Породи, Японски хин

Страна на произхода: Япония

Оригинално име: Japanese Chin

Други имена: японски спаньол, хин

Исторически тази порода идва от Корея – предците на хина са кучета, които били дарени на японския кралски двор от Корейското кралско семейство през 732 година.

През следващия век много от тези кучета са били донесени в Япония. През 19-ти век японският хин отпътувал за Щатите и Англия, където кралица Виктория била една от гордите собственици на това бижу.

През 1882 година няколко японски хина били показани в Ню Йорк. Сега тази порода малки кученца-компаньони е много популярна на всякъде по света.

Характер, специални умения и тренинг

Много жилав, енергичен, внимателен и донякъде вироглав, японският хин е куче много силно привързано към стопанина си.

Обикновеното му състояние на духа е весел, жизнерадостен, любящ и внимателен с приятелите си, той рядко лае, не е шумен и натрапчив, което го прави чудесен за семейно куче за компания.

Изключително чисто кученце, живее прекрасно в апартамент. Нуждае се от ежедневно изчеткване на козината, не понася високи температури. Очите и ушите имат нужда от редовно почистване.

Общ вид: елегантно, грацилно куче, с много лека и горда походка.

Глава: относително голяма,  широка и плоска, но черепът е изпъкнал. Стопът е ясно изразен, носната тръба е много къса, широка.

Крайници: с малки, елегантни лапи, сравнително дълги, стройни крака.

Опашка: носи я леко отпусната върху гърба. Покрита е с по-дълъг косъм.

Козина: дълга, права, копринена. Цялото тяло с изключение на лицето е покрито с обилна козина. По-обилна е върху ушите, по гърдите, врата, по бедрата и опашката.

Оцветяване: бяло с черни или червени маркинги. За предпочитане е маркингите да са разположени симетрично около очите и по ушите и по цялото тяло. Широки, бели пламъци по муцуната и на върха на главата са специално предпочитани и високо ценени.

Размери: около 25 см. Тегло: 2 до 6 кг.

Още за историята на породата, неговата личност и характер можете да прочетете в статията, посветена на Японският хин – елегантна източна миниатюра

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още