Нравът на Фила Бразилейро

от Радостина Тонева

Има два възможни психологически профила, според експертите, които те условно назовават  „инстинктивен“ и „философски“ тип

Философският тип

Мечтата на всеки, който се е сдобил с кученце от породата фила бразилейро, без добре да съзнава с какво се е захванал, а се оказва, че всъщност притежава тъкмо противоположния тип. И обратно – източник на безпокойство за онзи, който е закупил кученце, подведен от славата му на ненадминато куче за охрана.

Кученцето „философ“ притежава спокоен и ведър нрав: при него не съществува склонност да вижда опасност там, където такава няма, и проявява слаба, ако ли не и никаква, недоверчивост спрямо непознати лица.

Това не означава, че става дума за плахи или страхливи кучета. При екземпляр от този тип, характерът и инстинктът за охраняване се формират по-късно във времето и изискват бавно съзряване. Очевидно кученцето от този тип е по-лесно за ръководене и предоставя по-голямо спокойствие на собственика.

Инстинктивният  тип

„Инстинктивният“ тип, напротив, изявява много бързо типичното за породата  недоверие още докато е съвсем малък. Това означава, че пощенският раздавач, отбилият се приятел, ветеринарят, въобще който и да е непознат, ще се превърне в потенциален неприятел.

Пред новото явление, инстинктивното куче, така както показва неговото наименование, няма да се колебае: ще издуе малките си гърди, късата му козина ще настръхне и несръчно, и вероятно препъвайки се, ще скочи поривисто, подражавайки по най-добрия възможен начин на възрастното куче-пазач.

Работата с кученце от този тип изисква високо ниво на внимание и на ангажираност от страна на стопанина, най-вече защото кученцето бързо расте и ако, когато е само на три месеца, фила е просто смешен като се опитва да охранява, то на шест месеца вече може да създаде не малко неприятности на собственика си.

Както казахме и двата типа могат да бъдат коректни и да създадат отлични кучета за охрана и за компания в живота на цялото семейство. Отговорността за резултата е до голяма степен в ръцете на самия стопанин, който трябва да подпомага кучето си при растежа и да го придружава по подходящ начин.

Отговорен е  собственикът , който е придобил бразилски молос след основно проучване на породата, основателно привлечен от типичните й характеристики, които могат да се резюмират в бинома:

вярност към стопанина  – недоверчивост към непознати.

И отново предупреждаваме – фила не е куче за случайни кучелюбители, фила не е за вас, ако живеете в малък апартамент и трябва да го разхождате всеки ден сред рояк йоркита, кокерчета и други миролюбиви животинки в кварталната градинка, които само си търсят с кого да се закачат, фила не е за вас, ако у дома ви е хан и непрекъснато идват много непознати за него ваши приятели или приятели на децата ви.

Изберете си друга порода.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още