Притежаването на куче ни прави не само по-щастливи, но и по-здрави

Отглеждането на куче може да помогне на цялото семейство да живее по-добре. По логика, когато се роди дете, хорада си вземат куче. У нас тенденцията е обратна – „Търся дом за кучето си, защото ще имаме дете!“


Базирани на факти, изследванията доказват, че кучетата могат да помогнат в борбата с широко разпространени съвременни проблеми като затлъстяването при децата, индивидуалната социализация в обществото, както и за подобряване на детския имунитет и превенция от развитието на алергии. Проучванията доказват още, че общуването и взаимодействието с домашното ни куче може да помогне на хора, които страдат от тежки хронични заболявания като шизофрения или да улесни лечението на зависимост от наркотични вещества.


Връзката между притежаването на куче, разходките и теглото на децата е изследвана при деца между 5 и 12 години. Резултатите показват, че притежаването на куче варира между 45-57% според възрастовата група. Почти ¼ от децата между 5 и 6 годишна възраст и 37% от децата между 10 и 12 години разхождат кучетата си поне веднъж в седмицата. Ежеседмичното разхождане на куче от цялото семейство е констатирано при 24-28% от взелите участие в проучването. Основното заключение от проведените изследвания е, че съществува зависимост между притежаването на куче и превенцията от затлъстяване при децата. Важно е те да бъдат насърчавани да разхождат домашния си любимец често и да играят с него. Изследването, проследяващо връзката между здравето на децата и наличието на куче у дома също така показва, че онези, които са имали куче в ранно детство, имат по-голям имунитет срещу астма и астматични болести и този ефект не може да бъде приписан на случайното излагане на ендотоксин.

Подобрение на навиците за разходка се наблюдава и при хора, които преди не са имали домашен любимец. Резултатът от 12-месечното проучване показва, че промени се наблюдават в социално-демографската среда, околната среда и неперсоналните фактори, свързани с придобиването на куче.

Като цяло 12% от изследваните лица, които не са имали куче преди, си взимат веднага след изтичането на 12-те месеца на изследването. Да имаш куче се асоциира с работа и деца у дома. Хората, които не са имали връзка, но са променили семейния си статус по време на проучването, също са станали по-предразположени да си вземат куче.

Проучването се базира на голяма представителна извадка от хора без кучета и изследва взаимовръзката между придобиването на куче и разхождането за развлечение. Доказва се на практика, че притежаването на куче води до удължаване на разходките. Най-вероятният механизъм, по който притежанието на кучето улеснява повишаването на физическата активност е чрез предоставянето на мотивация и „компания” за разходка.

Позитивното влияние на кучетата върху социалното поведение на хората и улесняването на комуникацията с противоположния пол благодарение на кучетата са илюстрирани чрез няколко проучвания, базирани на четири експеримента.

В първия експеримент участник от мъжки пол (придружен или не от куче) пита хора на улицата за пари.

Вторият експеримент се състои в същото, но участникът е от женски пол.

 В третия експеримент участник от мъжки пол (с или без куче) инцидентно изпуска няколко стотинки на земята, за да види дали хората ще му помогнат да си ги вдигне.

В четвъртия експеримент мъж (с или без куче) пита млада жена на улицата за нейния телефонен номер. Резултатите показват, че присъствието на кучето води до по-висок процент на положителен отговор при молбата за помощ (първите експерименти) и по-висока степен на услужливост при молбата в последния експеримент. Влиянието на домашното куче като помощник при създаването на запознанства и връзки е безусловно доказано.

Кучетата също така могат да имат терапевтичен ефект върху пациентите с диагноза шизофрения, които живеят в клиники за лечение и висока степен на инвалидност, както и при продължително лечение при зависимост от наркотични вещества. Пациентите, които са дали съгласие да участват в изследването, са произволно разпределени към една от двете разработени групи: на едната група е предоставено куче, което да помага в процеса на изследване, а на другата – не. Проучването показва, че специалистите, които се занимават с лечение на пристрастеност, могат да повишат успеха от лечението с присъствието на куче.

Хора, които търсят лечение за двойна диагноза (умствено заболяване и проблеми със злоупотреба с наркотични вещества) и хора, които търсят лечение за алкохолна зависимост, имат общо мнение за този тип лечение. Мъже, жени, притежаващи кучета, хора под арест и такива, които търсят лечение от наркотична зависимост – всички са единодушни за положителния терапевтичен ефект на кучетата. Това проучване доказва, че хората могат да подпомогнат успешното си лечение като ползват изводите от това изследване с доказани резултати.

Общото заключение от направеното проучване наречено Human-Animal Interaction Research: 2008-2009, изготвено от MARS Incorporated and Waltham® Centre за храните за домашни любимци, ясно показва, че ключът към здравословния начин на живот и позитивната социална интеграция може да бъде щастливият живот с куче и всички допълнителни положителни емоции, които едно куче може да донесе на своя стопанин.

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

    Виж Още