Профил на Чешки пойнтер

Страна на произхода: Чехословакия

Оригинално име: Cesky Fousek

Други имена: чешки твърдокосмест пойнтер, Словашки пойнтер

През вековете този твърдокосмест пойнтер е бил използван единствено от аристократите от Бохемия за лов.Първият стандарт е написан през 1887 година, но по-късно породата е почти на границата на пълното изчезване.

След Втората световна война тя е възстановена чрез кръстоски с Германски пойнтер, включително и Стишелхаар.Чешкият фосек клуб е учреден през 1924 година.

Много популярен в родината си, чешкият твърдокосмест пойнтер е втори в списъка на най-ползваните и ценени ловни кучета там.

Характер, специални умения и тренинг

Много жилаво и твърдо куче, Бохемският пойнтер притежава голяма издръжливост и е мултифункционално куче. Той може да ловува както в хълмисти местности, така и в блатисти местности, където твърдата му козина го защитава от студа.

Той ловува обикновено препускайки в галоп и е точен при локализирането и донасянето на плячката. Много силно привързан към стопанина си, нуждае се от твърдо обучение.

Има нужда от голямо пространство и от много упражнения и движение, тъй като кипи от енергия. Също така се нуждае от редовно изчеткване на козината и внимание към ушите. Основната му функция е лов, апартаментът и градският живот не са за него.

Общ вид: чудесно балансиран, с гордо излъчване, аристократичен, с лека походка.

Глава: изчистена, сравнително тънка и дълга. Окръглен череп, добре изразени надочни дъги, средно изразен стоп, носната тръба е леко извита и леко по-дълга от черепа. Муцуната е заострена към носа, челюстите са много здрави, има характерна за породата брада и вежди. Носната гъба е широка и тъмнокафява на цвят.

Очи: бадемообразни, тъмен кехлибар до светло кестеново.

Уши: поставени са много високо, заострени накрая, носи ги прилепнали до бузите.

Тяло: компактно, вратът е в среден размер, добре замускулен и изчистен. Гръдната клетка е много добре развита, с овални гърди, добре извити ребра. Къса задна част, леко повдигната нагоре, къс гръб, леко спадащ към крупа, средно широк и леко спаднал круп.

Крайници: добре замускулени, със солидни кости, компактни лапи със стегнати пръсти и нокти оцветени от тъмносиво до черно. Опашка: средна по размер, купирана на трети прешлен, носи я надолу.

Козина: има три типа козина по тялото – средно твърда, с косъм 3-4 см, добре прилепнал към тялото. Дълъг, твърд и прав от 5 до 7 см като липсва по гърдите, горната линия и слабините. Мек и гъст подкосъм (1,4 см.), който през лятото почти липсва.

Козината е по-къса и по-твърда в предната част на краката. По-рошава в задната част на краката. Къса и твърда на тила, къса и мека по ушите.

Оцветяване: допустими цветове са тъмно нашарено със или без кафяви петна, кафяво с напръскано на гърдите и отзад на краката или плътно кафяво без маркинги никъде по тялото.

Размери: мъжки – 60 до 66 см. женски 58 до 62 см

Тегло: мъжки – 28 до 34 кг. женски – 22 до 28

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още