Профил на Айну Кен дог

Страна на произхода: Япония

Оригинално име: Ainu-Ken

Други имена: Hokkaido dog

Това е най-старата японска порода кучета. Данни за нея има от преди 1000 години преди Христа. Негова родина са планинските райони на остров Хокайдо и е донесен в Япония от древните племена на Айнусите.

Той е изключително самоуверено и смело куче, може да се покаже като много агресивен и никога няма да обърне гръб на никое придизвикателство, така че разхождането му в градинките за разходка на кучета е една много трудна мисия.

Много здраво като физика и дух куче, било е  използвано за лов на едър дивеч.

Характер, специални умения и тренинг

Изключително смело и дръзко куче, което притежава много самоувереност и е много бдително, като в същото време е любвеобвилно и истински предано на стопаните си. Характеристиката, с която е много известно е, че има изключително чувство за ориентация.

Този самоуверен негов нрав трябва да бъде обуздан в ранна възраст и на базата на голямата му привързаност към стопаните да се започне ранно, последователно и твърдо обучение.

Нуждае се от значително пространство и движение. Неговата природа и дългите години селекция на необходимите за хората работни качества го правят прекрасен ловец на едър дивеч и едновременно с това чудесен пазач.

Освен това с много голям успех работи като впрегатно куче. А неговата безпрекословна обич и преданост – чудесен домашен любимец, стига да има достатъчно възможности за движение.

Не се нуждае от специални грижи, само от редовно изчеткване на козината.

Общ вид

Впечатлението е за яко, здраво куче, с чувство за собствено достойнство, пъргаво, жизнено и приятелски настроено, ако не е провокирано.

Глава: триъгълна, лисичеподобна. Има широк и плосък череп и чело. Стопът е ясно изразен. Носната тръба е права, без гърбици. Муцуната е клиноподобна, с обтегнати устни.

Очи: малки, триъгълни, широко разположени. На цвят – тъмнокафяви.

Уши: малки, триъгълни, носи ги изправени и леко настрани.

Тяло: здрава и стабилна структура, мощен врат без висяща кожа и гънки. Ясно очертана холка. Сравнително широки слабини. Дълбок гръден кош, коремът е добре повдигнат нагоре. Прав солиден гръб.

Крайници: с компактни и добре извити лапи. Мускулести крака със здрави кости.

Опашка: поставена е високо, дебела, носи я извита на гърба, слабо извита или във формата на сърп.

Козина: къса, твърда, с прав косъм. Леко по-дълга по опашката. Има мек, компактен подкосъм.

Оцветяване: Бриндъл, черно, червено или кафяво.

Размери: мъжки – 48,5 до 52 см, женски – 45,5 до 48,5 см.

Тегло: приблизително: 25 кг.

следва: Да живееш с Айну Кен дог

 

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още