Космената покривка е важна породна характеристика

Космената покривка при немското овчарско куче се състои от два типа косми:

основен покривен косъм, който е твърд и здрав и подкосъм, който е мек.

Космената покривка при немското овчарско куче, както и при всички останали кучета, представлява характеристика на породата. Косъмът трябва да е здрав, твърд, компактен и много гъст.

Всеки косъм, чийто размер варира в зависимост от това по коя част на тялото се намира, трябва да е прав по протежение на цялата си дължина без да се отклонява от оста си.

Посоката на косъма е коса отпред назад върху гръбначните области, на врата, на опашката, отгоре надолу върху страничните повърхности на тялото и на крайниците, от основата към върха при – ушите.

При докосване трябва да оставя впечатление за груба твърдост.

Косъмът е по-къс по главата и крайниците в тяхната предна част, а по-дълъг по тялото като стига максималния си размер по долния ръб на шията, по задния ръб на четирите крайника, върху стернума (гръдната кост) и опашката, която трябва да е винаги много богато окосмена и рунтава.

Дължината на косъма е променлива и винаги могат да се намерят междинни форми. Прекалено късият косъм, обаче, е недостатък и обикновено се определя като „косъм на къртица“. По-дългият косъм в областта на шията се нарича обикновено „яка“, а по-обилният косъм в задната част на крайниците и по стерналната линия – ресни. Както яката, така и ресните, макар и добре изразени при немската овчарка, трябва винаги да имат умерена дължина.

Особено къс е косъмът върху ушите, в задната част на ушната мида; наличието на кичури косми с по-голяма дължина във вътрешността на ушната раковина дава основание да се подозира по-дълъг и по-мек тип косъм от нормата и, следователно нежелателен. В такъв случай, прегледът на лапата може да установи наличие на косми с аналогична характеристика и между пръстите.

В стандарта на немското овчарско куче са описани още две други разновидности на косъм: дълъг и гъст косъм и дълъг косъм, които обаче не се допускат, макар че се срещат често и  се радват на предпочитание от страна на много хора.

Разновидността с дълъг и компактен косъм (която както казахме не се допуска) се представя с косъм по-дълъг от нормата, не винаги прав, но преди всичко не твърд и не прилепнал към тялото. Открива се в ушите, по вътрешната част на предмишницата и в поясната област, с ресни, които понякога са много дълги.

Дългият и компактен косъм не е желателен заради това, че не е така издръжлив на лошото време, какъвто е твърдият и компактен косъм.

Недопустим е къдрав и чуплив косъм, който може да се срещне по крупата и гърба. Не се допуска и покритието с дълъг косъм: разпознава се по характерното разделяне върху гърба, козината е много мека. Подкосъм почти не съществува, в резултат на което и издръжливостта на лошо време и следователно – на работа, значително намалява.

Космената покривка на бебето НОК – можете да прочетете ТУК

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още