Когато слепотата дебне

Катарактата (перде), която обикновено засяга очите на старото куче, може да се развие и доведе до крайни последствия. Но това не е фатално – остават другите сетива.

Окото е огледало на тялото. Това означава, че оглеждайки внимателно очите на нашите животни, е възможно да се прецени състоянието на тяхното здраве.

Който обича кучета, обича да гледа очите им.

Те са различни от очите на другите животни. Действително те са като човешките, дълбоко изразителни, чрез тях прозират емоции и усещания. Тази е причината, поради която ние се вглеждаме в тях внимателно, за да разберем нашето куче.

След години съжителство между стопанин и животно е достатъчен един поглед, за да се разберат. Същото е и между животните.

Но, докато ние получаваме представа за заобикалящия ни свят от онова, което ни предава окото, при тях е съвсем различно. Техният начин на взаимодействие с това, което ги обкръжава се допълва от останалите сетива и преди всичко от обонянието. То е дори по-важно от зрението, следвано от слуха и от осезанието.

Ако внимателно наблюдавате вашето куче, ще видите, че когато то гледа един предмет, дори отдалечен, то в същото време прави опит да го подуши, а ушите му се изправят, за да доловят звуци. Този увод е от значение, за да си дадете сметка, че едно сляпо куче, благодарение и на нашата помощ, може да оцелее без големи проблеми.

Един известен етолог е казал „Кучето вижда с носа си, котката с осезанието си“.

Очите могат да заболеят и е необходимо да познаваме признаците и лечението на едно от най-честите им увреждания – катаракта. Окото трябва винаги да е блестящо, прозрачно, бдително и изразително. Но тъкмо тази прозрачност е която с възрастта много често започва да изчезва.

Окото може да стане тъмно, непрозрачно, замъглено и кучето да усети намаление на зрението. Във вътрешността на окото има една малка леща, наречена кристалин. Характеризира се с прозрачност и еластичност. Кристалинът изпълнява много важната функция да поставя във фокус предметите, които се намират в зрителното поле.

За да стане това, тя по незабележим начин приспособява и променя своята форма. Катарактата е заболяване на кристалина и се състои от загуба на еластичността и прозрачността на лещата, която потъмнява и става млечно бяла и твърда. Всичко това – в ущърб на зрението.

Заболяването напредва бавно, необходимо е време, дори години, за да стане кристалинът напълно непрозрачен. Обстоятелството, че заболяването не настъпва внезапно дава възможност животното полека-лека да се приспособва към по-слабо виждане.

Съществуват различни типове катаракта, но най-обикновената е т.нар. старческа, която е причинена от процеса на остаряване на окото, а следователно и на лещата.

Следва: Различни типове катаракта

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още