Профил на Басенджи

Страна на произхода: Конго

Оригинално име: Congo dog

Това е една от най-старите породи на света, въпреки че историята й е пълна със загадки. Учените са сигурни, че 4000 години преди Христа басенджи са били единствените познати кучета.

Повечето изследователи смятат, че басенджи са местните кучета на Централна Африка, първата домашна порода, оцеляла в съвършено чист вид благодарение на изолацията на тази територия.

От първата изложба на Оливия Бърн през 1937 година рейтингът им бързо нараства.

За „майка“ на породата се приема обаче Вероника Уилямс, но пък всичко свързано с най-добрите резултати при породата се свързва с името на Джийн Стрингер и нейните кучета, отглеждани през  40-те години на миналия век.

Характер, специални умения и тренинг

Те са много различни от останалите кучета. Не лаят, но това не означава, че нямат глас. Те могат да издават всички характерни за кучетата звуци, но без лаене. Лаят е заместен от един приятен за ухото звук, не много висок, в различни интонации – така изразяват раздразнение или доволство или любов.

Тихо и кротко наблюдават всичко около себе си, като остават почти незабележими. Много предани животни, много интелигентни, имат слонска памет и никога не забравят стореното им зло.

При обучението – ще възприеме всичко, но друг е въпросът дали няма да реши, че исканото от него е безсмислено и тогава няма шанс да бъде изпълнена никаква команда. Впрочем мотото на басенджи клуб гласи:

„Твоето куче често пъти има право, дори ако не си способен да го разбереш“

Може да се адаптира за живот в града при условие, че ежедневно има дълги разходки. Не могат да живеят сами, оставени сами вкъщи са готови да направят всякакви бели. Иначе са много чисти и се „мият“ като котки и не издават никаква миризма.

Общ вид

Средна височина, фини кости, издължени крака, с грациозността на антилопа.

Глава: благородна, носи я гордо изправена, с красиво чело, плоска, с леко изразен стоп, здрави челюсти. Когато кучето е напрегнато се образуват характерни бръчки по челото му.

Очи: бадемовидни, поставени косо, тъмни на цвят.

Уши: малки, изострени и леко „качулати“. Кожата им е тънка, носи ги изправени.

Тяло: с много балансирани пропорции, със здрав, добре извит врат, с добре смъкнат гръден кош, по-скоро късо тяло, което в движение предизвиква възхищение с плавната си походка. Ребрата са сравнително извити, гърбът е къс и здрав.

Крайници: костите са фини, издължени. Лапите са описани като овални с леко удължени пръсти или тип „заешка“, но истината е, че не може да се определи нито като заешка, нито като котешка лапа, а като красиво оформена.

Опашка: поставена високо, носи я извита над гърба. Краят й е задължително бял.

Козина: гъст, къс, много фин косъм, гладък и малко остър при обратно поглаждане. Той покрива тънка и деликатна кожа, плътно прилепваща към фигурата.

Оцветяване: Цветовете са винаги чисти: черно и бяло, червено и бяло, блак-енд-тен, но винаги с бели марки над очите, по муцуната, върха на опашката. Гърдите са изцяло бели, както и долната част на крайниците. Най-високо ценени са оранжево-рижавият и абаносовият.

Размери: мъжки – 43 см, женски – 40 см.

Тегло: мъжки – 11 кг, женски – 9,5 кг.

Подобни породи, тип примитиви – Фараонско куче

Канан дог

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още