Фийлд спаньол

Той има същият произход като английският спаньол, но е по-едър, нещо средно между английския кокер и английския спрингер спаньол като размери.

Най-вероятно породите, които са използвани за създаването му са спрингер, кокер спаньол, съсекс спаньол и, може би, басет хаунд.

Породата е много рядко срещана дори и в родината си.

Характер, специални умения и тренинг

Много здраво, твърдо куче, активно, упорито, ловко и мощно, не е толкова твърд като клъмбер спаньола, но много ефективен на различни видове терени, от вода до храсталаци.

Ловува много методично и непоколебимо, като никога не губи контакт със стопанина си. След като открие плячката, вдига я във въздуха – той е и много добър ретривър, като може да донася доста голяма плячка в устата си.

Много бдителен и недоверчив към непознати, въпреки че рядко лае.

Интелигентен, уравновесен и чувствителен, той е един от най-възхитителните спаньоли. Нуждае се от търпеливо и гъвкаво обучение.

Грижи

Не обича града, определено, и ако трябва да живее там, се нуждае от много упражнения и движение, за да запази добрата си физическа и психическа форма.

Веднъж седмично се нуждае и от изчеткване на козината, така както и от редовни прегледи на ушите.

Общ вид: гордо, елегантно, излъчващо увереност, добре балансирано куче, с дълга крачка

Глава: горда, с изчистени линии и особено под очите, които са открити. Надочните дъги са ясно изразени, стопът е по-плавен, муцуната е дълга, челюстите са здрави, носната гъба е широка и добре развита.

Очи: бадемообразни, с цвят на тъмен лешник.

Уши: поставени са ниско, сравнително дълги и широки, добре покрити с козина.

Тяло: дълго, с дълъг и здрав, мускулест врат, висок, добре развит гръден кош, средно извити ребра, слабините са здрави, прави и мускулести. Много здрава задница, гърбът е прав, здрав и мускулест.

Крайници: къси, мускулести, лапите са обли, със стегнати пръсти и здрави възглавнички.

Опашка: поставена е ниско, никога не я носи над топ-линията, обикновено е купирана на 1/3 дължина.

Козина: дълга, прилепнала по тялото, лъскава и гладка, никога не е накъдрена, твърда или къса. Гъста и водонепроницаема. По корема, краката и по ушите е обилна.

Оцветяване: плътно черно, кафяво-червеникаво или пъстро, или един от тези цветове с жълто-кафяви маркинги.

Размери: около 45 см, Тегло: 25 кг.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още