Немски дог

Страна на произхода: Германия

Оригинално име: Deutsche Dogge

Други имена: Great Dane, German Mastiff

Далечният прародител на този много едър молос е Тибетския мастиф, дошъл в Европа с финикийците. В средните векове е имало два вариетета: единият – Alan Gentil, е по-малък, много мощен, много динамичен, който е използван в глутница за лов на вълци и мечки, и другият – Alan de Boucherie е по-едър, по-компактен, използван като куче пазач.

Непосредствените прародители на нашия Дог са Буленбайсера (вече изчезнал) кърстосан с едри ловни кучета, произхождащи от Alan Gentil.

По-късно имена като Улм мастиф, Вюртембергски дог и Грейт Дейн са били използвани, за да бъдат различени отделните типове. През 1878 година всички вариации се наименоват с общото Грейт Дейн.

Германският клуб на породата е създаден през 1888 и две години по-късно е изработен Стандърт на Немски дог в Германия.

Характер, специални умения и тренинг

Той не е свирепо куче, но при всеки риск е готов да се намеси с твърдост и величественост. Натрапникът ще бъде спрян от гърлените излайвания, от гордия поглед, а който е много настойчив – може да опита и твърдостта на захапката му.

Изключителното благородство, което е налице, когато изпълнява работата си на пазач произлиза от подчертаните му качества покорност и общителност, които го правят много податлив на обучение.

В семейството е просто обсебващ към хора и вещи: бдителност и любопитство по отношение на всичко у дома.

С другите кучета: спрямо малките е търпелив, не понася насилниците, доминиращо животно.

Спрямо котките по природа е безразличен.

Грижи

Приспособява се към всякаква среда стига да е в близък контакт с хората. От повече грижи се нуждаят лактите (кожата надебелява), колене. Внимание с храненето, защото го дебне гибелната опасност от превъртане на стомаха.

Общ вид

Голямо, силно, солидно куче, съчетание на мощ и елегантност.

Глава: дълга, тясна, изваяна, черепът е плосък в задната си част и леко изпъкнал отпред. Стопът е добре маркиран, дължината на черепа и на муцуната е еднаква. Черепно-лицевите оси са успоредни.

Очи: средно големи, с много гордо изражение.

Уши: високо поставени, ако не са купирани – висящи и прилепнали до бузите.

Тяло: компактно, мощно, с добре изразена холка, много широк гръден кош, не е тесен и не е плосък. Широка и дълга крупа.

Врат: дълъг, силен, мускулест с опъната кожа.

Космена покривка: косъмът е къс, гладък, прав. Оцветяването е основно червеникаво кафяво и тигрирано, черно със или без бели петна, арлекин и синьо. Тези цветове са автономни и независими и не се допуска кръстосване помежду им.

Опашка: дълга до скакателната става, не се извива над гърба.

Крайници: в отличен отвес, със силни кости, поставени така, че да осигуряват хармоничен ход.

Размери: мъжки – мин. 80 см. женски – мин. 72 см. Тегло: 50 до 70 кг.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още