Дог от Бордо

Типичният молос

Неговата история е изпълнена с битки. Бил е използван за лов, като пазач на фамилията, къщата и собствеността както и в ринга за битки срещу всякакви животни – мечки, вълци, тигри и лъвове.

През 1863 се провежда първото френско изложение на кучета в Париж. Първият стандарт на породата е написан през 1869 година.

По това време е имало различни типове дог от Бордо: тулузки тип, парижки тип и бордоски тип, като именно последният е прародител на днешния дог от Бордо.

Парижкият тип е с много повече гънки и още по-тежък. Типът от Тулуза е бил по-дребен и по-широк, с много широка глава.

Професор Кунслер, човекът който е написал първия стандарт за породата за FCI през 1910 година, допуска че тулузкият тип не е дог, а по-скоро булдог.

И действително, този тип е особено близък като визия с испанския булдог. Имало е още един тип – догин – по-малък и по-лек от Дог от Бордо, като се предполага, че е бил развит чрез кръстоска с булдог. През 1800-те породата е била непозната извън пределите на родината си.

Но има няколко експорта в Англия в през 1885 година. Тази порода, както всъщност повечето молоси, има много труден път през годините и до началото на 20-ти век, била е заплашена от изчезване по време на Втората световна война. Едва през 70-те години на 20 век породата започва да се възражда и броя на кучетата да расте.

През 1886, Д-р Франк, пише една статия, в която сравнява френския и английския булдог. Тази статия изучавала дог от Бордо съпоставен, с английски мастиф и начина, по който да се запази темперамента и куража на старите келтски молоси в тази порода.

Общ вид

Дог от Бордо е много мощно куче, с много мускулесто тяло, по-скоро приземисто, набито, атлетично, импозантно и има много разубеждаващ вид за непознати и неканени гости.

Важни пропорции

Дължината на тялото, премерена от раменете до връхната точка на задната част надвишава височината в холката като правилната пропорция е 11/10. Дълбочината на гръдния кош е малко по-голяма от половината от височината в холката.

Максималната дължина на муцуната е равна на 1/3 о дължината на главата. Минималната дължина на муцуната е равна на ¼ от дължината на главата. При мъжките периметърът на черепа кореспондира повече или по-малко на височината при холката.

Поведение и темперамент

Талантът на дог от Бордо е охраната, което той прави с голяма смелост, но без агресивност. Той е чудесен компаньон и много привързан към своя господар, забележително верен и лоялен приятел. Спокоен, балансиран, с много висок праг на дразнимост.

Мъжките имат нормално доминантен характер. Никак не е лесно да бъде изваден от равновесие един Дог от Бордо. В най-общия случай те са добродушни животни, разбира се, два едвополови екземпляра винаги биха стигали до бой, изяснявайки си йерархичното място. Нужен е сериозен, твърд и интелигентен тренинг. Кучето възприема лесно, държи се сериозно и е прекрасен другар.

Много характерна е главата на дог от Бордо и ще спрем по подробно на нея в следващия пост

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още