Профил на Пекинез

Страна на произхода: Китай, под попечителството на Великобритания

Оригинално име: Pekinese

Други имена: Pekignese Spaniel

Това малко кученце с китайски произход е една от най-древните породи на света. Негови изображения са намерени на бронзови съдове от преди повече от 4 000 години.

Преди векове още пекинезът е бил отглеждан и ценен високо в Китайския императорски двор.

Китайците са вярвали, че той може да пази душата на Императора в отвъдния живот и затова е имал незавидната съдба да бъде пренасян в жертва.

След завладяването на Пекин и грабежите в Летния дворец през 1860 година, британски войници отнесли със себе си много пекинези в Англия.

Те ги подарили на кралица Виктория, дукесата на Уилингтон и дукесата на Ричмънд, които създават имиджа на „слънчевото куче” от Имперския двор.

Клубът по породата е основан през 1924 година, като става изключително популярна в годините между двете Световни войни и въпреки ограниченията популацията остава стабилна.

Характер, специални умения и тренинг

Много активно, независимо, волево куче, което едновременно с това е много привързано към стопанина си, но пък не може да се каже, че е мило, нежно и привързано към децата.

Към непознати се държи много дистанцирано, често лае и е чудесна аларма за дома. Въпреки размера си, нуждае се от твърдо обучение в послушание.

Грижи

Щастлив е да живее в апартамент и нищо друго!

Не е атлетичен, не се нуждае от дълги разходки и упражнения, по-голямата грижа е козината му, която трябва да бъде изчетквана и разресвана ежедневно.

Редовно трябва да бъдат проверявани за събрани мръсотии гънките по лицето, а очите – да бъдат почиствани с влажен тампон.

Общ вид: ниско, набито кученце, балансирани пропорции, гордо и достойно държание, клатушкаща се походка.

Глава: масивна, по-широка отколкото висока, плоска, черепът е плосък и широк, стопът е ясно изразен. Носната тръба е много къса, широка.

Устните са опънати.

Очи: големи, кръгли, тъмни на цвят, клепачите са задължително черни.

Уши: покрити са обилно с козина така че приличат на дълга коса, носи ги плътно прилепнали към бузите.

Тяло: широка предница, която се стеснява към слабините, къса, дебел и много къс врат. Гръдният кош е широк, ребрата са добре извити, хълбоците са изпъкнали, прав гръб.

Крайници: лапите са големи, плоски, не са кръгли. Предните крака са леко извити настрани.

Опашка: поставена е високо, носи я силно завита от едната страна на гърба.

Козина: дълъг, прав косъм, много обилен по гърдите и врата. По ушите също е дълъг и много обилен, както и отзад на задните крака, по опашката и по лапите.

Оцветяване: всички цветове са позволени, освен бяло и червено-кафяво. При многоцветните екземпляри маркингите са еднакви и добре ограничени.

Размери: 15 до 25 см. Тегло: 2,5 до 5,5 кг..

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още