Профил на Далматин

Основната хипотеза за произхода на това чудесно куче е, че произхожда от Средиземноморски регион.

Наречено е далматин или защото това е точното място на произхода (Далмация) или защото е било използвано в този регион по време на Балканската война.

Предполага се, че Далматинът е произлязъл от вече несъществуващата порода Бенгалски пойнтер в кръстоска с Английски пойнтер и бул териер. Породата става много популярна през 17-ти век във Ватикана.

През 18-ти век е била отглеждана от аристократите в Англия, за да ескортира каретите, затова и ранното му име е каретно куче.

Характер, специални умения и тренинг

Жилав и атлетичен, Далматинът притежава голяма издръжливост и първоначално е бил използван за придружител на конските карети на благородниците.

Спокоен, дружелюбен, мил и много спокоен с деца, той наистина е прекрасен домашен любимец.Рядко лае, не е агресивен, някои екземпляри са  дистанцирани към непознати.

Грижи и общ вид

Може да живее спокойно в апартамент стига да има достатъчно разходки и движение. Нуждае се от редовно изчеткване на козината.

Важно е да се знае, че малките се раждат изцяло бели, петната се появяват постепенно и не са напълно завършени докато кучето не навърши 1 година. До разплод не бива да се допускат кучета без тест за глухота.

Добре балансирано, с чудесни пропорции куче, движението е отпуснато и леко.

Глава: дълга, с плосък череп, стопът е ясно изразен. Муцуната е дълга, със силни челюсти, не трябва да е заострена. Устните са опънати.

Очи: средни по размер, добре поставени, кръгли. Цветът им се определя от оцветяването на петната, като е по-тъмен при тъмно оцветените петна и съответно изсветлява до кехлибарено.

Уши: поставени са високо, средни по размер, носи ги отпуснати върху бузите. Краищата им са заоблени, тънки, гладки и покрити с петънца като монети.

Тяло: квадратно, вратът е сравнително дълъг, добре извит, без увиснала кожа, гръдният кош е широк и висок, не е спуснат надолу, ребрата са добре извити, с добре замускулени и изразени бедра.

Гърбът е здрав, в права линия. Мускулести слабини.

Крайници: мускулести, със здрави кости. Лапите са кръгли, твърди с жилави възглавнички.

Опашка: дебела в основата, постепенно изтъняваща към края си. Носи я свободно или изправена нагоре, никога завита.

Козина: къса, твърда, гъста, гладка.

Оцветяване: основата е чисто бяла.Черният вариетет е с черни петна като монети, а кафявите – с червеникаво-кафеви петна.Те не бива да се сливат, а трябва да са кръгли, добре оформени от 2 до 3 см. диаметър.Петната на главата, опашката и крайниците са по-дребни.

Размери: мъжки – 56 до 61 см., женски – 54 до 59 см.

Тегло: 27 кг. за мъжки, 24 за женски

Още за Далматина – Тук

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още