Няколко важни неща за Папийона

Той е наистина сладък, игрив и добър приятел.

Привързва се силно към своето семейство. Папийонът не е агресивен, но не обича много непознати да се „мотаят” в семейството му, още по-малко да бъде гален и мачкан като играчка от тях.

Към чужди кучета проявява агресия, но обича котките у дома.Интелигентно и възприемчиво същество, което лесно се подава на обучение.

Евентуален проблем би могло да бъде прекаленото лаене.

Да, кучетата лаят от време на време и това е напълно естествено, доколкото лаят е техният начин да изразят себе си. Може също така да бъде предупреждение за някаква опасност или нещо различно от обикновеното в тяхната територия. Но когато оставите кучето навън в градината и то започне да лае нон стоп, бъдете готови за проблеми със съседите.

Има кучета, които лаят непрекъснато до припадък, оставени сами у дома. Тогава трябва да намерите някакво решение за корекция на поведението на вашето сладко и кротко във ваше присъствие малко приятелче. Това вече не е трудно, има много написано по темата, има специалисти, има форуми, където хората споделят опит.

Просто бъдете търпеливи и правете всичко с любов. То не лае за да ви ядоса със сигурност…та вас дори ви няма у дома в този момент, то просто страда и се чувства неуверено

Ушите

Колкото са красиви, толкова са и повод за притеснения у стопаните – ще се изправят ли, как трябва да изглеждат на определена възраст, може ли да се направи нещо…

Възможно е дори след като вече са се изправили едното ухо да клепне. Това може да се случи след сън, ако кученцето е спало прекалено дълго на тази страна, може да се случи както на подрастващото куче, така и на по-възрастно.

Някои опитни отглеждачи съветват да се подстриже козината около клепналото ухо. Обикновено вече изправено ухо може да клепне в периода, когато му никнат постоянните зъби – тогава се наблюдава дефицит на калций и е добре да се дава допълнително храна, богата на калций – бяло обезсолено сирене, например.

За лаенето

Обръщаме внимание на това, тъй като папионите се славят с тази си способност Кучетата са интелигентни същества и обикновено разбират какво се изисква от тях ако вие сте последователни в тренинга.

Много кучета учат бързо и се нуждаят нещо да им бъде казано веднъж или два пъти, докато други проявяват упоритост или просто по-бавно схващат.

Тяхното поведение към непознати варира в зависимост от породата, кръвната линия и социализацията. Много кучета са приятелски настроени и дружелюбни и могат да лаят срещу новодошлите просто за да получат внимание. Други са по-плахи и сдържани и ще лаят защото се страхуват.

Трети са много обсебващи и привързани към дома и собствениците си или са предпазливи и бдителни към непознати или просто принадлежат на порода, създадена да пази така че техният лай е предупреждение преди да атакуват натрапника.

Без значение какъв тип куче имате вие, ранната социализация и правилният тренинг ще направи огромна разлика в техният начин на отношение към непознатите.

Често ще чуете от собственик на папион „ Държи ме будна цяла нощ, нито лае нито спи,….” докато някои от стопаните са свикнали с това и го приемат в реда на нещата и просто не ги чуват, други наистина страдат от безсъние.

Вярвате или не – добре е да говорите на вашето куче.

Те са готови да лаят дори ако чуят съмнителен шум идващ от стомаха ви. Като начало просто седнете на леглото, говорете успокоително на кучето докато го галите.

Кучетата, както всички ние знаем, имат различни видове лай за различни случаи. Има и страхотни инати. Ето какво споделя собственичка на една папи :

„Когато тя започне да лае, сякаш няма утре и светът свършва. Тя лае когато някой идва, когато звъни звънеца на врата, когато звъни телефона. Когато й се скарам да не прави това, тя се задъхва от лаене, явно последната дума трябва да е нейна.” Училище, психолог, терапия – няма друг шанс

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още