Кавалер кинг Чарлз спаньол

Изпълнено с ентусиазъм, нежност и привързаност кученце, жизнено, спортно.

Малък, а тъй безстрашен, както всички дребосъци, той се стреми постоянно да доставя удоволствие на своите любими стопани, при това е достатъчно интелигентен да разбира какво се очаква от него и затова е лесно да бъде трениран и да отговаря прилежно на едно добро възпитание за послушание.

По природа има спокойно поведение и се държи добре и с други кучета или домашни любимци от всякакъв род.

Обича хората и се нуждае от тяхното присъствие и приятелство, за да се чувства щастлив. Никак не е добре да бъде оставян сам по цял ден.

Произхожда от ловни кучета и много обича да лудува навън в градината.

Нещо, което много обича, е да гони някого или някакъв предмет, а това е опасно занимание, ако е оставен сам и без надзор, защото лесно може да се загуби или да попадне под гумите на автомобил.

Затова бъдете много внимателни навън, имайки предвид това негово увлечение. Винаги на каишка и никакви пролуки в оградата.

Добре се разбира с отраснали деца, които са внимателни към него, а някои екземпляри могат да проявят особена резервираност към непознати.

Той е прекрасен домашен любимец, притежава забележително обоняние и зрение и би могъл да бъде използван за лов на дребен дивеч. Добре се представя на състезания по послушание.

Проблеми със здравето

Предразположен е към наследствени очни проблеми, извъртане на колянното капаче, проблеми с гръбнака, евентуално ушни инфекции, унаследяване на глухота или проблеми с ушите.

Понякога може да страда и от тазобедрена дисплазия. Не го прехранвайте, има склонност много бързо да пълнее. Някои линии са генетично обременени.

Когато решите да развъждате тази порода, необходимо е много внимателно да проверите медицинската история на всички предишни генерации.

Жизнена кондиция

Чудесно куче за апартамент. Средно активно когато е в затворено пространство и в една малка градина ще се чувства прекрасно. Не понася много добре горещото време. Кавалер Кинг Чарлз спаньол има нужда от ежедневни разходки.

Кучетата които не получават своите ежедневни разходки са по-склонни да развиват поведенчески проблеми. Те също се забавляват да полудуват освободени от каишката в добре оградени открити пространства

Груминг

Гребен или четка с твърда четина и къпане или втриване на сухи шампоани са абсолютна необходимост. Обилната козина по ушите е склонна да се заплита и степва, затова e добре тези кучета да бъдат грижливо и старателно сресвани редовно.

Космите между пръстите на краката трябва да се подрязват и ушите трябва да бъдат почиствани редовно. Винаги трябва да сте сигурни, че след къпане кучето е добре подсушено и топло. Проверявайте редовно очите за евентуална инфекция.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още