета с позитивен тест.

В Хонг Конг куче беше тествано и даде позитивен резултат. Тествана е слуз от носа и устната кухина и точно тази проба е дала положителен резултат. Кучето не е имало никакви симптоми на болестта. След изследване на кръвна проба се установява, че няма  положителен резултат за антитела. Лекарите предполагат, че позитивният тест  е на база на вдишаният въздух от замърсеното пространство от инфектираните му собственици и последващите кръвни тестове не потвърждават наличие на заболяването при кучето.

Както при всяка повърхност, ако някой с COVID-19 докосне, киха или кашля по куче, вирусът може временно да ги замърси. Въпреки че не знаем колко дълго COVID-19 може да оцелее на повърхността, учените смятат, че може да варира от няколко часа до няколко дни, в зависимост от вида на повърхността, колко топла е и нивата на влажност.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още