Макс – чудотворното куче

Макс е спрингер спаньол и е най-обикновено домашно куче, което обича дългите разходки на открито. Докато не се среща с Кери Ървинг и техните съдби се преплитат. По-късно Макс се обучава и става куче-терапевт, което е удостоено с орден от ветеринарната благотворителна организация PDSA.

Видеоклипове от ежедневните разходки на кучето Макс в района на езерата се гледат от хиляди хора. Той има своя страница в социалните мрежи – така неговият стопанин е намерил начин да внася усмивки, топлина и оптимизъм в домовете на много хора.

13-годишният спирнгер шпаньол е първият обикновен домашен любимец, получил ордена за заслуги PDSA, докато предишни наградени са само кучета от полицията и спасителни кучета.

Кери Ървинг, собственикът на кучето, казва, че Макс му върнал живота и сега помага на много други хора.


„Положителното и променящо живота въздействие на Макс върху благосъстоянието на стотици хиляди хора по света е безпрецедентно“.


Макс също е имал срещи с над 10 000 души и е събрал почти 300 000 британски лири за редица благотворителни организации.

Разходка с Макс

Г-н Ървинг, който живее в Кесуик, Англия, се среща с Макс, в момент на изключително тежка депресия две години след като е претърпял сериозна автомобилна катастрофа, която белязва живота му с тежка хронична болка. Макс му е дал мотивация да излезе навън, а по-късно той осиновява кучето, след като собствениците на Макс са решили да се преместят в друг град.

Г-н Ървинг казва: „Когато бях на най-долу, без никакво желание за живот,  Макс стана моята причина да живея и той продължава да ме кара да се усмихвам всеки ден. Да мога да споделям подкрепата, душевния комфорт и радостта, които Макс носи на хиляди хора, беше привилегия за мен.“

Той получава всекидневно хиляди съобщения от хора по целия свят, в които те пишат как приключенията на Макс ги карат да се усмихват и носят радост в живота им. Всеки има своя лична история. Служещи в  Афганистан, следват Макс и имат своите минути на бягство и надежда, защото всичките видеа им напомнят за дома и че те трябва да направят всичко възможно да се върнат отново при близките си.

„Получавах съобщения и от служителите на NHS, работещи на фронтовата линия по време на пандемията, които намериха моменти на мир и бягство с Макс. „

Историята на Макс

През 2006 г. Кери Ървинг става жертва на пътнотранспортно произшествие. Това оставя този енергичен и жизнен 46-годишен мъж,  обичащ природата и живота на открито, неспособен да ходи. В резултат на това психичното здраве на Кери се влошава и той е диагностициран с тежка депресия. Две години след инцидента, Кери се среща с Макс и невероятната им връзка му дава повод да превъзможне депресията и отчаянието си, да излезе отново навън и да диша свободно. Времето, прекарано заедно е лекарството на Кери, а забавният, неуморим Макс му връща живота. Травмата от катастрофата е преодоляна, и най-важното – психическата травма е излекувана благодарение на един четириног космат приятел.

Тогава Кери – запален фотограф-аматьор – започва да показва Макс и как заедно се наслаждават на разходките си в Lake Lake в страницата си във Facebook. В резултат на това, последователите нарастват толкова, че Кери му посвещава цялата негова си страница, преименувайки я на „Max out in the Lakes“

След това Кери получава молби от приятелите и последователите на Макс да се срещнат с него и Кери с удоволствие започва да организира тези срещи. При така развилите си обстоятелства и постоянно растящата популярност на Макс, той е обучен като терапевтично куче с Therapy Dogs Nationwide през 2016 г. Това му позволява да прави специални посещения при деца в училища, в болници и в хосписи. Популярността на шпаньола става толкова голяма, че Кери започна да организира разходки с благотворителна цел, които позволяват на големи групи хора да се срещнат с него.

През 2018 г., заедно със своя събрат  спрингър шпаньолът Пади, Макс получи Похвала на PDSA. Посвещението гласи : За осигуряване на подкрепа при възстановяване и обогатяване на живота на много хора. Това е признание за кучетата – как са помогнали на своя стопанин и ценната им дейност в общността.

От 2017 г. Макс е срещнал над 10 000 души чрез лични срещи, благотворителни разходки, публични изяви, посещения в училища и подписване на книги. Той е помогнал да съберат близо 300 000 британски лири за редица благотворителни организации, включително PDSA.

Положителното въздействие на Макс върху благосъстоянието на стотици хиляди хора по света е безпрецедентно. Неговата популярност като звезда в социалните медии дава добър пример  и той е вдъхновил мнозина през тъмни и трудни времена.

По време на пандемията COVID-19, Макс осигури комфорт, надежда и подкрепа на хиляди, които се присъединиха към него на разходки чрез Facebook Live. По времето, когато много хора се тревожеха, Макс беше там.

Сега Макс се превърна в посланик за положителното въздействие на животните върху психичното здраве и благосъстояние на хората. PDSA има честта да го награди с орден за заслуги на PDSA, за да покаже приноса, който имат животните за човешкия живот, извън обикновеното общуване.

 

Орденът за заслуги на PDSA е създаден през 2014 г. и оттогава 32 кучета и коне са отличени и наградени за тяхната работа.

PDSA е ветеринарна благотворителна организация в Обединеното кралство. Основан е през 1917 г. от Мария Дикин, за да осигурява грижи за болни и ранени животни на бедните.

Основана през 1917 г. от пионера в хуманното отношение към животните, Мария Дикин, PDSA е водещата ветеринарна благотворителна организация в Обединеното кралство. Работейки чрез мрежа от 48 болници за домашни любимци в Обединеното кралство, PDSA предоставя евтини и безплатни ветеринарни грижи за болните и ранени домашни любимци на нуждаещи се хора и насърчава отговорното притежание на домашни любимци.

сн. https://www.pdsa.org.uk

За кучетата терапевти: Терапия с кучета,

Притежаването на куче ни прави по-щастливи и по-здрави

Разказ на една майка 

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

    Виж Още