Най-спокойният от всички молоси

от Радостина Тонева

Въпреки своите габарити и впечатляваща външност, немският дог не е агресивно куче.

Виждала съм и такива екземпляри, естествено, но това са изключения.

Той наистина няма защо да бъде лош, за да изглежда внушителен.

Обожава семейния живот и това го казвам от опита ми  с Цезар, един прекрасник, който скиташе по улиците на София.  Огромен, гладен и благ. Жалко е, че вече почти не виждаме догове.

Когато говорим за характера на един немски дог, без да изпадаме в умиление, можем да твърдим, че неговият единствен проблем е как да успее да се промъкне в краката ви незабелязан.

Спокоен, но много смел, догът помага на своите хора при  опасност и е готов да загине за тях. Миролюбив с другите кучета, особено с тези с малките габарите, той ги изключва от вниманието си и ги поставя на място без злоба, когато му досаждат. Дори когато израстне огромен, той остава едно сдържано куче и не лае без необходимост.

Неговото отношение към децата го прави наистина едно изключително куче за тяхната компания. Единствената тъмна сянка в характеристика на немския дог е, че той не живее дълго и раздялата с него е драматична, защото е много силно привързан.

И защото обикновено като острарее на преден план излизат проблемите с костите му,  да му помогнете да се придвижи навън е доста трудно, предвид килограмите му.

Продължителносттта на живота му е 8-10 години.

Под своя солиден и аристократичен  вид той е някакси недодялан, но всички приключения го привличат изцяло.

А любовта, която той ви дава, отговаря съвършено на неговия ръст.

Обучение

Габаритите  на немския дог изискват едно стрикно  обучение! Една демонстрация на афект с разярение от негова страна може да доведе до катастрофа. Ударите му с опашка могат да бъдат много болезнени.

Той може за секунди да обърне масата за хранене докато всички остават озадачени… той трябва да бъде обучаван индивидуално от най-ранна възраст, за да се канализира правилно неговата енергия.

Не стои въобще въпроса да насърчавате проявите му на афект както и това да се подтиска характера му, за да стане притеснителен и затворен.

Малкото кученце, един път стимулирано да прояви своя характер, трудно забравя придобитото. От своето пристигане в дома без никакво огъване е необходимо да му наложите правилата, които са база за едно добро обучение.

Немският дог научава бързо командите и рядко, без основание проявява твърдоглавие. Като правило той се придържа към създадения от собственика му ред и гледа винаги да се хареса.

Оставащ дълго време дете, немският  дог трябва да се обучава с любов, като забравяте абсолютно за викове, удари и всякакви такива измислени методи на подчинение. Учете го, не го подчинявайте!

Активност

Немският дог живее перфектно в апартамент при условие, че има достатъчно разходки, които да му позволяват да тренира мускулите си и да поддържа физичесдката си форма. Разходките с него не са никакъв проблем, когато добре е усвоил ходенето на повод. Не се опъва!

За спортния тип стопанин една препоръка: не го насилвайте много рано: даже когато физически порастне и изглежда голям, не трябва да се забравя, че той е все още кученце и че неговите хрущяли са растящи и не трябва да бъдат подлагани на  особено интензивни усилия, защото това може да доведе до непоправиви здравословнипроблеми.

Същотака не ви съветваме да му давате много високо енергийна храна и в големи количества. Това може да се окаже пагубно като ускорявя  израстването му непропорционално и небалансирано.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още