Гранулома от облизване

Това не е заболяване, но усещането за кучето е крайно неприятно и води до появата на болка и травмиращо натрапчиво състояние на възбуда, което се нуждае от лекарска намеса.

Причиниата понякога остава абсолютно неизвестна, всичко е наред и извежднъж на лапата зейва една язва, която кучето ближе все по-ожесточено.

Среща се по-често при едрите породи с къс косъм, но не са застраховани и по-дребните породи. Обикновено се проявява по лапите, вероятно защото кучето най-лесно достига тези части на тялото с езика си.

Появата на гранулома от облизване може да има различни причини – от най-обикновено претриване до състояние на скука или тягостно чувство за несигурност, обхванали кучето.

Едно продължително, а в някои случаи, почти яростно облизване на едно и също място довежда до възпаление и опадване на косъм на това място.

Проблемът се завърта в един порочен кръг

докато ближе зачервеното възпалено място кучето чувства временно облекчение, но пък от друга страна още повече влошава състоянието си. Вашата намеса е наложителна при появата на някои характерни признаци, които лесно бихте могли за забележите.

Първоначално се появява едно малко възпалено петънце, после кожата се напуква, образува се раничка, чиито краища са втвърдени и често със сивкав цвят.

За всяка болка има лек

Но по-добрият вариант е да не допуснете кожата да се втвърди и обезцвети. Като начало се опитайте да намерите подходящ начин да накарате кучето да спре да се ближе, като му поставяте предпазна яка.

Друг начин е да намажете това място с лекарство, предписано от ветеринарния лекар, което да отблъсне кучето от това му действие.

Идеята да превържете просто мястото, за да спрете достъпа до него е неиздържана – кучето ще направи всичко възможно да свали превръзката.

Възможно е да се стигне и до хирургическа намеса ако проблемът много се задълбочи. След като се преборите веднъж с това е важно да не допуснете повторната му поява. Космите ще израснат отново, но ако причините не се елиминират всичко започва от начало.

Едно от решенията е да обръщате повече внимание на кучето си: и като хигиена и като време, прекарано заедно с него, с игри или просто компания, която го успокоява. В по-тежките случаи могат да бъдат предписани и успокоителни средства, въпреки че е по-добре да не прибягвате до тях.

Проблеми на поведение от този род се разрешават с повече нежност – направете така, че кучето да усети цялата любов която изпитвате към него.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още