Семейството на бишоните

Те са малки, активни, нежни, здрави, приятелски настроени, с прекрасна копринена козина, идеалните домашни кучета. Принадлежат на Девета породна група по FCI, секция: Бишони

Накратко представяме Бишон Фризе, Малтезе, Хаванезе, Болонезе и Котон де Тулеар.

Бишон фризе

 

Весела, подскачаща, игрива и щастлива бяла топка – това е бишон фризе. Това е кученце, което е приятелски настроено към непознати хора и други кучета, към всякакви други домашни любимци, много добро с децата. И живее със съзнанието, че светът е прекрасно място. Много емоционален, чувствителен, отзивчив и привързан – това е неговата природа.

Има и „тъмна страна“ – много е нетърпелив да се гушка и никак не обича да остава сам у дома. Страда искрено и е способен да лае докато му свърши дъха. Още едно другарче от неговия габарит е добро решение.

Бишон фризе е активно куче, което се нуждае от енергични игри на закрито, в двора или кратка разходка на каишка всеки ден. Бялото палто се нуждае от четкане и разресване през ден, плюс професионално поддържане всеки месец. Това куче почти не се скубе, но меките косми се заплитат и могат да се получат неприятни сплъстявания. Относно здравето – основните опасения са свързани с пателарна луксация, алергии, понякога – предразположение към катаракта.

Поддържането на лицето на бишона чисто и подрязването на порасналите косми и много важно не само за външния му вид, но най-вече за здравето му. Слъзните петна се, образуващи се от изтечения от очите, трябва да се почистват, защото иначе слузта се натрупва в космите и могат да възникнат проблеми за зрението на кученцето.

Слъзните петна са често срещани в резултат на проблеми с очите или дори хранителни алергии. Тъй като Бишон фризе са склонни към редица очни заболявания, най-добре е вашият ветеринарен лекар да провери кучето ви, ако сълзенето се превърне в проблем. Бишоните са склонни към запушване или малки слъзни канали, мигли, които растат към очната ябълка, или клепачи, които се обръщат навътре и карат миглите да се търкат в окото. Вашият ветеринарен лекар ще може да установи дали някое от тези състояния или нещо друго причинява сълзи.

Продължителност на живота: 12-15 години

Малтезе

Малтийката е дребно, издръжливо куче, с копринен косъм. Тялото е компактно, с фини кости, но здраво и малко по-дълго, отколкото високо. Горната линия е хоризонтална. Гърдите са дълбоки. Черепът е леко заоблен отгоре, с умерен стоп. Муцуната е със средна дължина, като леко се стеснява. Има големи изразителни черни очи.

Кучето има копринена, еднослойна космена покривка, като цветът е бяло или светла слонова кост. Когато се поддържа като изложбено куче, козината виси плътно отстрани до тялото почти до земята, с дължина около 22 см. Никога не е вълнообразна или къдрава. Като домашен любимец най-често собствениците избират да го подстрижат късо, за по-лесна грижа.

Малтийката е нежно, интелигентно, отзивчиво и доверчиво куче. Чудесни домашни любимци,  жизнени, игриви, енергични и обикновено обичат да учат трикове. Не е добре да бъдат в компания на груби и неспокойни деца, защото ще реагират на момента. Дребното телосложение на малтийците опровергава безстрашното му присъствие. Силно бдителни, малтийците предизвикват вълна от лай в отговор на непознати шумове.

Малтийката е нежен, любящ, доверчив и отдаден на своите хора любимец. Много интелигентно куче. Това е класическо куче-компаньон: грациозно и мило. Добре се справя с други обитатели на дома, независимо дали са кучета или друг вид. Обича да играе на открито. Някои обичат да скачат в  локви.

Не глезете прекалено и не успокоявайте при всеки случай тези малки кучета, защото те ще станат нестабилни, а някои може да станат твърде ревниви към посетителите в дома ви. Малтийците, на които е позволено да превземат къщата, също могат да развият безпокойство при раздяла, силен охранителен инстинкт и натрапчив лай. Това не са черти на породата, а по-скоро поведение, породено от начина, по който кучето се отнася към хората около него. Това поведение ще изчезне, когато хората заемат своята водеща роля в отношенията между тях.

Хаванезе

Хаванезе принадлежи на семейството на малките кучета Barbichon (по-късно съкратено до Bichon), произхождащи от регионите около Средиземно море от древни времена. Испански търговци са отнесли някои от тези кучета със себе си като подарък за кубински жени, като гаранция за установяване на търговски отношения. В Куба малките кучета били глезени като специални домашни любимци на заможните. Те станаха известни като Хабенерос и в крайна сметка някои намериха пътя си обратно в Европа, където бяха наречени Белите кубинци. Те станаха доста популярни, не само като домашни любимци от елита, но, за съжаление, най-вече като циркови кучета. Популярността им като домашни любимци обаче отслабва и крепостта им остава в цирка, където те се представят в цяла Европа като кучета за трикове. В крайна сметка популацията на породата намалява до такава степен, че е почти изчезнала не само в Европа, но и в нейната родна Куба.

Хаванезът е малко, здраво, късокрако куче с уникална походка, която е изключително жива и гъвкава, подчертавайки щастливата природа на кучето. Козината е двойна. Обилната външна козина е много дълга, достигаща 20 см.  дължина и варира от права до къдрава, като се предпочита вълнообразна.

Темперамент: Това е вечно заето, любопитно куче, най-щастливо, когато пребивава в центъра на вниманието на семейството. Хаванезът обича да играе и да се държи като клоун. Привързан е към семейството, децата, непознатите, други кучета и домашни любимци – основно към всички! Тази порода е готова да се хареса, лесно се учи и може да бъде доста гласовита.

Макар и енергични, нуждите на хаванците от упражнения могат да бъдат задоволени с кратка разходка или добра игра. Грижата за козината включва пълно четкане два до четири пъти седмично. Космите имат тенденция да се заплитат, ако не се разресват редовно.

Продължителонст на живота – до 12-15 години.

Болонезе

Болонезе принадлежи към свързано семейство кучета, които включват бишон фризе, малтийски, хавански и котон де Тулеар. Всички тези породи имат сходен външен вид и темперамент.

Някои от кинолози смятат,  че Болонезе е най-умният сред тях. Освен това е най-трудната за намиране порода.

Отдаден и внимателен, Болонезе засенчва собственика си и е толкова умел читател на езика на тялото и изражението, че често изглежда телепатичен.

Всъщност тази порода не се справя добре без засвидетелстване на силни приятелски чувства от страна на своите хора. Ако сте вкъщи по цял ден и търсите приятели, помислете за тази порода. В противен случай кучето ще бъде самотно и нещастно. Бързо учат и са много отзивчиви на спокойно и позитивно обучение, някои болонези се справят добре в състезатезания за подчинение и пъргавина.

Ако искате куче, което е

  • малко, но здраво
  • добронамерено (макар и често предпазливо) с хора и други животни
  • дълголетено
  • което не оставя много косми (смяната на косъма е едва забележима)

Болонезе може да е точно за вас.

Ако не искате да се занимавате с …

  • тревожност от раздяла, която често води до деструктивност и лай, когато остане твърде дълго сам
  • срамежливост или подозрителност към непознати, когато не са достатъчно социализирани
  • често изчеткване и разресване (или късо подстригване на козината)
  • склонност да лае при минимални шумове

Болонезе може да не е подходящ за вас. Имайте предвид, че наследяването на темперамента е по-малко предсказуемо от наследяването на физически черти.

Може да сте чували, че породата почти не отделя косми и това я прави „неалергична“ порода, но това не е вярно. Алергенът се съдържа в пърхота на кучето – люспи от кожата. Той е този,  който предизвиква алергични реакции, а не козината. Вярно е, че с отделянето на по-малко косми се отделя и по-малко пърхот в околната среда и това понякога означава по-малко алергични реакции. Но те все още произвеждат пърхот и все още могат да причинят алергична реакция.

Гледащите от пухкавата глава кръгли тъмни очи, привличат със своята изразителност. Под този облак къдрици, Болонезе е здраво малко куче, което обича да се забавлява. Не се нуждае от дълги разходки всеки ден, но ако това е, което искате да правите, той е точно там с вас, желаещ и можещ. Ако пък не сте сред най-активните физически хора и диванът ви привлича – болонезе се справя и с това. Той е любопитен, комичен, отдаден и умен.

Котон де Тулеар

 

Coton de Tulear или „Кралското куче на Мадагаскар“ е малко, весело куче, което осигурява забавление, комфорт и приятелство на своите човешки приятели. Тези кучета са известни със своята обилна бяла козина, която е мека като памук, както и с техните личностни черти. Освен че са весели и енергични, тези кучета са интелигентни, жизнени и много социални.

Котон де тулеар са бели, но понякога имат сиви, черни или трицветни маркировки. Козината им е средно дълга и може да бъде изключително пухкава. Имат извита опашка и черен нос. Тези кучета са склонни да лаят и могат да бъдат много гласовити. Те са добри семейни кучета и могат лесно да се социализират с други кучета и деца. Котон са нетърпеливи да угодят, което ги прави лесни за обучение и се адаптират добре към всяка среда. Те създават силни връзки със собственика си и дори е известно, че имат навика да скачат и да ходят на задните си крака, за да угодят на хората.

Те са също и запалени плувци. За разлика от малкия им размер, тези кучета са здрави и имат добра издръжливост. Те се справят добре в различни спортове за кучета, включително за ловкост.

Котон де Туреар е националното куче на Мадагаскар и член на семейство бишони. Името му произлиза от град Тулеар в Мадагаскар и заради памукоподобното си козина.

Тази порода кучета е изключително дълголетна, като повечето кучета живеят  между 14 и 19 години. Някои дори са достигнали дълбока старост от 20 години! Те са невероятно здрави и по-малко от 5% страдат от генетични заболявания. Котон де Тулеар страда от обичайните заболявания с напредването на възрастта, включително проблеми със ставите и очите. Те също са склонни към алергии, които могат да доведат до суха и сърбяща кожа.

Хипоалергенни?

Често ги рекламират като хипоалергенни и принадлежат към група кучета, които отделят много малко или никаква козина. Някои кучета са обявени за такива, тъй като е по-малко вероятно да предизвикат алергии при хора, които са алергични към кучешките косми. Истината е, че няма такова нещо като хипоалергенно куче. Алергиите при хората се причиняват от протеини, открити в кучешкия пърхот и слюнката. Тези хипоалергенни кучета все още имат тези протеини, но тъй като те не отделят толкова, колкото някои други породи, те са по-малко склонни да причиняват проблеми, тъй като не оставят толкова много косми с тези протеини в пространството около себе си.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още